Follow Me @Charmedka

20.10.14

E. L. James - Padesát odstínů šedi

Spisovatel: Erika Mitchell James
Originální název: Fifty shades of Grey
Série: Fifty Shades
Díl: 1.
Počet stran: 610
Rok vydání: 2012
Vydání originálu: 2011
Nakladatelství: XYZ
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Studentka literatury Anastasia Steel má za úkol zpracovat rozhovor s úspěšným a bohatým podnikatelem Christianem Greyem (Grey = angl. šedý, odtud název knihy 50 odstínů šedé) Na domluvenou schůzku přijde muž, který Anastasii neuvěřitelně přitahuje. Je okouzlující, krásný, neuvěřitelně chytrý, svůdný a hrozivý. Nezkušená a nevinná dívka poprvé zažívá pocit, že nějakého muže chce. Z jedné strany ji odrazuje jeho záhadná rezervovaná osobnost a z druhé strany se mu strašně touží přiblížit. Starší a zkušený Christian není schopen odolat klidné kráse, důvtipu a nezávislému duchu mladé dívky. Ať chce nebo ne, musí si přiznat - touží po ní, chce ji...ale za svých vlastních podmínek. Anastasia je šokovaná i vzrušená Christianovými nezvyklými erotickými chutěmi. Váhá, ale není schopná mu odolat. Vášnivý živočišný vztah odkrývá jejich tajemství i temné sexuální touhy.

Něco ke knize
Anastasia studuje literaturu, její nejlepší kamarádka a zároveň spolubydlící mí dělat rozhovor s Christianem Greyem, jenže je nemocná a tento úkol svěří Aně. Ana poprvé pocítí touhu po muži, Christian je tajemný, velmi přitažlivý, ale i neuvěřitelně sebevědomý. I přesto, že se chce od Any držet dál, nejde to. Ana ho přitahuje a on nedokáže odolat, stejně jako ona jemu. Jenže Ana je velmi nezkušená a Christian je pravý opak. Ještě když jeho erotické touhy nejsou jen tak nějaké. Anu čeká šok a je jen na ni, zda se podřídí jeho pravidlům, nebo svým citům nebude naslouchat.


Dojmy z knihy
Kniha se stala bestsellerem, ovšem polovina lidí ji miluje, druhá kritizuje. Jedná se o klasický zamilovaný román, to poznáte především na začátku a na konci. Ana je opravdu nezkušená, což může trochu vadit, protože její neustálé "Božíčku a Ježkovi oči" jsou fakt naivní. Co se týče té erotiky, já se přiznám, že jsem ji čekala o malinko víc, kor když v recenzích se často vyskytuje slovo porno. To ani omylem, podle mě to má do porna ještě daleko. Je to ženský román s kapkou více erotiky, než mají ty ostatní. Ano, prostě jsem čekala více sexu.
Trochu chápu kritiku, že kniha není žádný literární zázrak, ale co proboha od erotického románu čekáte?! Já teda více než jednoduchost a sex ne. Hodně jsem četla, že Christian se stal idolem mnoha žen a hodně po něm touží, do téhle skupiny se neřadím, myslim, že dozvědět se to, co Ana, asi vemu nohy na ramena.

Moje hodnocení
Většinou se nenechám strhnout s davem, proto jsem knihu nepřečetla hned, jak vyšla a určitě bych ještě nějakou tu dobu počkala, ale přinesla mi ji teta, tak jsem se do ní pustila. A líbila se mi, mám ráda knihy, kde je erotika, mám ráda i zamilované romány, které vymejvají mozky a každá si pak myslí, že ji čeká princ na bílém koni. Četla se mi velmi dobře, hltala jsem stránku za stránkou a čekala, co bude dál, jak se Ana rozhodne a samozřejmě na další stránku plnou sexu. Co ale nechápu a trochu(více) mi vadilo, na dvou stránkách dosáhnout snad tří orgasmů? No co to je?! :D
Takže já bych knihu doporučila, pokud nečekáte velmi inteligentní knihu.


Žádné komentáře:

Okomentovat