Follow Me @Charmedka

06.07.23

Elizabeth Lim - Šest rudých jeřábů

Spisovatelka: Elizabeth Lim
Originální název: Six Crimson Cranes
Série: Šest rudých jeřábů
Díl: 1.
Počet stran: 384
Rok vydání: 2023
Vydání originálu: 2021
Nakladatelství: Ocelot
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

Šiori, jediná princezna Kiaty, má tajemství. V jejích žilách koluje zakázaná magie. Obvykle ji dobře skrývá, ale ráno v den zásnubního obřadu se Šiory přestane ovládat. Její chyba se zprvu zdá být šťastnou náhodou, která předejde nechtěné svatbě, ale zároveň upoutá pozornost Raikamy, její nevlastní matky.

Raikama má vlastní
temnou magii a mladou princeznu vyžene, promění její bratry v jeřáby a varuje Šiori, že o tom nesmí nikomu říct, protože s každým slovem, které jí unikne ze rtů, jeden z jejích bratrů zemře.

Šiori, bez hlasu a sama, pátrá po svých bratrech a na své cestě odhalí spiknutí, jehož cílem je ovládnout trůn - spiknutí, které je ještě zvrácenější a proradnější, lstivější a složitější než Raikamina zrada. Jedině Šiori může dát království do pořádku, ale aby to dokázala, musí důvěřovat právě tomu chlapci, za kterého tak tvrdě bojovala, aby si ho nevzala. A musí přijmout magii, kterou se celý život učila zadržovat - bez ohledu na to, co ji to bude stát.


Miluji retellingy a všechno spojené se známými pohádkami. Přesto musím přiznat, že nad novinkou z Ocelotu, Šest rudých jeřábů, jsem hodně váhala. Narovinu, odrazovala mě obálka a co si budeme, obálka prodává, bohužel ta naše je oproti originálu slabota a evokuje ve mně vyloženě dětské čtení.

Byla by ale obrovská chyba se nechat odradit, protože bych přišla o jeden naprosto skvělý příběh, který jsem si zamilovala od prvních stran.

Shiori je princezna Kiaty, kde je magie již dávno spoutaná a zakázaná, kolují o ní pouze pověsti. Právě proto musí samotná princezna svůj dar skrývat, ale bez učení je těžké magii ovládat. A tak se stane, že upoutá pozornost své nevlastní matky Raikamy, která sama ovládá temnou a mocnou magii, na což Shiori přijde.

Princeznu zakleje a jejích šest bratrů promění v jeřáby. Shiori nesmí promluvit, za každé vyřčené slovo zemře jeden z bratrů. Nesmí mluvit, nesmí o sobě říct pravdu. Přesto musí něco udělat, i bez hlasu plánuje najít své bratry v podobě jeřábů a zlomit kletbu.

Příběh je převyprávěním Sedmera krkavců a snoubí v sobě nejen teda klasický pohádkový příběh, ale i asijskou mytologii a pane bože, tohle je neskutečná kombinace. Magie, draci a různé příběhy z dob minulých.

V knize je vyprávěna spousta příběhů a vlastně i pohádek, které celý ten svět ještě rozšiřují a ač se může zdát, že je tím pádem hlavní linka plná omáčky kolem a zbytečně natahována, tak tomu tak vůbec není. Ani na chvilku jsem se nenudila, užila jsem si každé vyprávění.

Samozřejmě nechybí ani milostná linka, která je ovšem hodně jemná a vlastně příběh nijak neruší, netlačí na pilu. Od prvního setkání je strašně miloučká, taková až naivní a vážně pohádková. Moc mě bavil vztah Shiori a Takkana, který vlastně ani pořádně vztahem nebyl.

Tohle se opravdu povedlo, mrzelo mě pokaždé, když jsem musela knihu zavřít. Překvapilo mě i celkové rouzlení, příběh není prvoplánový a určitě budete číst s napětím.

Já jen moc doufám, že u nás vyjde i druhý díl, který autorka napsala.
Moc děkuji internetovému knihkupectví megaknihy.cz za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete zakoupit zde. 

2 komentáře:

  1. Jé, zrovna jsem taky dopsala recenzi. Kniha byla úžasná a též doufám, že vyjde pokračování. :)

    OdpovědětVymazat