Follow Me @Charmedka

28.12.22

V. E. Schwab - Gallant | RC review

Spisovatel: Victoria Schwab
Originální název: Gallant
Počet stran:
320
Rok vydání: 2022
Vydání originálu: 2022
Nakladatelství: Slovart
Vazba knihy: Brožovaná

Šestnáctiletá Olivia Priorová postrádá tři věci: matku, otce a hlas. Jedinými společníky jsou jí přízraky, které vídá kolem sebe, a matčin deník zachycující matčinu rozbouřenou duši.
Pak ale dostane dopis od strýce, kterého nikdy nepoznala, s pozváním na jeho panství - Gallant. Když však Olivia dorazí, zjišťuje, že strýc je mr
tvý a dům prázdný, až na jejího bratrance Matthewa a pár sloužících.

Gallant je dům tajemství. Dům osaměle střežící místo, kde mají přízraky velkou moc. Olivia hledá odpovědi na otázky ohledně své rodiny a své minulosti, a přitom objeví temný odraz všeho, co znala, prastarou říši, kde mají duchové pevné obrysy a kde na ni čeká temný pán domu...
 


Nová kniha od Victorie Schwab? Bože, sem s ní. Tuhle autorku jsem si zamilovala hned po přečtení první knihy a láska trvá. Na Gallant jsem se tím pádem neskutečně těšila a doufala zas ve čtivý a originální příběh, který mě pohltí.

Olivia ve svých šestnácti letech moc štěstí nepoznala, od malička žije v dívčí škole, kde nemá jedinou kamarádku, svoje rodiče nikdy nezná a kromě rodiny ji chybí i hlas. Co ji ale nechybí, tak statečnost a odhodlání, neděsí ji ani přízraky, které všude kolem sebe vídá. Jedinou milou společnost ji v sirotčinci dělá matčin deník, který je už celý osahaný, ale je to jediné spojení se svou minulostí, ač ke konci deníku je matčino vyprávění nesrozumitelné a zmatené.


Jednoho dne se jí život obrátí vzhůru nohama, přijde ji dopis od strýce, který ji dlouho hledal a zve ji na jeho panství, Gallant. Gallant zná Olivie z deníku a matka ji před ním varuje, ale Olivie se chce dostat pryč a najít svou rodinu.

Už jen začátek knihy mě dostal, atmosféru v sirotčinci autorka skvěle vykreslila, není to žádné útočiště, ale místo nenaplněné láskou. Celá kniha má nádech tajemna a gotiky. Gallant je temné obdivuhodné sídlo, kde ovšem přízraky mají velkou moc.

Co se týče Gallantu, tak je to skvěle promyšlený příběh, avšak některé detaily mi dost připomínaly Cassidy Blake, ale zas nechci prozradit zápletku, takže si knihu přečtěte a posuďte sami.

Duchové a přízraky, to mě hodně baví, takže už jen tímhle mě kniha upoutala. Je ovšem potřeba počítat s tím, že se jedná spíše o young adult příběh a pak věřím, že budete nadšení, protože kniha je zajímavá a neskutečně čtivě napsaná.

Co nesmím opomenout zmínit, tak vzhled. Už jen ořízka knihy je kouzelná a příběh doplňují nádherné ilustruce, u kterých, když zjistíte význam, tak budete fascinováni. Je to ve výsledku taková hororová pohádka.


Moc děkuji internetovému knihkupectví knihcentrum.cz za poskytnutí recenzního výtisku. 

Knihu si můžete zakoupit zde.

1 komentář:

  1. Krásné fotky a navíc souhlasím s tím, že kniha má krásný design. Ta ořízka i ilustrace jsou kouzelné. :)

    OdpovědětVymazat