Follow Me @Charmedka

21.01.22

Gillian Flynn - Skvrna

Spisovatel:
Gillian Flynn
Originální název: The Grownup
Počet stran: 72
Rok vydání: 2017
Vydání originálu: 2014
Nakladatelství: Knižní klub
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

Mistrovská hororová povídka od světové bestselleristky Gillian Flynnové je poctou klasickým duchařským historkám a dalším důkazem autorčina všestranného spisovatelského talentu (získala za ni prestižní Edgar Award). Důkazem, který si nelze nechat ujít.
Neškodné podvůdky, snaha přežívat, drobné lži, a taky jeden věštecký salon se
speciálními službami v zadní části. To je svět mladé ženy, na kterou se jednoho upršeného jarního dne obrátí Susan Burkeová, které straší v domě. Jenže ten starý viktoriánský dům skrývá víc tajemství než jednu krvavou šmouhu na stěně a pochybné duchy, které vyžene trocha šalvěje a mořské soli. Dost možná tady půjde někomu i o život…
Skvrnu (v originále Grownup, původním názvem What Do You Do?) napsala Flynnová pro soubor Rogues (Darebáci), který z povídek vícera autorů sestavil George R. R. Martin. Toto je její první samostatné vydání.



Pokud jste fanoušky thrillerů, tak Gillian Flynn máte zřejmě načtenou. Já znám pouze Zmizelou, kterou jsem ovšem viděla ve filmové verzi, avšak mezery hodlám napravit, již doma na přečtení čekají Ostré předměty a Temné kouty. S autorkou jsem se seznámila ovšem Skvrnou, což je tenoučká knížka s povídkou.

Kniha je opravdu tenoučká, má jen lehce nad sedmdesát stránek, takže není čas ztrácet čas a autorka nás rovnou hodí do příběhu bez zbytečné předehry.

Hlavní hrdinkou je mladá žena, která to v životě neměla vůbec jednoduché a už jako dítě musela žebrat, nyní pracuje v erotických službách, které jsou schovány za místní věštírnou. Věštit budoucnost neumí, avšak když jí je nabídnuta možnost dělat vědnu, proč ne, stačí umět lidi odhadnout, což díky těžkému životu s matkou zvládá.

Jednoho dne ji navštíví nešťastná Susan Burkeová, které údajně doma straší, na zdi se objevila krvavá skvrna a nevlastní syn začíná mít násilnické sklony.

Atmosféra povídky je dokonalá, starý viktoriánský dům je ponurý a děsivý sám o sobě. K tomu skvěle vykreslené postavy, kdy pořádně nevíte, komu věřit a co si o které myslet.

Kniha má jedno velké mínus a to takové, že je to pouze krátká povídka. Příběh je skvělý a měl obrovský potenciál pro to, aby se z něj stal výborný regulerní román.

Žádné komentáře:

Okomentovat