Follow Me @Charmedka

10.10.21

Sophie Jordan - Nevítaní

Spisovatel:
Sophie Jordan
Originální název: Uninvited
Série: Nevítaní
Díl: 1.
Počet stran: 320
Rok vydání: 2014
Vydání originálu: 2014
Nakladatelství: CooBoo
Vazba knihy: Vázaná
Genetická informace nikdy nelže. Pokud se v ní píše, že jsi vrah, jednou se jím určitě staneš.
Je rok 2021 a ve Spojených státech amerických se několikanásobně zvýšil počet vražd. Čím dál tím více lidí má totiž tzv. HTS syndrom – jejich DNA obsahuje vraždicí gen.

Davy je téměř dokonalá studentka prestižní střední školy
, je krásná, chodí s úžasným klukem a je velmi talentovanou hudebnicí. Ale jednoho dne se celý její perfektní život sesype jako domeček z karet. Do jejího domu dorazí zástupci vlády a řeknou jí, že je nositelkou, tedy že je HTS pozitivní. Vlastní rodiče se jí začnou bát, přestože nikdy nikomu neublížila, vyhodí ji ze školy a ztratí všechno, co měla, o co se snažila, svou budoucnost.

Nositelů přibývá a svět, jak ho známe, se mění. Nikdo už se necítí v bezpečí. Lidi s HTS se začnou zavírat do internačních táborů. Davy má ale nakonec štěstí. Ocitne se ve speciálním výcvikovém táboře. Pokud se to dá považovat za štěstí – co z ní bude, když výcvik přežije? Vraždící monstrum? A dokáže se ubránit vlastním genům, nebo se stane vražedkyní?



Dystopie, která se překvapivě neodehrává v žádné blízké či daleké budoucnosti, naopak. Je rok 2021, USA a počet kriminálních případů značně vzrostl, proto se lidé začali testovat, zda nejsou nositeli zvláštního genu, který předpovídá jejich násilnou povahu.

Právě na tento gen byla otestována i mladá Davy, výborná a nadaná studentka, oblíbená dívka, která chodí s nejhezčím klukem ze školy a kamarádi ji zbožňují. Teda až do dne, kdy u jejích dveří zazvoní vládní agenti a označí Davy za nositelku genu. Stává se z ní vyhrhel, kterého se každý bojí a který má spíše jen spoustu povinností a téměř žádná práva.

Pokud jste nositeli genu, je úplně jedno, zda jste opravdu nějaký zločin spáchali, rovnou jste považováni za nebezpečí.

Sophie Jordan přišla s velmi zajímavým námětem knihy a když se tak zamyslím, tak možná ani ne s úplně nesmyslným. Dokážete si představit, že by se časem začalo díky DNA zkoumat, jestli v sobě nemáte předpoklady k násilí? Co by ne, že...

Námět opravdu skvělý, navíc moc dobře zpracovaný a čtivý. Od dob Drakie mi přijde knížka lehce vyspělejší, přesto se rozhodně jedná o čtení pro mládež, o čemž svědčí jak věk postav, tak i občasné chování a móresy hlavní hrdinky.

Davy je každopádně sympatická, kniha se dost zaměřuje na emoce, všechny pocity Davy jsou podrobně vylíčené, kolikrát je Vám až úzko, na druhou stranu je Davy přece jen mlaďounká a občas působí hodně sebestředně a jako kdyby svět byl nespravedlivý pouze vůči ní. Sama je označena za nositelku, přesto stále na ostatní označené kouká skrz prsty a se strachem.

Tohle mě hodně bavilo, čtivé, zajímavé a rozhodně musím sehnat pokračování, protože jsem hodně zvědavá, jak to celé dopadne.

2 komentáře:

  1. Na té obálce si mohli dát trochu víc záležet, ale příběh zní skvěle. Dystopie mám ráda, tak možná budoucí kandidát. Díky za tip.

    OdpovědětVymazat