Follow Me @Charmedka

30.09.21

Harper Lee - Jako zabít ptáčka


Spisovatel:
Harper Lee
Originální název: To Kill A Mockingbird
Série: Jako zabít ptáčka
Díl: 1.
Počet stran: 280
Rok vydání: 2018
Vydání originálu: 1960
Nakladatelství: Mladá fronta
Vazba knihy: Vázaná
Maycomb v Alabamě je bezvýznamné ospalé provinční městečko obklopené poli s bavlnou. Ve 30. letech 20. století jsou Spojené státy americké zachváceny hospodářskou krizí, ale ta se obyvatel Maycombu dotýká jen okrajově. O letních prázdninách je největší starostí osmileté Čipery a dvanáctiletého Jema vymýšlení plánu, jak vylákat místního podivína z jeho dobrovolného domácího vězení. Když je ale mladý černoch obviněn ze znásilnění bílé dívky, události naberou dramatický spád. Obhajoby se ujímá otec Čipery a Jema, advokát Atikus Finch. Toho čeká předem marný boj s předsudky, strachem a nenávistí.
Román Jako zabít ptáčka ale rozhodně není o rasismu a nespravedlivých soudních procesech. Je to čtivý příběh o dospívání a braní rozumu, o různých formách osobní statečnosti, o přetvářce, morálce a zodpovědnosti. To vše vyprávěno pohledem osmiletého děvčátka. Harper Lee knihu dokončila v roce 1959 a román měl okamžitě obrovský úspěch. Získal Pulitzerovu cenu a dočkal se filmové adaptace s Gregory Peckem v roli obhájce
Atika Finche.



Jako zabít ptáčka má určitě většina školáků na seznamu povinné četby. Jako student jsem povinnou četbu nečetla, ano, ani tu maturitní, přečetla jsem jen opravdu pár děl a tím to pro mě haslo. K povinné četbě jsem se dostala až po škole, v době, kdy už pro mě neměla klasika spojení se slovem povinná.

O knize musel slyšet každý, často je o ní zmínka v jiných knihách a filmech.

30. léta 20. století a malé městečko Maycomb v Alabamě, kde žije osmiletá dívka Čipera se svým bratrem Jemem a tatínkem advokátem. Jsou letní prázdniny a Čipera s bratrem nemá nic jiného na práci, než se snažit vylákat záhadného souseda z domu od naproti, který vůbec nevychází.

Kniha je vyprávěna právě z pohledu Čipery, čímž je přece jen odlehčenější, obzvlášť první část knihy, kdy si Čipera užívá léta, seznamuje čtenáře s městečkem, povídá si se sousedy. Přesto nechybí spousta

historie a politiky, což najednou působilo jako vytržené z konceptu, protože najednou jakoby nevyprávěla Čipera.

Druhá půlka knihy je ze soudního procesu s Tomem Robinsonem, černochem, který byl obviněn z brutálního znásilnění bílé dívky. Obhajoby se ujímá Atikus Finch, otec Čipery.

Atikus má spoustu nezvratných důkazů o Tomově nevině a ač i všichni ostatní vědí, že je Tom nevinný, je naprosto jasné, že soudní spor Atikus prohraje a Tom bude neprávem obviněn. Sice v této době už černoši měli práva, ale stále se na ně pohlíží skrz prsty a jakmile se něco stane, může za to samozřejmě černoch.

Kniha je plná naivního dětského pohledu, který může mít jen osmileté děvčátko a Atikus je jeden z mála lidí, co má dobře srovnané morální hodnoty a ač ví, že nemůže vyhrát a že kvůli obhajobě černocha na něj okolí může zle koukat, stojí si za tím, že udělá správnou věc, za kterou se nebude stydět.

První část knihy mě poměrně nudila, ano, patřím k těm čtenářům, co se museli vyprávěním ztěžka prokousat, ovšem soudní proces mě zasáhl. Tom, který se skoro ani nebrání, protože černochovi nikdo neuvěří, i když je to naivní dobrák, který by neublížil mouše.

Kniha plná rasismu, předsudků, morální zkaženosti, ale i dobroty a dětského pohledu na svět.

4 komentáře:

  1. Tohle je jedna z klasik, se kterými se pořád tak nějak míjím. :D Určitě bych to ale ráda napravila.
    Co se týče povinné četby na střední škole, my ji v seznamu ani neměli...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna tahle klasika mě lákala no, tím, jak je všude :D

      Vymazat
  2. Mě se první díl docela líbil. A hlavně mě bavil oproti pokračování, které mi přišlo mnohem slabší a vůbec mě nebavilo. :/

    OdpovědětVymazat