Follow Me @Charmedka

21.08.21

Roald Dahl - Obr Dobr

Spisovatel:
Roald Dahl
Originální název: The BFG
Počet stran: 240
Rok vydání: 2016
Vydání originálu: 1982
Nakladatelství: Knižní klub
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

Malá osiřelá holčička, která žije v Londýně, se jedné noci probudí a uvidí něco, co by vlastně vůbec vidět neměla. Jeden moc a moc hodný obr se krade nocí a plní hlavy spících dětí samými krásnými sny. Protože ho ale nikdo nesmí poznat, vezme holčičku s sebou do své jeskyně v zemi obrů. Tam teprve začnou ta správná dobrodružství!

Knihu zfilmoval Steven Spielberg. Stejnojmenný film přijde do českých kin 30.6.2016.




Roalda Dahla určitě všichni znáte a i kdyby ne, tak minimálně jeho filmové verze knih. Co se týče knih, tak mám velké mezery a viděla jsem právě většinu filmů, například Karlíka a továrnu na čokoládu mám moc ráda, nedávno jsem zas viděla novou verzi Čarodějnic.

Roald Dahl píše velmi originální příběhy, které chytnou nejen děti, ale i dospělé čtenáře. Právě z toho důvodu a také proto, že mě zajímají ony filmy, bych si ráda doplnila knižní sbírku tohoto autora.

Začala jsem knihou Obr Dobr, která se v roce 2016 dočkala filmového zpracování. Doma mám i vydání s filmovu obálkou, ale když ji sundám, tak je pod tím nádherná originiální verze.

Příběh je o malé holčičce Sofii, která žije v dětském domově a která jedné noci spatří v ulicích Londýna velkého obra a protože obr nesmí být spatřen, vezme ji Obr Dobr s sebou do říše obrů. Ne každý je ale takový dobrák jako Obr Dobr, v zemi žijí i zlí obři, kteří po nocích kradou z postýlech malé děti jako svačinky.

Ano, uznávám, chvílemi byla kniha docela brutální na dětské čtení, ale zas věřím, že dětské poslucháče, potažmo rovnou čtenáře, určitě zaujme a ti budou s napětím sledovat celé dobrodružství. Navíc já od dětství milovala strašidelnější příběhy.

Kniha s obrovskou dávkou fantazie a neotřelým příběhem, který by v knihovně neměl nikomu chybět. K tomu krásné ilustrace, které provází celým příběhem.

2 komentáře:

  1. Znám pouze film a ten mě i trochu lákal, ale jaksi jsem na něj zapomněla. :D Ale určitě nejdříve zkusím knihu. :)

    OdpovědětVymazat