Follow Me @Charmedka

29.05.21

A. G. Howard - Divotání

Spisovatel:
A. G. Howard
Originální název: Unhinged
Série: Šepotání
Díl: 2.
Počet stran: 416
Rok vydání: 2015
Vydání originálu: 2013
Nakladatelství: CooBoo
Vazba knihy: Vázaná
Alyssa Gardnerová propadla králičí dírou a postavila se pentlochňapovi. Zachránila život Zachovi, klukovi, kterého miluje, a unikla intrikám zvráceně svůdného Morfea i pomstychtivé Červené královny. Teď musí odmaturovat, přežít maturitní ples a pak může nastoupit na vysněnou prestižní uměleckou školu v Londýně.

Všechno by to b
ylo snazší, kdyby její matka, již právě propustili z ústavu pro duševně choré, nebyla tak přehnaně podezíravá a starostlivá. A mnohem snazší, kdyby se Morfeus jednoho dne neobjevil v její škole, aby ji nalákal na další nebezpečné dobrodružství v ponuré Říši divů – kam sama (tak trochu) patří. Alyssa se musí vyrovnat s jeho znepokojující přítomností ve skutečném světě a zároveň se pokouší Zachovi prozradit pravdu o minulosti, kterou zapomněl. Záblesky z Říše divů se postupně dostávají do jejích obrazů a vlastního života, Červená není daleko!

Pokud Alyssa zůstane ve světě lidí, vystaví nebezpečí Zacha, své rodiče a všechny, které miluje. Ale když znovu projde králičí dírou, bude muset čelit smrtící bitvě, která by ji mohla stát mnohem víc než jen vlastní hlavu.




Od přečtení prvního dílu utekla zas nějaká doba, ale Šepotání se mi strašně líbilo, takže jsem se na pokračování moc těšila. Celkově mám příběh Alenky v říši divů strašně ráda, z pohádek vlastně asi nejraději, takže lehce hororový retelling mě mile překvapil.

Za poslední dobu toho Alyssa prožila až až, doslova jednu potrhlost za druhou. Poté, co porazila pentlochňapa, odolala neodolatelnému Morfeovi, je zpět v říši lidí, snaží se odmaturovat a plánovat budoucnost se Zachem.

Jenže Říši divů se nedá uniknout, Morfeus je ochoten zajít si pro Alyssu až mezi lidi, do její školy a přemluvit ji, aby se vrátila zpět a bojovala proti Červené královně. Do toho zjišťuje, že její matka má s Říší divů možná větší zkušenosti, než si původně myslela.

Tenhle díl se odehrává vlastně jen v našem světě, kam se přesunul i Morfeus a snaží se Alyssu zlákat. Ta vnitřně hodně bojuje. Pere se v ní jak lidská stránka, tak i ta podsvětnická a začíná jí být jasné, že osudu a krvi nepůjde jen tak vzdorovat.

Nemůžu říct, že by se mi druhý díl líbil méně, to asi ani ne, ale rozhodně první měl mnohem větší kouzlo. Říše divů je zkrátka neskutečná, v této sérii hodně tajemná, děsivá a kolikrát až hororová. Tím, že se tento díl v ní neodehrává, tak samozřejmě kouzlo lehce pominulo.

Hodně se řešil vztah mezi Alyssou, Morfeem a Zachem. Kolikrát to byl opravdu klasický milostný trojúhelník, na druhou stranu mě to ale zbytečně nerušilo a kniha se mi četla moc dobře.

Pokud máte rádi rettelingy, tak tohle si přečíst rozhodně musíte. Jediné, co mi vadí, tak to barevné písmo, chápu, že to ladí s obálkou, ale sakra, proč?!

4 komentáře: