Follow Me @Charmedka

27.03.21

Ernest Cline - Ready Player One

Spisovatel:
Ernest Cline
Originální název: Ready Player One
Série:
Ready Player One
Díl:
1.
Počet stran: 432
Rok vydání: 2018
Vydání originálu: 2011
Nakladatelství: Knižní klub
Vazba knihy: Brožovaná

Strhující dobrodružný thriller z blízké budoucnosti, světa virtuální reality a počítačových her se stal kultovním bestsellerem New York Times, čtenářů napříč generacemi… a všech geeků.
Vyšel ve více než 30 zemích a právě se dočkal i filmové adaptace v režii Stevena Spielberga.
Svět v roce 2045 je v hluboké krizi. Jedinou z
áchranu před bezútěšnou skutečností představuje pro miliony lidí OASIS, bezplatná online videohra přístupná prakticky každému – každý zde může vést virtuální život, na hony vzdálený tomu opravdovému: studovat, cestovat, mít přátele, zamilovat se... A nalézt velikonoční vejce, které tam někde před svou smrtí ukryl James Halliday, výstřední tvůrce OASIS, společně s miliardovým dědictvím. Objevit ho se léta pokouší i Wade Watts, který má těsně před maturitou, přežívá u tety v karavanu a honba za pokladem tvoří jediný smysl jeho existence. Poté co se mu podaří rozluštit první nápovědu, nabere jeho život – i život jeho oasisového avatara Parzivala – divoké obrátky…




V žádném případě nejsem cílovka této knihy, hry mi nic neříkají, pokud nepočítám v dětství Maria a Dooma. Hodně mě ale lákal film, prostě Steven Spielberg, takže jsem si řekla, že by bylo fajn, přečíst si prvně knihu.

Udělat to ale naopak, tak možná knihu hodnotím o chlup lépe, protože oproti filmu je skvělá. Filmové zpracování je dost osekané, i když vizuál pochválit musím.

Blízká budoucnost, rok 2045 a svět spěje ke zkáze, panuje krize snad na všech frontách a lidé před tímto životem utíkají do hry OASIS, světa, ve kterém můžete vzít podobu, jakou si vyberete, můžete tu studovat, chodit do práce, zamilovat se...A v tomto virtuálním světě je ukryto Hallidayovo vejce, dědictví tvůrce hry.

Po Hallidayově smrti se strhne šílenství a hráči se celé roky snaží najít tři skryté nápovědy, díky kterým by se ve hře pohly zas o kus dál. To se ale nedaří celé roky, až jednoho dne se najednou tabulka změní a na prvním místě stojí jméno Parzival. Pod touto přezdívkou se skrývá mladý chlapec Wade, který poslední roky zasvětil studováním Hallidayova života, ostatně jako většina hráčů, avšak ne kadý má čisté úmysly a ve hře půjde doslova o život.

Musím uznat, že celý tenhle příběh je dokonale, ale vážně dokonale promyšlený. Neskutečně propracovaný svět a jeho fungování. Jak jsem psala, nejsem cílovka, ale klobouk dolu.

V knize je spousta odkazů na osmdesátá léta, pro které měl slabost Halliday, takže nejen počítačové hry, ale i filmy či hudba. Myslím, že některé mladší ročníky možná budou v tomto ztraceni, ale já si právě nejvíce užívala všechny ty odkazy na známé filmové scény či písničky.

Všechny postavy mají skvěle propracované charaktery, takže i když jich je v knize více, rozhodně se v nich neztrácíte, každá má svoji osobnost.

Ta kniha je skvělá svým nápadem a zpracováním, ale bohužel já ji nedokážu plně docenit. Ovšem po zkouknutí filmu bych ji hodnotila snad i lépe, protože je rozhodně lepší, než film. Má vyjít druhý díl, který si ráda přečtu.

4 komentáře:

  1. Kniha mě též bavila o něco víc než film. :) Avšak ne všechny odkazy jsem pochopila, ale pár alespoň ano. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tento film zbožňujem a chcela by som si aj knižku prečítať :)

    OdpovědětVymazat