Follow Me @Charmedka

26.02.21

Nicholas Sparks - Ve tvých očích

Spisovatel: Nicholas Sparks
Originální název: See Me
Počet stran: 456
Rok vydání: 2019
Vydání originálu: 2015
Nakladatelství: Ikar
Vazba knihy: Brožovaná
Colin Hancock má za sebou divokou minulost, a přestože se snaží žít spořádaně, stále se nad ním vznáší hrozba vězení. Maria Sanchezová, dcera mexických přistěhovalců, je jeho zdánlivý opak; úspěšná, tvrdě pracující, dokonalá. Ani jeden nehledá vážný vztah, ale náhodné setkání na deštivé silnici zkříží jejich cesty naprosto nečekaným způsobem. Silně zakořeněné předsudky nakonec nejsou tak silné jako pouto, které se mezi nimi vytvoří. Nový román Nicholase Sparkse připomíná, že ti, kdo nás dokážou vidět v nejjasnějším světle, se zprvu mohou skrývat ve stínu…



Nicholas Sparks patří k nejoblíbenějším autorům romantických děl a co tak sleduji, jeho knihy milují i ti, co romantice tolik neholdují. A ti, co ano, Sparksovi knihy milují.

Já mám s autorem takový zvláštní vztah. Uznávám, že knížky jsou to krásné, ale chyba je asi v tom, že většinu příběhů již znám z filmového plátna a viděla jsem je ještě dřív, než jsem vůbec tušila, že jsou natočeny podle knihy.

Bohužel možná z toho důvodu jsem nebyla vyloženě naměkko ani z Milý Johne a ani ze Zápisníku jedné lásky. Konečně jsem ale narazila na knihu, u které jsem si již po prvních stránkách řekla, že tohle bude přesně ono. Paradoxně to je kniha, která má horší hodnocení.

Colin je už na první pohled potížista, svalnatý, sebevědomý a špatně vycházející s rodinou. Navíc nad ním neustále visí hrozba vězení kvůli výbušné povaze. Stačí jedno zaškobrtnutí a je za mřížemi.

Maria je pravým opakem, úspěšná právnička z dobré rodiny. Za běžné situace by tihle dva neměli pomalu ani šanci začít pořádný hovor, ale osud tomu tak chtěl, že je svedl dohromady hned několikrát a i když má Maria předsudky a Colin vlastně není vůbec její typ, začíná se mezi nimi rodit láska.

Oba hlavní hrdiny jsem si strašně oblíbila. Maria je miloučká, chytrá a i přes počáteční odsuzování, které dávala docela dost najevo, se nakonec nenechala ovlivnit a udělala si vlastní obrázek. Colin ač se na první pohled zdá jako frajer, kterého nic nerozhází, tak má pod tvrdou slupkou jemné jádro a pro milujícího člověka udělá všechno.

Ta láska tu byla tak krásně a nenápadně vykreslena. Celé to působilo velmi přirozeně, ale zároveň se Vás to hluboce dotklo. Já byla neustále rozněžněná.

Aby to nebylo vše ale jen růžové, tak i Maria má kostlivce ve skříni. Jeden její případ v minulosti skončil smrtí dívky a Maria si to neustále vyčítá. Když ji začnou najednou chodit výhružné dopisy, tuší, od koho zřejmě budou. Colin má strach, ale musí se ovládat, aby policie neměla důvod ho zavřít.

Romantika s kapkou detektivní zápletky a funguje to všechno pěkně dohromady. Tahle linka byla opravdu napínavá a docela i nečekaná.

Za mě nejlepší kniha, co jsem od Sparkse četla a celkově i jedna z nejlepších knih, co jsem loni přečetla.

4 komentáře:

  1. Jé další Sparks:) Zrovna tuhle jeho knihu jsem zatím nečetla, ale vypadá to opět na dobré čtení :) Skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
  2. Sparks je prostě mistr na romantiku. :) Četla jsem od něj Nezapomenutelnou cestu a Poslední píseň a obě mě zasáhly a dostaly. Určitě se chystám i na jeho další knihy.
    Moc pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jsem nečetla, ale cestu bych rád, miluju film ♥

      Vymazat