Follow Me @Charmedka

06.02.21

Neal Shusterman - Nimbus

Spisovatel:
Neal Shusterman 
Originální název: Thunderhead
Série: Smrtka
Díl: 2.
Počet stran: 440
Rok vydání: 2019
Vydání originálu: 2018
Nakladatelství: Yoli
Vazba knihy: Brožovaná
Rowan se rozhodl, že na vlastní pěst napraví cech smrtek a podrobí jej zkoušce ohněm – a to doslova. Po zimním konkláve zmizel v ústraní a od té doby podniká útoky na zkažené smrtky — nejen ve StředoMerice, ale na celém kontinentu. Stal se z něj lidový hrdina – smrtka Lucifer – který v černé róbě odevzdává zkorumpované smrtky plamenům. Citra, z níž se pod dohledem smrtky Curieové stala mladší smrtka, zkaženost vidí a chce ji změnit zevnitř, ale na každém kroku nachází překážky, a dokonce se ocitá v ohrožení života. Rozkol mezi „starou gardou“ a „novým řádem“ se vyostřuje a vzájemné soupeření přechází od slov k činům. Nad tím vším bdí vševědoucí Nimbus – jediný, kdo má moc řešit závažné problémy dokonalého světa. Ale vloží se do toho, nebo bude jen přihlížet, jak se dokonalost mění v úpadek?



Konečně jsem se dostala k druhému dílu. Sice to chvilku trvalo, u mě nic zvláštního, přesto jsem se nemohla pokračování dočkat, protože první díl byl naprosto úžasný. Velmi originální, čtivý, zkrátka něco nového a líbivého.

Cech smrtek je pořádně prolezlý a zkorumpovaný, čemuž nehodlá nadále přihlížet Rowan. Po konkláve zmizel a nyní jako černá smrtka Lucifer kosí zkažené smrtky. Z Citry se zas stává mladší smrtka pod dohledem smrtky Curieové. Sama Citra si problémy v řádu smrtek uvědomuje a někdo uvnitř si zas uvědomuje, že Citra a Curieová můžou znamenat velký problém.

Jediný, kdo by mohl udělat definitivní pořádek, je Nimbus, který je ovšem stvořen tak, aby nezasahoval.

Zpočátku mi chvilku trvalo, než jsem se pořádně začetla, protože některé detaily jsem si tolik nepamatovala a těžko se mi tím pádem do příběhu dostalo.

Také mi přišlo, že příběh není tak skvělý, jako první díl. Což by ovšem nebylo nic zvláštního. První díl přinesl úplně nový svět, se kterým se čtenář musel seznámit. Nimbus už tohle prvotní kouzlo nemá a často to další díly kvůli tomuhle schytají.

Prvotní dojmy ale byly mylné a špatné, Nimbus rozhodně nezaostává za jedničkou a přináší opět dokonale propracovaný příběh. Líbí se mi, že autor se s ničím nemaže a ač kniha není zbytečně násilná a plná krve, tak přesto se Neal Shusterman ničeho nebojí a kosí v jednom kuse.

Knihu tentokrát neobohacují zápisky smrtek, ale myšlenky samotmého Nimba, který vysvětluje, proč byl vlastně stvořen a dumá nad svou existencí. Díky tomu čtenář zas více porozumí celému světu a jeho fungování. Tohle mě hodně bavilo.

Kniha je velmi čtivá, napínavá, akční a co hlavně, naprosto nepředvídatelná.

4 komentáře:

  1. Pořád u této série přemýšlím, zda ji zkusit nebo ne. :/

    OdpovědětVymazat
  2. Náměť této série mi přijde hodně zajímavý. :) Zatím se na ni nechystám, ale uvidíme časem...

    OdpovědětVymazat