Follow Me @Charmedka

25.01.21

Veronica Roth - Čáry života

Spisovatel:
Veronica Roth
Originální název: Carve the Mark
Série: Čáry života
Díl: 1.
Počet stran: 424
Rok vydání: 2017
Vydání originálu: 2017
Nakladatelství: CooBoo
Vazba knihy: Vázaná
Ve světě, kde vládne násilí a právo silnějšího, kde mnozí trpí, má každý člověk zvláštní dar. Akos a Cyra jsou pro ten svůj zneužíváni. Cyra má dar bolesti a síly a její bratr, tyran vládnoucí celému válečnickému národu, její sílu používá k tyranizování nepřátel. Akos pochází z mírumilovného národa a pro rodinu by obětoval i vlastní život. Dokáže si Cyra s Akosem navzájem pomoci, nebo přinese jeden druhému zkázu?
 


Knihu jsem měla nějakou dobu v knihovně a sedal na ní prach, než jsem se dostala k přečtení. Přiznávám, že se mi do ní úplně nechtělo. Je to docela bichlička, nemá kdovíjaké hodnocení a od autorky se mi nelíbila nijak extra ani tolik oblíbená Divergence, takže jsem se musela docela donutit, abych po knize sáhla.

Veronica Roth stvořila úplně nový svět, poměrně komplikovaý svět, kde v Galaxii existuje devět planet, kterými prochází proud, který obyvatele při narození obdaruje určitou magickou schopností. Největším darem je jasnovidectví, které je výjimečné a samozřejmě hodně zneužitelné.

Cyra pochází z rodu Šotetů, kterým vládne její tyranský bratr Ryzek a využívá Cyru ke splnění svých cílů, Cyra má totiž dar bolesti a díky ní tyranizuje své nepřátelé. Má však i slabé stránky, Ryzek Šotet zná svůj osud, ví, jak zemře a z tohoto strachu se stává až obsese.

Akos pochází k rodu Thuvhesanů, jeho matka je orákulem. Ještě když je Akos dítě, vpadnou šotetští vojáci k rodině domu a unesou nejen Akose, ale i jeho bratra, kterému je souzeno stát se dalším orákulem a právě jeho dar hodlá využít Ryzek. Akos se zas cvičí na vojáka, mužní, zesiluje a po nějaké době se dostává do služeb Cyry.

Celý tenhle svět je dokonale propracovaný, ale bohužel tak šíleně komplikovaný, že ještě na konci jsem byla totálně ztracená. Hlavně všichni mají tak složitá a nezapamatovatelná jména, že jsem si kvůli tomu čtení pořádně nedokázala užít a furt jsem přemýšlela, kdo je kdo a kam patří.

Největším plusem jsou asi postavy. Cyra je strašně sympatická, odvážná, citlivá a to i přesto, v jakém světě vyrůstala a že je celý život využíváná k poskytování bolesti.

Akos je to samé, duchaplný, inteligentní a citlivý. I když jsou hlavní hrdinové z nepřátelených kmenů, jsou si dost podobní a nachází v sobě zalíbení. Zde můžete vidět inspirování Romeem a Julií.

Ono to není špatné, autorka má úžasnou a obdivuhodnou fantazii, ale někdy méně je více a bohužel tím, jak to bylo celé komplikované, tak mě kniha nebavila a do čtení jsem se musela nutit.

6 komentářů:

  1. Nad touto knihou jsem uvažovala, ale jaksi mě její hodnocení odrazuje od čtení. Hádám, že bych měla z ní podobné pocity.

    OdpovědětVymazat
  2. Popravdě, když někde vidím složitá jména, hrozně mě to odrazuje. Pak se na těch jménech zasekávám v textu a ruší mě to. Jinak tato knížka vypadá moc dobře. Dřív jí byl plný instagram, ale nějak jsem se do ní neodhodlala. Asi to bez ní přežiju :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta jména jsou fakt hrozná, nedá se pak pořádně soustředit a knihu si vychutnat.

      Vymazat
  3. Na mňa táto kniha tiež veľmi nefungovala, musela som sa do čítania nútiť.:(

    OdpovědětVymazat