Follow Me @Charmedka

15.01.21

Sebastian Fitzek - Dárek | RC review

Spisovatel:
Sebastian Fitzek
Originální název: Das Geschenk
Počet stran:
360
Rok vydání:
2020
Vydání originálu:
2019
Nakladatelství:
Anag
Vazba knihy:
Vázaná
Milan Berg stojí na semaforu, když vedle něj zastaví auto. Na zadním sedadle sedí vyděšená dívka. Na okno zoufale tiskne kus papíru. Volání o pomoc? Milan to však nedokáže přečíst – protože je negramotný! Jeden z více než dvou milionů v Německu. Cítí však, že ta dívka je ve smrtelném nebezpečí. Noční můra, na jejímž konci stojí kruté zjištění
Když ji začne hledat, stane se z toho noční můra, na jejímž konci stojí kruté zjištění: Někdy je pravda příliš hrozná na to, aby s ní mohl člověk dál žít – a nevědomost je největším darem na zemi.
 


O tomto německém autorovi se v poslední době hodně mluví, alespoň mně přijde, že se mu na instagramu nedá vůbec uniknout. Pár dní před tím, než se mi naskytla možnost přečíst si jeho novinku, která u nás vyšla, tak jsem na ní četla hodně pozitivní recenzi, takže jsem pak vůbec neváhala, navíc k thrillerům mě to hodně táhne.

Sebastian Fitzek ovšem u nás není žádné neznámé jméno, vyšla mu u nás docela slušná porce knížek.

Hlavní hrdina knihy, Milan Berg, je analfabet. Zdaleka není jediný v Německu, čísla a písmenka jsou pro něj pouze nesmyslné znaky, přesto se mu daří svůj handicap tajit nejen v práci před zaměstnavatel, ale i před svou přítelkyní.

Největší pocit bezmoci pocítí jednoho dne, kdy zastaví na semaforech a ve vedlejším autě ho mladá dívka zoufalým pohledem a cedulí s nápisem prosí o pomoc. Nápis nepřečte, avšak je mu jasné, že dívka je v nebezpečí a rozhodne se zasáhnout. To ovšem netuší, jaké události dá do pohybu a jaké peklo nastane.

Kniha má několik časových linek a několik vypravěčů, díky čemuž Vás lépe vtáhne do děje a to již od prvních stránek. Po každé přečtené kapitole máte nutkání číst dál a dozvědět se nové informace. Kapitoly jsou navíc hodně krátké, takže to ve čtení ještě povzbuzuje a příběh odsejpá jedna radost.

Od začátku je to obrovská jízda, Sebastian Fitzek psát umí. Příběh má výbornou atmosféru a co hlavně, prostě nevíte, co bude dál, není rozhodně ani trošku předvídatelný.

Autor se nebojí násilí a krve, detailních brutálních popisů, avšak nijak to neruší a dobře to funguje. Ne všude mám ráda potoky krve a odřezané končetiny, ale tady to jde vážně dohromady a úplně Vás u knihy mrazí.

Musím pochválit i konec a celkové rozuzlení, které mě nenapadlo. Vše je dokonale promyšlené a propracované. Na druhou stranu právě konec byl už lehce překombinovaný a klidně bych maličko ubrala.

Rozhodně doporučuji přečíst a sama se musím mrknout na další autorovy knihy.


Moc děkuji nakladatelství Anag za poskytnutí recenzního výtisku.

Knihu si můžete zakoupit zde.

8 komentářů:

  1. Zní to dobře a už jen podle obálky kniha zaujme. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Je to můj oblíbený autor a mám od něj všechny knihy. Skvěle píše a dokáže zaujmout.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlasím s tebou, o autorovi se v poslední době opravdu hodně mluví a jeho knihy na mě vyskakují ze všech stran. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Od autora jsem ještě nikdy nic nečetla, ale hodně mě láká kniha Pacient :) i tato vypadá dost dobře.

    OdpovědětVymazat