Follow Me @Charmedka

06.01.21

Knihy roku 2020

Je to tady, obrovské knižní shrnutí roku 2020. Předchozí dva roky byly na přečtené knihy slabé, četlo se mi špatně, nedokázala jsem se soustředit a vše jsem četla šíleně dlouho. Loni se to naštěstí prolomilo a hezky jsem se rozečetla. Přečetla jsem celkem 77 knížek, doufám, že letos to bude stovka :D

77 přečtených a 73 nových + nějaké dětské knihy, to chce pochvalu. Čtu rychleji, než syslím :D Měla jsem docela šťastnou ruku na pěkné kousky a překvapivě mě dost bavila romantika, přitom mě to poslední dobou táhne spíše k thrillerům.

Nejlepší knihy roku

Přečetla jsem spoustu knih, které mě opravdu bavily, číslo je vysoké tedy hlavně díky sériím, kdy většina dílů byla na stejné úrovni. Nechybí samozřejmě ale ani jednotlivé knihy, nadšená jsem z Taylor Jenkins Reid, kde se těším na další její kousky a konečně jsem jásala i u Sparkse.

 


1. Papírová srdce (Claire Contreras)
- Konečně jsem se dostala k druhému dílu a za tím prvním vůbec nezaostává. Pro mě ta vůbec nejromatičtější série plná lásky, romantiky, ale i bolesti a ztráty. Tohle je dokonalost.

2. Žár (Kiersten White) - Dočetla jsem Dobyvatelskou ságu a jsem nadšená, rozhodně doporučuji. Historické YA s výbornou hlavní hrdinkou. Sice z úplného konce jsem lehce na rozpacích, ale zas na druhou stranu mě překvapil, dojmul a tak to má být.

3. Polibek (Anna Todd) - Už chápu tu oblíbenost. Kniha se čte úplně sama a hned u prvního dílu jsem musela uznat, že má něco do sebe a to i přesto, že věkově už nejsem vůbec cílovka.

4. Přiznání (Anna Todd) - I druhý díl se mi hodně líbil, Hardinovi ovšem na chuť přijít nemůžu. Je to za mě majetnické a výbušné ho*vado. Je mi jasné, že většina čtenářek z něj bude unešená, ale můj typ to rozhodně není.

5. Tajemství (Anna Todd) - Ve třetím dílu se neustále něco dělo, byl vidět i pěkný pokrok, co se týče postav, dospívají a ocenila jsem, že spousta prostoru je věnována i vedlejším postavám, díky čemuž byla kniha zas o něco zajímavější.

6. Pouto (Anna Todd) - Nejlepší díl plný lásky, ale i obrovské bolesti. Tohle byla teprve emocionální jízda.

7. První hrob napravo (Darynda Jones) - Hned po přečtení prvního dílu mě šíleně mrzelo, že série u nás nedovyšla, protože jsem si naprosto zamilovala hlavní hrdinku a celkově i příběh. Charley je smrtka, která vídá mrtvé a pomáhá i policii. Výborné urban fantasy s neskutečně vtipnou hrdinkou.

8. Druhý hrob nalevo (Darynda Jones) - Druhý díl je na stejné úrovni, je to pecka a doporučuji, pokud teda Vám nevadí případně sérii dočíst v originále.

9. Třetí hrob přímo před nosem (Darynda Jones) - Ta kvalita vůbec neklesá, hrdinka srší ironií, kniha má super příběh a žádná hluchá místa.

10. Srdeční záležitost (Gilles Legardinier) - Překvapilo mě, že se jedná o YA, to jsem od autora nečekala, ale nejsem vůbec zklamaná. Kniha byla skvělá, plná přátelství, ale i velké bolesti, přesto působila strašně mile a něco ve mně zanechala.

11. Jestli odejdeš... (Adele Parks) - Kniha s válečnou tématikou a i přes větší počet stránek se četla jedna radost. Kniha je plná podrobných popisů a je třeba počítat s tím, že samotný příběh není kdovíjak akční. Tohle je neskutečně silná kniha, která ve mně něco zanechala a která mě velmi dojala.

12. Prokletý milenec (J. R. Ward) - Tuhle sérii miluji, ale s jedním předchozím dílem jsem dost bojovala, jsem ale ráda, že Proketý milenec je na úplně stejné úrovni jako první díly a já si čtení vážně užila a těším se, až se zas v sérii více pohnu.

13. Možná v jiném životě
(Taylor Jenkins Reid) - Moc zajímavé téma. Neskutečně se mi líbí, že autorka použila právě to co kdyby a vlastně i myšlenku, že co se má stát, to se také stane a osudu neuniknete.

14. Zapletený (Emma Chase) - Mám ráda erotické romány a tenhle mě moc mile překvapil, považuji za vůbec jeden z nej v tomto žánru. První díl je vyprávěn z pohledu chlapa, což je super krok, Drew je ironický a promlouvá ke čtenáři.

15. Zaskočený (Emma Chase) - I pokračování je velmi dobré, tentokrát z pohledu ženy a v jejích myšlenkách se najde téměř většina z nás, což mě šíleně bavilo.

16. Nimbus (Neal Shusterman) - Pokračování Smrtky, konečně jsem se k němu dostala a přelouskala během chviličky. Tohle mě hodně baví, sice první díl mi přišel krapet lepší, ale moc se těším na pokračování.

17. Ve tvých očích (Nicholas Sparks) - Konečně Sparksova kniha, u které můžu říct, že jsem nadšená a dostala jsem přesně to, co od jeho knih očekávám. Velmi čtivý příběh, romantiky tak akorát a vlastně i nějaké té bolesti, super.

18. Démonologové (Gerard Brittle) - Nečtu životopisy apod, ale tohle byla pecka. Kniha je o manželech Warrenových, démonolozích, jejichž příběhy můžete znát například z filmů V zajetí démonů. Kniha byla plná teorie, rozhovorů a jelikož na tohle věřím, tak jsem knihu úplně hltala.

19. Město důchů (Victoria Schwab) - Ač se jedná o čtení pro mladší ročníky, tak je kniha moc povedená duchařina. Velmi čtivá a vše funguje skvelě i bez násilí, vulgarit a sexu, jsem nadšená.

Nejhorší knihy roku

Opravdu špatných knih tu mám osm, což není zrovna málo. Některé se sice dobře četly, ale příběhově byly dost slabé a něco jim chybělo, jiné zas byly vyloženě peklo.


1. Mezi námi lháři (Caroline England)
- Má nádhernou obálku, ale příběh nemá hlavu, ani patu. Celé to bylo rozvleklé, matoucí a konec? WTF?!

2. Horečka (Megan Abbott) - Čekala jsem něco úplně jiného. Celé to bylo nakonec pomalé, děj nezajímavý a všechny postavy tak neskutečně stupidní a bez mozku.

3. Sběratel skleněnek (Cecelia Ahern) - Cecelii Ahern miluji, ale tohle byl krok vedle. Příběh o skleněných kuličkách by mohl být originální, ale bohužel byl strašně nudně pojatý a já měla co dělat, abych dočetla.

4. Někdo cizí v domě (Shari Lapena) - Thrillery mám ráda, ale tohle byla nuda a hodně předvídatelná. Postavy nesympatické a bez emocí. Jako plus beru pouze to, že se kniha dobře četla.

5. Skoro úplný seznam těch nejhorších nočních můr (Krystal Sutherland) - Tohle už snad nebudu ani komentovat, tohle byl vážně horor, něco tak pitomého jsem dlouho nečetla.

6. Elusion (Claudia Gabel) - Bohužel vůbec nebyl využit potenciál knihy, navíc u nás ani další díly nevyšly, takže ani nedoporučuji knize dávat šanci.

7. Ztracen v džungli (Yossi Ghinsberg) - Obrovský problém jsem měla se samotným hrdinou. Jedná se o knihu podle skutečné události, kterou napsal sám hrdina. Většina postav absolutně pitomá a nevážící si života svého či čehokoliv živého.

8. Etiketa & špionáž (Gail Carriger) - Ufff. Už po pár stránkách jsem měla chuť odložit. Tohle maximálně pro opravdu mladší slečny, dějově je to ale míchanice všeho možného, pitomost.

Knižní překvapení

Knihy, od kterých jsem nic nečekala a ony mile překvapily. Ve většině případů průměrné či lehce nadprůměrné, které ovšem doporučuji klidně přečíst.


1. Návrat domů (Yaa Gyasi)
- Do knihy jsem se musela hodně donutit, ale i když to vůbec není můj žánr, tak knihu doporučuji. Sledujete osud dvou rodových linií po několik generací, kdy vše začíná v 18. století na trhu s otroky.

2. Zkáza (Jay Bonansinga) - Po letech jsem se pustila do pokračování série Živí mrtví a zrovna tenhle díl byl hodně dobrý a užila jsem si ho. Se seriálem nemají ale knihy nic společného.

3. Co ta holka chce? (Lindsey Kelk) - Loni jsem první díl dávala do kategorie nejhorší knihy roku a letos tu mám pokračování v překvapení. Už jsem věděla, do čeho jdu a příběh nebyl tak přitažený za vlasy, takže doporučuji případně vytrvat, i třetí díl je úplně v pohodě.

4. Kdo se postará o Annu (Kateřina Pantovič) - České autory nevyhledávám, ale tahle kniha mě nalákala nejen svou obálkou, ale i recenzemi. Je tenoučká a ač pojednává o sebevraždě, tak je svým způsobem i miloučká a k zamyšlení. Kniha, u které jsem váhala, zda nedat dokonce mezi top knihy.

5. Easy? (Tammara Webber) - Nic jsem nečekala a ono to bylo super. Nejedná se o obyč romantiku, ale v knize se řeší i téma znásilnění, což ji dodává přidanou hodnotu.

6. Dash & Lily: Kniha přání (Rachel Cohn) - Též jsem moc nečekala a dostala jsem milý, vánoční příběh se sympatickými a vtipnými postavami. Jedná se o knihu pro mladší, s tím je třeba počítat, pak je to ale originální, milé, vtipné...

Knižní zklamání

Překvapivě v této kategorii dominují díly z mých oblíbených sérií, které mě zklamaly a oproti ostatním dílům se špatně četly, nebavily...


1. Poslední hvězda (Rick Yancey) - Konečně jsem dočetla Pátu vlnu, druhý díl byl super, ale závěrečný mě dost zklamal. V knize se toho dělo docela dost, ale bylo toho tolik, že to působilo až hrozně zmatečně. Samotný konec unáhlený a nijak mě nezasáhl.

2. After před námi (Anna Todd) - Jak jsem si celou sérii zamilovala, tak tenhle nový díl mi přijde naprosto zbytečný. Je to napsáno z pohledu Hardina, všechno tedy znáte, vše se opakuje a mě to nudilo.

3. Vytoužený milenec (J. R. Ward) - U tohohle jsem se docela trápila, vůbec mě to nebavilo a hodně jsem se nutila, abych to dočetla. Nemám nic proti gayům a autorka se s tím poprala s grácií, ale celé to bylo ufňukané a nudné.

4. Pýcha a předsudek (Jane Austen) - Co mě ale nejvíce zklamalo, já jsem čekala vážně krásný a dojemný romantický příběh, ale mně přišlo, že romantická linka mezi Elizabeth a Darcym byla vlastně jen linkou vedlejší, které bylo věnováno tak málo prostoru....

5. Čáry života (Veronica Roth) - Doufám, že mě pokračování chytne více. Příběh mě vůbec nebavil, navíc je kniha docela bichlička.

Objevené série

Čekala jsem to horší, letos tu tolik objevených a rozečtených sérií nemám. Bohužel ani tolik dočtených. Dočetla jsem Pátou vlnu, Dívku, Dobyvatelskou ságu, po letech Tajný kruh a Pokrevní pouta a pokud to bude konečná, tak snad i After a Než jsem tě poznala.




1. Trochu jiný penzionát (Gail Carriger) - U nás vyšly dva díly, já docela váhám, zda druhý vůbec pořizovat, protože tohle bylo peklo a navíc série ani u nás nedovyšla, takže ztráta času.

2. Psí poslání (W. Bruce Cameron) - Povinnost pro pejskaře, i když musím uznat, že filmy jsou mnohem dojemnější.

3. Elusion (Claudia Gabel) - Opět nedokončená série u nás a jelikož mě ani kniha nebavila, tak nedoporučuji s ní začínat.

4. Obrysy srdce (Tammara Webber) - Tady bych naopak pokračování ocenila a doporučuji přečíst i v případě, že další díly nejsou. Kniha se dá v pohodě přečíst samostatně, má uzavřený konec.

5. Zapletený (Emma Chase) - Všechny čtyři díly jsem přečetla na jeden zátah. Knihy jsou tenké, čtou se jedna radost a seženete v Levných knihách za pár korun.

6. Charley Davidson (Darynda Jones) - Fakt výborná série, u které mě hodně mrzí, že u nás se takové obliby nedočkala a přestala vycházet.

7. After (Anna Todd) - Pokud máte rádi romantiku a YA, tak doporučuji. Všechny díly si jsou hodně podobné a docela dost se vše opakuje, ale nijak mě to nerušilo a nevadilo mi to. Velmi čtivá série.

8. Tatér z Osvětimi (Heather Morris) - Tohle není úplně moje téma, ale kniha byla pojata hodně odlehčeně, bavila mě a rozhodně se pustím do druhého dílu.

9. Cassidy Blake (Victoria Schwab) - Nemůžu se dočkat pokračování. Doufám, že bude stejně skvělé jako první díl.


Kolik jste přečetli knih?
A co Vás nejvíce zklamalo?

4 komentáře:

  1. Skvěle pojaté propracované shrnutí. :) Já se článek o nejlepších a nejhorších knihách roku, teprve chystám vydat.

    OdpovědětVymazat
  2. wow, pěkný seznam :) kromě klasiky jsem z něj tedy nic nečetla. A "oceňuju" hlavně ty nejhorší knihy, aspoň vím, do čeho se nepouštět!

    OdpovědětVymazat