Follow Me @Charmedka

18.09.20

Claudia Gabel - Elusion

Spisovatel: Claudia Gabel
Originální název: Elusion
Série: Elusion
Díl: 1.
Počet stran: 296
Rok vydání: 2014
Vydání originálu: 2014
Nakladatelství: CooBoo
Vazba knihy: Vázaná
Chcete žít v bezproblémovém světě, kde se splní každé vaše přání? Chcete mít možnost vybrat si libovolné místo na Zemi či ve Vesmíru a v okamžiku se tam ocitnout? Chcete zapomenout na svůj reálný život a dělat si, cokoli jen chcete? V tom případě vítejte v Elusion – v dokonalém virtuálním světě.
Regan byla vždy velkou zastá
nkyní Elusion, ještě aby ne – její otec tento nový svět naprogramoval a její nejlepší kamarád Patrick teď řídí firmu, která tuto snovou virtuální realitu vydává. Avšak od otcovy nečekané smrti do Elusion nevstoupila. Navíc se začínají šířit zvěsti, že celý program není tak bezpečný, jak tvrdí oficiální představitelé firmy. A tvrzení o návykovosti a nebezpečnosti přicházejí i z velmi důvěryhodných zdrojů – například od Joshe, absolventa vojenské akademie a skvělého programátora. Regan se pustí do osobního vyšetřování a postupně odhaluje spletitou síť lží a tajemství. A zjistí, že bude muset volit mezi láskou a věrností… a její rozhodnutí ovlivní životy milionů lidí.

Fantastický příběh z blízké budoucnosti o svůdné povaze virtuálního světa, v němž můžete uskutečnit všechno, co chcete.
 


Když tahle kniha vyšla, hodně jsem váhala, zda si ji chci přečíst. Anotace nezněla vůbec špatně, sice scifi nevyhledávám, ale na druhou stranu mám ráda různá zvrácená místa a dystopické světy. Přiznávám, že mě i docela odrazovala obálka, mně se zkrátka nelíbí.

Knihu jsem ale ne tak dávno objevila v Levných knihách a to už nebylo co řešit. Bohužel poté jsem se dozvěděla, že další díly se u nás nechystají přeložit, takže smůla. Do příběhu jsem se tedy pouštěla rovnou se skepsí.

Elusion je virtuální realita, která vypadá jako úplný ráj. Nebe je modré, tráva zelená, vzduch je čistý, Vaše problémy zde neexistují a naopak vše pozitivní je ještě intenzivnější. Za to skutečný svět je pochmurnější, než býval. Ven se téměř nedá jíž bez ochranné masky.

Regan je velká zastánkyně Elusion, to její otec ho naprogramoval, avšak po jeho smrti se tam nevrátila. K tomu se začínají šířit klepy, že program není tak bezpečný, jak se říká, čemuž Regan odmítá uvěřit.

Sama se proto rozhodne pátrat a brzy zjišťuje, že na klepech je něco pravdy a že neví, komu může důvěřovat a zda otec o nebezpečí programu věděl.

Kniha má docela slušný potenciál, který ale bohužel nebyl vůbec využit. Elusion mohlo být tak nádherné, ale autorka popisy jeho krásy docela odflákla, zas je ale pravda, že jeho temná stránka špatná nebyla, ta celkově byla asi nejlepší na knize.

Co se týče Regan, tak je nemastná, neslaná. Ač je statečná a dá se do pátrání, které je samozřejmě od začátku nebezpečné, tak mi zároveň přišla hrozně dětinská, snadno ovlivnitelná a vlastně měla jen se vším hroznou kliku.

Příběh má strašně pomalý rozjezd, celé to působí hrozně plitce, bez emocí a prostě za mě bohužel ne. Přesto mě mrzí, že další díl nikde, přece jen konec bych ráda znala.

4 komentáře:

  1. To je škoda, že další díly nevyšly. Zrovna tuto knihu mám v plánu si přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mě se naopak obálka líbí a zaujala by mě na první pohled. Bohužel obsah už tolik ne. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel, navíc ani to pokračování u nás není...

      Vymazat