Follow Me @Charmedka

16.08.20

Gilles Legardinier - Srdeční záležitost

Spisovatel: Gilles Legardinier
Originální název: Et soudain tout change
Počet stran: 392
Rok vydání: 2016
Vydání originálu: 2013
Nakladatelství: Domino
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

Středoškolská léta nás formují pro celý život: v dobrém, ve zlém, ve všem.

Pokud bychom chtěli najít ukázkový příklad šťastné holky, našli bychom ho v Camille. Studuje poslední ročník gymnázia na malém městě, je obklopena partou nerozlučných kamarádů, se kterými se zná už od školky, a jako všichni lidé jejího věku si kla
de spoustu otázek o životě, lásce a přátelství.
S blížící se maturitou se dny začínají plnit starostmi s učením, profesory a rodiči. Camille ale brzy přijde na to, že skutečné problémy vypadají docela jinak: nedlouho před maturitou zjistí, že její nejlepší kamarádka Lea trpí nevyléčitelnou nemocí. Je to šok. Co teď? Přijmout krutou pravdu, anebo se držet naděje na zázrak?
I přes tíhu situace a vlastní strach se Camille a ostatní spolužáci snaží být Lee oporou, tráví s ní čas a především dělají všechno pro to, aby byla Lea šťastná a spokojená. Před krutou diagnózou se ale jen tak utéct nedá a nikdo vlastně neví, kolik času Lee zbývá. A tak je nutné nepromarnit ani minutu, užívat života a vytvářet si na Leu jen ty nejlepší vzpomínky...


Gilles Legardinier je francouzský spisovatel, což už samo o sobě je zajímavé, protože obecně mužské autory čtu méně a francouzské knihy snad ještě míň. Před lety jsem ale už jednu jeho knihu četla a byla skvělá, takže jsem se s nadšením vrhla na Srdeční záležitost a určitě do budoucna chci přečíst i zbytek, co u nás vyšel.

Jedná se o young adult knihu, kde hlavním hrdinům je kolem osmnácti let a mají před sebou maturitu. Rozhodně se ale nejedná o hloupoučký příběh s bandou puberťáků, která vlastně ještě neví, co se sebou.

Neví, zažívají první lásky, trápí se svým vzhledem a hádky s rodiči, bojí se zkoušky dospělosti. A pak se dozví, že spolužačka je vážně nemocná a šance na uzdravení jsou téměř nulové.

Camille je vzorná studentka a dobře vychovaná dívka. Lea je její nejlepší kamarádka a mají před maturitou. Právě Lea je těžce nemocná a poté, co se to Camile dozví, hroutí se jí svět.

Hrdinové žijí na malém městě, většina se dobře zná a studenti mají mezi sebou blízký vztah, tak nemoc spolužačky zasáhne úplně všechny. Nikdo neví, jak se před Leou tvářit, zda ji litovat, dělat, že se nic neděje a jak se vlastně učit, když kamarádka umírá. Něco jako škola se nyní zdá jako malichernost.

Vztahy mezi všemi byly úžasné, stáli při sobě, všichni se trápili a Lee se snažili pomoci. Myslím, že až tak blízké vztahy mezi tolika lidmi ve tříde běžně nefungují a celkově v knihách nebývají studentni takhle empatičtí a rozumní. To samé učitelé, i tady se našel jeden, který byl studentům velkou oporou a spíše působil jako kamarád, než příšný kantor.

Několikrát mi během čtení bylo úzko, chtělo se mi plakat a do postav jsem se vcítila. Autor s emocemi zvládl pracovat výborně, opravdu nádherně napsaná kniha, která chytne za srdce a ukrojí trošku z duše.

Aby to ale nebylo jen o smutku a slzách, Lea poslední dny trávila tak, aby si je užila se svými nejbližšími, nevzdala se, i když věděla, že umírá. Užívala si, smála se, postavy sršely vtipem a nadhledem, i když to bylo těžké.

Tohle je za mě jedna z nejlepších knih, co jsem letos četla a těším se, až se k autorovi opět dostanu.
 
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjH1n8Lk6ZE0HauRbx9-1hCMpWaATQHzAnwhXKmpl5QT65lOrvbTKHVS7wz2mmgdpCFtWO6lW1pJf8VK_6wpy5Q-TiWBd4GqnTZNfuxg58YMet_zZvBLQzYsZ7M3iXZSjZvROgi4vd95bM/s200/Nepojmenovan%25C3%25BD+9.jpg

4 komentáře:

  1. Na tomhle případě se potvrzuje, že na první pohled nenápadné kniha, může skrývát silný příběh. O knize slyším poprvé, ale určitě si ji zapisuje a více na ni podívám. :) Děkuji za zajímavý tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Příběh je opravdu silný, z knihy jsem nadšená.

      Vymazat
  2. O knize jsem neslyšela, ale vypadá dobře :) Hezký článek, díky za tip!

    lucyvillain.blogspot.com

    OdpovědětVymazat