Follow Me @Charmedka

23.07.20

Darynda Jones - První hrob napravo

Spisovatel: Darynda Jones
Originální název: Firts Grave on the Right
Série: Charley Davidson
Díl: 1.
Počet stran: 352
Rok vydání: 2013
Vydání originálu: 2011
Nakladatelství: Beta
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

Originální „paranormální thriller“ plný humoru, napětí a neuvěřitelných zvratů. Charley Davidsonová je soukromá detektivka, moderní žena s běžnými starostmi a problémy. To ovšem jenom na první pohled … Ve skutečnosti se narodila jako bytost s nadpřirozenými schopnostmi, která dokáže vstoupit do světa zesnulých. Zemřelé vidí všude kolem, může se jich dotýkat a oni jí pomáhají s řešením případů. Všechno je o to složitější, že vyšetřovatelku sleduje tajuplný muž, „syn Satanův“, jehož šarmu Charley nedokáže odolat. Kdo je ten záhadný hrdina, o kterém se jí zdají sny plné vášně? Je vůbec živý, nebo je mrtvý? A co by se stalo, kdyby mu podlehla?



Tahle série mě lákala od doby, kdy začala vycházet, ale jak to tak někdy bývá, holt se k některým knihám dostanu až po letech. U nás vyšly pouhé čtyři díly a další se nechystají, v originále je jich mnohem více.

Na sérii jsem se šíleně těšila, boží obálky, super názvy a velmi lákavá anotace, ale teď jsem se do knih pouštěla vlastně s tím, že sérii nikdy nedočtu a je to škoda. Na jednu stranu chápu nakladatelství, že při malém zájmu a prodeji je ve ztrátě, na druhou stranu je to vůči čtenáři nefér...

Charley pracuje jako soukromý detektiv, spolupracuje s policií, kde pracuje její strýček a pomáhá zemřelým přejít na druhou stranu. Charley není obyčejná mladá dívka, narodila se s nadpřirozenými schopnostmi a zastává roli smrtky.

Mrtvé vídá všude kolem sebe a kromě jejich přechodu na onen svět společně s jejich pomocí řeší vraždy a další záhadná úmrtí.

Charley samozřejmě má i svoje problémy, v poslední době se ji každou noc zdá o sexy chlápkovi, kterému vůbec nedokáže odolat a kterého určitě svým způsobem zná a sny nejsou jen obyčejné sny. Že by měl něco společnho s tajemným stínem, který se objevil pokaždé, když ji šlo o život?

Do toho řeší společně se strýčkem smrt tří advokátů a zmizení své klientky, která měla utéct od svého násilnického manžela, ale jakoby se po ní slehla zem.

Naprosto chápu to vysoké hodnocení a tolik nadšených recenzí, já se zamilovala snad hned po první stránce. Čekala jsem dost a nejsem ani v nejmenším zklamaná. Každá kapitola začíná nějakou hláškou či nápisem na tričku a v každé kapitole Charley srší neuvěřitelným vtipem a sarkasmem.

Charley je přesně ten typ hrdinky, co zbožňuju. Odvážná, ale zároveň skutečná, protože každou chvíli skončí s monoklem, obětavá a neskutečně ironická, to miluju.

Kniha je neskutečně čtivá, stránky ubíhají a jste hned na konci. Ani chvilku jsem se nenudila a po celou dobu čtení jsem si říkala, jak je tahle série super.

6 komentářů:

  1. To zní moc dobře. :) Ale je škoda, že to nebude dovydané.

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu/sérii znám, ale tak nějak prolétla kolem mě. :) To, že nebude dovydána vidím jako zásadní problém a je to velká škoda. Přesně jak říkáš, chápu proč to nakladatelství nevydá, ale pro čtenáře je to hrozné...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně a přijde mi, že málokdo si přečte originál.

      Vymazat
  3. taky jsem to puvodne chtela cist, ale nebyl cas a ted jsem rada, kdyz to stejne nebude cele...

    OdpovědětVymazat