Follow Me @Charmedka

28.05.20

Petra Variant - Aglajina zem | RC review

Spisovatel: Petra Variant
Originální název: Aglajina zem
Počet stran: 144
Rok vydání: 2019
Vydání originálu: 2019
Nakladatelství: Klika
Vazba knihy: Brožovaná

Aglajině zemi – panensky čisté planetě, kde lidé žijí v harmonii a míru – hrozí návrat do temných časů naplněných strachem a utrpením. Náhle totiž umírá její Ochránkyně, čarodějka Diviena. Těsně před svou smrtí se, sžírána obrovským pocitem viny, odhodlá k riskantnímu činu, jenž by nakonec mohl obyvatele Aglajiny země zachránit...

Na Zemi, planetě velmi vzdálené od Aglaji, vede obyčejný život třicetiletá Melinda. Pracuje v knihkupectví, volný čas tráví s kamarádkou Viktorií a bydlí sama se svou mouratou kočkou. Touží po lásce, ale žádný vztah jí nevydrží moc dlouho. Netuší, že to má svůj důvod.

Když jí do života vstoupí Adam, vše se obrátí vzhůru nohama. Melinda se konečně šťastně zamiluje a je přesvědčená, že Adam je ten pravý. Vzápětí ho ale ztrácí. Pro to, aby se znovu setkali, je Melinda ochotna uvěřit čemukoli a jít kamkoli.

Cesta za milovaným mužem ji zavede do Aglajiny země. Tak, jak svým zoufalým činem předurčila Diviena...


Na úvod musím říct, že nevyhledávám české autory, mám to v podstatě podobně jako s filmy. Věřím, že se najdou fajn knihy, ale narovinu mi přijde, že ta česká scéna zkrátka není tak kvalitní a lákavá, ale samozřejmě výjimku někdy udělám.

Petra Variant je pseudonym spisovatelky Petry Benešové, od které již vyšla jedna kniha a to Když ptáčka lapají.

Aglajina zem je fantasy zasazené do dnešní doby a do dvou světů. Tím prvním je naše Země, kde žije třicetiletá Melinda, která pracuje v knihkupectví a doma ji místo chlapa dělá společnost kočka. Společně s kamarádkou Viki jsou to věčné smolařky v lásce snící o té pravé a věčné.

Daleko od Země se nachází mnohem kouzelnější planeta, Aglajina zem, kde se obyvatelé nehoní za časem a vzduch voní neposkvrněnou přírodou.

Já bych nerada vše vyzradila popisem, ale v podstatě příběh začíná v době, kdy v Aglajině zemi umírá Ochránkyně, velmi mocná čarodějka, díky které funguje rovnováha mezi dobrem a zlem. Jelikož Ochránkyně nemá ženského potomka, Aglajina zem a její obyvatelé jsou ve velkém nebezpečí.

Více k příběhu asi říci nemůžu, protože byste přišli o vše podstatné a nečekané, takže nezbývá, než si knihu přečíst.

Příběh a celý ten svět a jeho fungování je velmi dobře promyšleno. Je to zajímavý a originální nápad, má to ovšem chyby na kráse. Tou hlavní je za mě délka. Knížka je doslova knížečka o pouhých 144 stránkách a na těch pár stránkách se toho stane docela hodně.

A protože se toho zvládne stát nemálo, tak je naprosto jasné, že celé to vyprávění je strašně málo rozvinuto. Ocenila bych podrobnější popisy, dyť Aglajina zem musí být vážně nádherná, proč ji nevěnovat více prostoru. Hlavní hrdinku bych zas nechala trochu cukat, ne se hned se vším smířit a vědět.

Občas mi i přišlo, že hrdinové si řekli, že jdou do boje, nebo na záchrannou misi a místo putování se téměř jen teleportovali, zkrátka mi chybělo více toho všeho kolem. Rozhodně má kniha potenciál, nebo měla, takhle bohužel působí jako základ, na kterém by bylo ještě třeba zapracovat a vymyslet právě ty detaily.

Rozhodně ale není kniha špatná, doporučila bych ji ovšem spíše mladším slečnám. Hlavní hrdince je sice třicet, ale rozhodně takový dojem nebudí. Celkově i vyjadřování a hodně zdrobnělin dělají z knížky příběh pro mládež.

 
Moc děkuji Petře Benešové za poskytnutí knížky k recenzi. 

6 komentářů:

  1. Nečekala bych že najdu někoho kdo četl taky tuhle knížku :)
    Mě se to čtení líbilo, jenom jsem nečekala, že se znali už z druhého světa, to mě trošku v té knížce zaskočilo... Mě teprve na třicítku táhne a ty její pocity mě přišli jako kdyby psala můj život...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsem na ni v poslední době natrefila víckrát, tak snad se o ní dozví více lidí :)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze. :) České autory podpořím ráda a tahle kniha nevypadá vůbec špatně, i když evidentně nějaké ty mouchy má. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mouchy má, ale špatná není a třeba druhý díl bude o to lepší :)

      Vymazat
  3. Vypadá to na celkem dobrou oddechovku :) Ráda zkouším i české autory, tak se nechám překvapit a zkusím i tuhle knihu :)

    OdpovědětVymazat