Follow Me @Charmedka

25.04.20

Yaa Gyasi - Návrat domů

Spisovatel: Yaa Gyasi
Originální název: Homegoing
Počet stran: 288
Rok vydání: 2016
Vydání originálu: 2016
Nakladatelství: Mladá fronta
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Strhující, kaleidoskopická prvotina představuje pozoruhodný nový hlas anglicky psané literatury: román o rase, dějinách, předcích, lásce a času, který po tři sta let na dvou světadílech sleduje osudy potomků dvou sester, rozdělených v Africe osmnáctého století.

Dvě sestry, dcery různých otců, ale stejné matky, Effia a Esi, se v Gha
ně osmnáctého století narodí ve dvou různých vesnicích a jedna o druhé nevědí. Effii provdají za Angličana a ona vede pohodlný život v přepychových komnatách pevnosti Cape Coast. Její potomci budou jezdit za vzděláním do ciziny a po návratu na Zlaté pobřeží získají úřednická místa ve správě kolonií. Esi, uvězněná hluboko pod Effií v ženské kobce pevnosti a pak poslaná na lodi do Ameriky, bude prodána do otroctví.
Román Yai Gyasi se táhne od ghanských válek k otrokářství a občanské válce v Americe, od uhelných dolů na americkém Jihu k Velké migraci do Harlemu dvacátého století, prochází příběhy, osudy a zeměmi a zachycuje – s pozoruhodnou úsporností a silou – obtížné hledání identity národa i jednotlivce. Yaa Gyasi napsala mistrovské dílo moderní prózy.


Na rovinu říkám, že tuhle knihu bych si sama od sebe nekoupila, ale našla jsem ji v Glanc boxu, což je box s kosmetikou a drogerií, jako dárek navíc. Kniha mě samozřejmě potěšila, bylo to milé překvapení, ale jak řikám, sama bych po ní nesáhla.

Dlouho mi ležela v knihovně, než jsem se odhodlala do ní pustit. Hodně jsem se přemlouvala, nakonec jsem se ale hecla s tím, že kniha není nijak tlustá a prostě to dám.

Příběh začíná v letech 1760 v Africe a sleduje osudy dvou sester, které spojuje stejná matka, avšak otce má každá jiného a vzájemně o sobě nevědí.

Effia měla štěstí a provdala se za britského otrokáře Jamese, který na africkém území slouží v Pevnosti Cape Coast. Svou manželku ovšem miluje a díky tomu žije Effia v luxusu, bez strachu a hlavně beze strachu o své potomstvo, které čeká pohodlí, možnost studovat a uplatnit se.

Esi takové štěstí neměla. Skončila v pevnosti jako otrok a tenhle osud bude provázet i několik dalších generací. 

Na začátku knihy je rodokmen, který by Vám měl pomoci orientovat se v postavách. Ta kniha pro mě byla strašně matoucí a neustále jsem byla ztracená, což beru jako největší mínus celého příběhu.

Strašně to časově totiž skáče. Čtete o jedné postavě a najednou jste o pár let dál a čtete o potomkovi a takhle to jde celou dobu. Vážně jsem byla neustále mimo. Za těch 288 stran se od 18. století dostanete až do současnosti a sledujete osud dvou rodových linií v asi sedmi generacích.

I přesto, že jsem byla časově hodně ztracená, tak kniha je neskutečně silná. Hlavně začátek knihy byl tak neuvěřitelný. Detailní a syrové popisy zacházení otroků, jejich strach a šílená krutost. Co mě dostalo, že i sami Afričané se podíleli na prodeji otroků a svých lidí.

Sama bych si knihu nekoupila, není to moje téma, na druhou stranu vůbec přečtení nelituji, naopak. Kniha se četla dobře a rozhodně ve mně něco zanechala a tak to má být. Osobně bych jen více propracovala ty časové skoky a skoky mezi postavami.

6 komentářů:

  1. O knize jsem nikdy neslyšela a na první pohled mě ani nezaujla. Když jsem se ale podívala podrobněji, změnila jsem názor. :) Knihy o Africe a otrocích nemám načtené a téma mi ani není příliš blízké, ale tenhle příběh mě opravdu zaujal. Děkuji za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Špatné to rozhodně není, zas změna žánru no :)

      Vymazat
  2. Zní to naprosto dobře. Jedná se o něco, co bych si i ráda přečetla, takže pokud na ni někdě narazím, určitě ji zkusím. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Knihu vidím poprvé až teď, ale okamžitě se mi zalíbila obálka :-) Ani téma není špatné, tak třeba časem :-) Super recenze! :-)

    OdpovědětVymazat