Follow Me @Charmedka

19.04.20

Robert Kirkman - Invaze

Spisovatel: Robert Kirkman, Jay Bonansinga
Originální název: The Walking Dead: Invasion
Série: Živí mrtví
Díl: 6.
Počet stran: 320
Rok vydání: 2016
Vydání originálu: 2015
Nakladatelství: Baronet
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Z popela zničeného městečka Woodbury v Georgii povstanou dvě skupiny zbědovaných přeživších – a navzájem si jdou po krku.

Lilly Caulová se svými ztracenci se snaží vybudovat si nový život pod zemí, v bludišti prastarých chodeb a důlních šachet. V srdci i v hlavě jí však pořád doutná tajné odhodlání – zbavit milované Woodbu
ry nákazy oživlých mrtvol.

Ale kdesi daleko v pustině zdevastované krajiny buduje reverend Jeremiáš Garlitz svou armádu stoupenců, vyzbrojenou ďábelskou tajnou zbraní. Je pevně odhodlaný zničit Lilly a její skupinu, která způsobila zkázu jeho oveček. Má už prostředky, jak se obyvatelům podzemních tunelů pomstít…

Střet mezi skupinami přeživších rozpoutá nepředstavitelnou zbraň, vytvořenou z obrovských hord nemrtvých, dovedenou k dokonalosti šílencem, nasáklou krví nevinných.


Woodbury padlo, hradby jsou zničené a městečko je zamořené mrtvými. Spousta obyvatel je po smrti, ale několik přežilo, včetně Lily a Boba, kteří se musí pokusit o nový život v podzemí, kde jsou prastaré chodby a kde můžou všichni žít v relativním bezpečí před kousáky, ale i před živým zlem.

Lily ovšem stísněté prostory a život bez čistého vzduchu a slunce nezvládá, nechce se proto vzdát myšlenky, že Woodbury vyčistí a od základu zde opět vybuduje bezpečné útočiště. 

Poslední velkou bitvu a pád města přežil ovšem i reverend Jeremiáš a pár jeho stoupenců, kteří se přidali k putovní karavaně, kterou hodlá ovládnout a poté se svým promyšleným plánem zničit Lily a její lid.

Po pro mě velmi povedeném pátém dílu jsem se hned pustila do pokračování. Je to poslední díl, který u nás vyšel, přitom v originále jsou již i další. Sice kvalitně začala série od čtvrtého dílu klesat, ale ráda bych se dočkala i dalších pokračování, aby to bylo kompletní. Tak asi nezbývá, než doufat...

Invaze není vůbec špatná, přesto mě neoslovila tolik jako Zkáza. On je tenhle díl takový hodně jiný. Kladní hrdinové knihy žijí aktuálně v podzemí, kde objevili rozsáhlé chodby a právě ten život v podzemí mi přišel asi trošku moc.

Najednou to na mě působilo více jako nějaké fantasy. Ano, zombie nejsou reálnou knihou, i když kdoví :D, ale ty chodby vedoucí pod městem, nevím, z tohoto jsem byla trošku rozpačitá. Více mi k životu v podzemí seděla magie, pohyblivé schody a zkrátka kouzelný svět.

Příběhově se mi rozhodně nelíbila tolik jako Zkáza, přesto se jedná o čtivou knihu, kterou jsem přelouskala během tří až čtyř dnů. Do čtení jsem se nemusela nutit a celé to příjemně odsejpalo, takže lepší nadprůměr, co se této série týče.

Kniha byla napínavá, jak už jsem zmínila, tak i čtivá, nenudila jsem se a dokonce mě skoro rozbrečela, o dojemné a napínavé scény není nouze, i když spíše tady převládají ty dojemnější a autor se zaměřuje hodně na vnitřní pocity a strachy.

4 komentáře:

  1. Čítala som knihy s touto tematikou a vždy ma veľmi bavili. Je to téma, ktorú je podľa mňa len veľmi ťažké vyčerpať. :) Vďaka za nápad na ďalšiu sériu. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jé, mrtváci :) Koukala jsem an seriál a knižní sérii mám taky rozečtenou, akorát jsem se zatím dostala jen k prvním třem dílům :) Ale skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem dlouho byla zaseklá na prvních třech dílech :)

      Vymazat