Follow Me @Charmedka

28.03.20

Robert Kirkman - Pád Guvernéra 2

Spisovatel: Robert Kirkman, Jay Bonansinga
Originální název: The Walking Dead: The Fall of the Governor: Part Two
Série: Živí mrtví
Díl: 4.
Počet stran: 304
Rok vydání: 2014
Vydání originálu: 2014
Nakladatelství: Baronet
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
„Poklidný“ život obyvatel georgijského městečka Woodbury vzal za své. Touha po pomstě a zúčtování žene jeho obyvatele do konfliktu, v němž se projeví pravý charakter lidí. A někteří teprve teď doopravdy poznávají sami sebe…

Začíná strhující finále čtyřdílné kroniky přežití lidí v apokalyptickém světě zamořeném ch
odícími mrtvolami. Karty jsou rozdány, hlavní hráči partie – Philip Blake, Lilly Caulová i skupina „cizinců“ vedená Rickem Grimesem – mají své slabiny i přednosti. Jenže v ošemetné konečné partii se nehraje fér a živí mrtví žádná pravidla neuznávají!

Závěrečný román ze světa populárního komiksu Roberta Kirkmana svede dohromady dějové linie předchozích tří dílů a odpoví na otázku: Kdo zahyne a kdo přežije ve světě, který se proměnil v peklo?


Snad se ani nedívám, kdy naposled jsem četla Živí mrtví. Skončila jsem u třetího dílu a pak se trochu zasekla. Prvně mi chyběly doma následující díly a i po jejich sehnání, jsem se k nim furt nemohla dostat. Teď už ale patřily mezi nejstarší nepřečtené knihy, co čekaly v knihovně, takže hurá, jejich čas nadešel.

Stále miluji seriál a i když většina diváků už ho jen hatí, tak mě stále baví, mám pro něj zkrátka slabost a vždy pro tento svět Živých mrtvých asi mít budu.

Přiznávám, že než jsem se pustila do čtení Pádu Guvernéra 2, musela jsem si přečíst svoje recenze na starší díly, abych se alespoň trochu chytla a i tak jsem byla trošku mimo. Fakt utekla dlouhá doba od posledního čtení a je to znát.

Když už jsem se začetla, tak jsem si furt říkala, zda ze mě neopadlo takové to nadšení, které jsem před lety z knih měla. Knihy se mi opravdu líbily a to i přesto, že se seriálem nemají mnoho společného. Postavy ano, i když samozřejmě ne všechny, ale příběh a jejich osud je jinačí.

Během čtení jsem si od začátku říkala, kde je ono kouzlo, které pro mě měly předchozí díly a zda se to kouzlo a nadšení ještě objeví, neobjevilo.

Příběh začíná přesně tam, kde předchozí díl skončil a to v malém městečku Woodbury, kde tvrdou rukou vládne Guvernér, Phillip Blake. Rick se svou skupinou je na útěku poté, co se mu povedlo dostat z Guvernérova zajetí, avšak nechali po sobě stopy.

Guvernér je na pokraji smrti, zmrzačen Michonninou katatou a nikdo z jeho nejbližších lidí neví, co bude. Zda přežije a co bude dál s městem. A už tady začíná narůstat ještě větší nenávist a touha po pomstě.

V tomhle dílu nešlo ani tak o zombie a boj s nimi, jako právě o boj mezi lidmi, kteří se touží navzájem zlikvidovat a pomstít, co se dá. Je to nekonečná smyčka a chování všech, převážně Lily, mě totálně rozčilovalo.

Snad vůbec nejvíc čtivé mi přišly popisy Guvernerových zranění a boj o jeho život. Ano, bylo to nechutné, do detailu hnusně popsané a krvavé, ale aspoň to v člověku něco zanechalo. Minimálně otázky, zda byste v jeho stavu vůbec o záchranu života stáli.

Zbytek knihy byla jedna velká nuda a postavy na facku. Za mě bohužel pokles o dvě hvězdičky a celkově slabší průměr.

6 komentářů:

  1. Pěkná recenze. :) Mě osobně zombie nikdy moc nechytli a ani seriál nesleduju. Obecně je ale škoda, když člověk čte skvělou sérii (alespoň její začátek) a najednou se další díly zhorší o několik hvězd... :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jo, to já téma zombie zbožňuju a to jak v knihách, tak ve filmech a seriálech :D

      Vymazat
  2. To je dobré vědět, nad touto sérií už delší dobu uvažuji. :) Jinak já seriál měla moc ráda, ale tak trochu jsem se sekla u 7. série, alespoň myslím, a dál se mi zatím nedaří dostat. Hlavně se mi ani moc nechce. :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě seriál moc baví, teď jsem zkoukla devátou sérii, která mi přišla slabší, ale třeba ten konec zas pecka.

      Vymazat
  3. Seriál mám také ráda, ale přiznám se, knihy a komiksy šly mimo mě. Nicméně nemám ráda takovéto okecávání o ničem a jak píšeš, závěr tak vypadá :/

    OdpovědětVymazat