Follow Me @Charmedka

19.03.20

Caroline England - Mezi námi lháři | RC review

Spisovatel: Caroline England 
Originální název: My Husband’s Lies
Počet stran: 400
Rok vydání: 2020
Vydání originálu: 2018
Nakladatelství: Jota
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Dramatický román s prvky thrilleru, dechberoucí a pohlcující příběh ze současnosti, příběh o přátelství a vztazích, ale také o tajemstvích, zradách a lžích…
Opravdu znáte své nejlepší přátele? Co se děje za zavřenými dveřmi úhledných rodinných domků? Jak dlouho může zůstat temné tajemství utajeno, než dojde k jeho prozr
azení s katastrofálními následky?

Nick a Lisa mají svatbu, ale jejich kamarádka Penny sedí na okenním parapetu ve čtvrtém patře hotelu a chystá se skočit. Snoubenci a vůbec všichni přítomní jsou v šoku… Jenomže brzy se ukáže, že každý z party dlouholetých přátel má nějaké své tajemství a že jejich vztah nebyl rozhodně založen na důvěře. Jednotlivé lži a tajemství postupně vyplouvají na povrch a je zřejmé, že dosavadní životy celoživotních přátel se mohou najednou zhroutit jako domeček z karet.


Tohle je tak neskutečně povedená obálka, zaujala hned na první pohled a vlastně i ten název zněl super. Thrillery teď vyhledávám dost a drama mám také ráda, takže u knihy nebylo co řešit a bylo jasné, že si ji budu chtít přečíst.

Čekala jsem něco ve stylu Liane Moriarty. V podstatě takovou oddechovku, zároveň ale s vážnějším tématem a hlavně ze života. A to jsem i dostala, nemůžu říct, že ne, ale bohužel Caroline England zdaleka jako Liane rozhodně nepíše.

Na začátku knihy jsem měla hodně velký problém s postavami, ne konkrétně s nimi, ale bylo jich v knize docela hodně a já si je nebyla schopná přiřadit k jménům, takže jsem se trošku ztrácela, ale to se nakonec poddalo, i když to trvalo.

Vše začíná na svatbě Nicka a Lisy, kterou naruší kamarádka Penny stojící pouze v prádle v okně a plánujíc skočit. Tomu zabrání její manžel Will s kamarádem Danem. Svatba pokračuje a i následné dny životy všech ostatních, ale nešťastná událost se neustále vznáší ve vzduchu a otevře třinácté komnaty i ostatních přátel z party.

Četla jsem teď rovnou dvě novinky z nakladatelství Jota a strašně mě to mrzí, ale ani jedna mě nezaujala. Vůbec mě nenapadlo, že by mě kniha Mezi námi lháři nechytla, fakt jsem se na ni těšila a vkládala velké naděje.

Je to ale celé takové pomalé, rozvleklé a když jsem se dostala na konec, tak jsem vlastně zjistila, že kniha nemá ani pořádný příběh a už vůbec ne konec. Kniha je naprosto bez konce, což by dle mého nebyl takový problém, uzavřené konce bývají někdy fajn a dávají prostor k vlastní fantazii, ale tohle bylo najednou tak divně ukončené a furt přemýšlím nad tím, zda mi na konci něco uniklo a nepochopila jsem ho, nebo dává až moc velký prostor oné fantazii.

Jediné plus asi beru to, že postavy řeší opravdu reálné a zcela běžné problémy jako je nemožnost otěhotnět, nebo naopak nejistota v rodičovství a pubertální děti, pochyby a krize ve vztahu. Líbilo se mi, že ve výsledku se vlastně všechny ty jejich tajemství a kostlivci ve skříni tak nějak vzájemně propojovaly.

Hodně jsem přemýšlela nad hodnocením a původně chtěla dát tři hvězdičky, ale třemi jsem hodnotila mnohem lepší knihy, které mi minimálně postavami přišly zajímavější. Tady by sice mohly všechny ty starosti působit dost na emoce, ale mě zas tolik vlastně nezasáhly, což je prostě špatně.


Moc děkuji internetovému knihkupectví knihcentrum.cz za poskytnutí recenzního výtisku.  
Knihu si můžete zakoupit zde.

6 komentářů:

  1. Tak to je škoda, že tě kniha nezaujala, ale jak jsi psala, ta obálka je dokonalá!!

    OdpovědětVymazat
  2. Obálka je naprosto úžasná, už jen kvůli ní bych po knize šáhla. :) Ale myslím, že by pro mě asi moc nebyla. :/

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlasím, že obálka i název zaujmou na první pohled. :) Je škoda, že kniha nesplnila tvá očekávání...

    OdpovědětVymazat