Follow Me @Charmedka

22.02.20

Marie-Danielle Croteau - Velké překvapení pro malého méďu | RC review

Spisovatel: Marie-Danielle Croteau
Originální název: Une grosse surprise pour Petit Ours
Počet stran: 32
Rok vydání: 2019
Vydání originálu: 2008
Nakladatelství: Ocelot
Vazba knihy: Vázaná
Malý tučňák spatřil obrovského bílého ptáka s křídly, která byla celá červená z toho, jak letí na obloze a přistává na ledu. Chtěl se k němu přiblížit, ale zakopl a spadl do vody. Tam ho málem snědl lachtan, který si myslel, že tučňák je ryba. Uvěří malý méďa tomuto neuvěřitelnému příběhu?



Nové knihy z nakladatelství Ocelot, kde hlavními hrdiny jsou chytrý tučňák a silný méďa, sklízí docela úspěch, což je moc fajn a dle ohlasů jsem ráda, že nejsem jediná, kdo dětské knihy čte, případně už jimi tvoří dětskou knihovničku někdy do budoucna.

V prvním dílu se teprve tučňák s méďou potkali a poprvé se seznámili s lodí. V pokračování jsou již velkými přáteli, ale jak to i mezi těmi nejlepšími přáteli bývá, bez nějaké té hádky a pošťuchování se jejich soužití neobejde.

Jednoho se spatří tučňák velkého ptáka s červenými křídly, který spadne z oblohy. Společně s méďou se vydají ptáka hledat, co kdyby byl z toho pádu zraněný. Zraněný je, má polámané křídlo a leží na boku a tu najednou se z něj začne hrnout skupinka lidí. Tučňák i méďa vědí, že lidé jsou nebezpeční, ale dobrota srdce jim to nedá a méďa nosí lidem ulovené ryby k jídlu.

Neustále mě knihy fascinují svým formátem, který sice kvůli své velikosti jde špatně do knihovny zařadit, ale ta velká kniha je vážně krásná a věřím, že potěší nejedno dítko.

I druhý díl má pouze kolem třiceti stran, kde převládají moc hezké ilustrace a třeba jen menší text na dvojstránce, což je za mě značka ideál, přece jen malé dítko se delší dobu nezvládne soustředit a knížku přečtete od začátku do konce třeba před spinkáním.

Co se týče děje, tak mi tenhle se spadlým letadlem přijde o chlup hezčí a propracovanější, přesto nic složitého nečekejte, ale troufám si tvrdit, že i pro děti bude více zajímavý. Navíc tím, jak méďa nosí lidem ryby, tak to celé působí mile a upřímně.

Koukala jsem a více knih s méďou a tučňákem nevyšlo, ale rozhodně se nejedná o jediné knihy autorky, tak snad se třeba také ještě nějakého toho překladu dočkáme.

 
Moc děkuji internetovému knihkupectví megaknihy.cz za poskytnutí recenzního výtisku.  
Knihu si můžete zakoupit zde.

8 komentářů:

  1. Tak to je sladké. :) Tučňák a medvídek a jejich dobrodružství. Věřím, že pro malé čtenáře bude kniha skvělá. Já bych byla nadšená (snad ještě teď) :))

    OdpovědětVymazat
  2. Můj host kid by takovou knížku miloval! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jé, takto je moc pěkná a strašně roztomilá kniha :) Sice k ní neladím věkem, ale nevadí, stejně mám chu´t si ji přečíst a pokochat se obrázky :)

    OdpovědětVymazat
  4. roztomilé, jen ji nemám komu dát :D

    OdpovědětVymazat