Follow Me @Charmedka

06.01.20

Knihy roku 2019

Pokud jsem minulý rok hlásila, že jsem toho v roce 2018 přečetla málo, tak to není nic oproti 2019, kdy jsem toho přečetla ještě víc jak o půlku méně. První půl rok jsem nečetla v podstatě vůbec a na každé knize jsem byla seklá klidně dva týdny až měsíc a dělalo mi hrozný problém se soustředit. V druhé půlce roku jsem se trochu rozečetla, ale to už samozřejmě nešlo dohnat.

Jaké je tedy výsledné číslo? 28 přečtených knih. To jsem jindy mívala třeba za tři měsíce. To je fakt bída, ale věřím, že letošní rok bude lepší a vrátím se to starých kolejí. Mám doma spoustu super knih na přečtení a nekonečný wishlist. Na většinu zmiňovaných knih najdete již na blogu recenzi.

Nejlepší knihy roku

Měla jsem dobrou ruku na povedené knihy. Většina byla nadprůměrná, pak se našlo několik kousků, které neurazily a jen malé procento byly propadáky. Těch dobrých tu mám fakt jako většinu a docela jsem i přemýšlela, zda je ještě trochu nezredukovat, ale nešlo to, tyhle mě bavily nejvíce.


1. Vadná (Cecelia Ahern) - Četla jsem hned začátkem roku a z knihy jsem byla nadšená. Je to úplně něco jiného, než co od Cecelie Ahern znám, ale super. Dystopie, zvrácený svět a vadná hlavní hrdinka. Jen škoda, že druhý díl vyšel snad jen na Slovensku.

2. Scarlet (Marissa Meyer) - Měsíční kroniky jsou super, ale zatím se hýbu jeden díl za rok, což mě moc mrzí. Scarlet je na motivy červené Karkulky a bavila mě stejně jako Cinder. Navíc už v druhém dílu se osudy hrdinů propojují.

3. Smrtka (Neil Shusterman) - Další originální svět, kde neexistují nemoci, tím pádem ani smrt a počet obyvatel regulují smrtky, které jediné mají právo kosit. A učednicí smrtky se stane dívka, která je ta poslední, která by o to stála.

4. Pan Mercedes (Stephen King) - Loni jsem se pustila více do Kinga a ač preferuji od něj horory, tak musím uznat, že tahle detektivní série je velmi zdařilá.

5. Právo nálezce (Stephen King) - Druhý díl je krapet jiný a nabízí v podstatě nový příběh, jiné postavy, i když samozřejmě ty hlavní z prvního dílu se zde také objevují, jen nemají tolik prostoru. Rozhodně ale pokračování za prvním dílem nezaostává, to vůbec ne.

6. Vzestup (Kiersten White) - Tuhle sérii jsem si zamilovala již od prvního dílu a štve mě, že ještě nemám přečtený závěr. Je to hodně syrový, hlavní hrdinka kolikrát působí naprosto necitelně, ale já ji zbožňuji, je skvělá.

7. Dvůr mrazu a hvězd (Sarah J. Maas) - Nejsem fanoušek této série, všechny díly jsem četla s velkými obtížemi, nijak extra mě nebavily a nechápu tu oblíbenost. Paradoxně se mi nejvíce líbí mezidíl, který je hodnocen nejhůře. Za mě to je ale strašně miloučká a dojemná kniha, úplně jsem u ní byla rozněžněná.

8. Doktor Spánek (Stephen King) - Po dlouhé době pořádný horor, takový, jaký mám od Kinga ráda. Jedná se o pokračování Osvícení a i když tam byly pasáže ze začátku, které mě vůbec nebavily, tak knihu hodnotím maximálním počtem hvězdiček a jsem zvědavá na filmové zpracování.  

9. Zbožňuju tě navždy (Veronika Rei) - Tohle si musíte přečíst, což ostatně píšu furt a všude. Je to v podstatě deníček roku života Verči a pozná se v tom snad každá holka. Všechny ty starosti, radosti, pochyby a vnitřní strachy.

10. Panství krve a kovu (Sara Holland) - Po delší době kniha z Fragmentu a super. Svět, ve kterém se za vše platí časem, chudí jsou na pokraji smrti, bohatí žijí v přepychu. A pak je tu Jules, která kdysi žila na panství, ale byla nucena s otcem utéct a nyní se znovu vrací a odhaluje tajemství.

Nejhorší knihy roku

Jak jsem psala, četla jsem převážně dobré knihy a z té necelé třicítky tu mám jen dvě, které mě hodně zklamaly a nelíbily se mi. A bohužel jedna z nich je od mé oblíbené autorky.


1. Domov (Mats Strandberg) - Autor je nazýván švédským Stephenem Kingem, což mu trochu podkoplo nohy. Asi ho tak nenazvat, nebudu na knihu tolik tvrdá. Ale tohle byla strašná nuda, bez napětí, akce a celé to působilo strašně mdle. Horor? Za mě ne.  

2. O jedné holce (Lindsey Kelk) - Lindsey Kelk a její sérii I Heart zbožňuju, takže jsem se nadšeně vrhla i do této a teda, to byla taková blbost, alespoň tedy první díl. Kniha příběhově přitažená za vlasy, hlavní hrdinka jednala neustále bez rozmyslu a slovník v celé knize docela vulgární, což mě rušilo.

Knižní překvapení

Každoročně se tu objevují knihy, které byly opravdu dobré, ale do topky se nedostaly, případně knihy, od kterých jsem toho moc nečekala a ony překvapivě nebyly vůbec špatné. Letos tu jsou tři, které za přečtení stojí.

1. Marokánka (Christine Mangan) - Do knihy jsem šla hodně s obavami a vlastně jsem nad knihou i dost váhala, ale nakonec jsem za přečtení ráda. Poměrně fajn thriller/drama, který tedy byl spíše vlažnější, co se týče napětí a akce, ale svoje kouzlo měl. Navíc se mi líbilo prostředí Maroka.

2. Nenechám tě odejít (Chevy Stevens) - Thriller o domácím násilí a ženě, která se vzepřela a utekla se svou dcerou. A jak to tak bývá, po letech se nebezpečí objeví znovu. Moc fajn kniha a perfektní konec, který jsem vůbec nečekala. Chybělo mi jen více takového toho pocitu bezmoci, co by dle mého z podobné knihy měl sálat.

3. Vánoce v Paříži (Mandy Baggot) - Přemýšlela jsem, že ji zařadím do nejlepších knih, ale nakonec jsem ji dala sem s tím, že nechám top desítku. Ale po dlouhé době opravdu hezká, milá a vtipná romantická kniha se sympatickými postavami, které působily opravdově.

Knižní zklamání

I v této kategorii si dáme trojku, bohužel tentokrát top tři zklamání. Všechny tři knihy jsem hodnotila třemi hvězdičkami, takže to určitě nejsou odpady a nejsou špatné, ale určitým způsobem mě zklamaly.


1. Kříďák (C. J. Tudor) - Kříďák byl snad všude, když vyšel a nešlo mu uniknout. Knihu chválil sám King a bohužel Kingem byla hodně inspirovaná. Čekala jsem něco úplně jiného, něco více strašidelného a to se mi nedostalo. Super byl ovšem konec, ten byl pecka.

2. Báječné nakupování v Hollywoodu (Sophie Kinsella) - Série Shopaholic je super, ale bohužel kvalitně jsou na tom nejlépe první díly a pak už to tak různě hapruje. U tohohle dílu jsem měla hrozný problém s Becky, kterou mám jinak ráda, ale tady mi pila krev, jak byla sobecká a pitomá.

3. Mauglí (Rudyard Kipling) - Klasika, jejíž příběh zná snad každý. Bohužel vždy budu mít blíže k filmovým zpracováním od Disneyho. Kniha mě zas tolik nechytla a osobně mi nepřijde jako kniha pro děti, bylo to docela brutální. Vydání ale obsahuje hezké ilustrace.

Objevené série

Ráda bych napsala, že krom objevování nových sérii, jsem i hodně dočítala ty starší rozečtené, ale to bych kecala. Dočetla jsem pouze jednu sérii a to hned začátkem roku, jednalo se o Cocktail od Alice Clayton, která mě moc bavila. A mám tu rovnou sedm nových sérií, které jsem započala a doufám, že letos se více ve všech hnu a konečně se i dostanu ke starším, u kterých mi kolikrát chybí jen závěr.

   

1. Vadná (Cecelia Ahern) - Jak jsem psala výše, mám dojem, že druhý díl vyšel jen slovensky a u nás se nějak od vydání opustilo, tak doufám, že Omega pokračování vydá, jinak samozřejmě přečtu ve slovenštině.

2. Smrtka (Neil Shusterman) - Ráda bych se letos dostala k druhému dílu, který má také super hodnocení a jsem zvědavá, kam se bude příběh ubírat.

3. Bill Hodges (Stephen King) - Chybí mi poslední závěrečný díl přečíst, bohužel ho nemám ani v knihovně, takže se to vleče. Na tohle jsem marná, jakmile mi kniha chybí, tak se vždy zaseknu. Na konec se ale těším, vůbec nevím totiž, co čekat.

4. Everless (Sara Holland) - Tady pozadu výjimečně nejsem, druhý díl má vyjít snad v půlce roku a snad se k němu hned dostanu.

5. Dívka (Lindsey Kelk) - Určitě letos dočtu, jelikož mám doma celou sérii, která obsahuje tři díly. Ne že by se mi do pokračování po tom zklamání chtělo, ale třeba ten třetí už má lepší hodnocení, tak uvidíme.

6. Losing It (Cora Carmack) - Pomerně příjemná oddechovka pro mladší čtenáře, kterou jsem přelouskala do dvou dnů. Bohužel samý problém jako u Vadné. Pokračování vyšlo snad jen na Slovensku, ale aspoň něco.

7. Psyové/měnavci (Nalini Singh) - Tuhle sérii jsem měla na wishlistu dlouho a díky nové spolupráci s Fantom Printem jsem se k ní konečně dostala. Zatím jsem přečetla dva díly a není to špatné, ale na druhou stranu spíše průměrné. Jako oddechovka ovšem fajn.


Kolik se toho povedlo přelouskat Vám?
A co Vaše oblíbené knihy a zklamání?

8 komentářů:

  1. Scarlet byla opravdu úžasná kniha a nedivím se, že si ji dala do nejlepších knih. :) Náhodou 28 je krásné číslo na to, že se ti nedařilo se rozečíst. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stejně jako loni Cinder :) Ráda bych letos na cca 70 :)

      Vymazat
  2. Super inspirace. Knižní deníček od Verči jsem také četla a je moc prima, souhlasím. ☺

    OdpovědětVymazat
  3. Pokud se ti nelíbil Kříďák, tak nečti Jámu :D Ta je ještě více inspirována Kingem. Zde ale bohužel v takovém množství, až to bije do očí. :/

    OdpovědětVymazat
  4. Everless mě těší, mám ho doma a čeká na čtení :-P

    OdpovědětVymazat
  5. neznám/nečetla jsem žádnou z nich :( :D toho Kříďáka jsem chtěla číst, ale pak mě odradilo, kolik to mělo reklam = často jen prodejní trik... ale skvělá detektivka/thriller byla Tajemná zahrada od Tany French :)

    OdpovědětVymazat