Follow Me @Charmedka

20.01.20

E. L. James - Mister | RC review

Spisovatel: E. L. James
Originální název: The Mister 
Počet stran: 504
Rok vydání: 2019
Vydání originálu: 2019
Nakladatelství: Baronet
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Londýn v roce 2019. Maxim Trevelyan vede bezstarostný život. Je pohledný, má přátele v aristokratických kruzích a peníze. Nikdy nemusel pracovat a zřídka spí sám. Vše se ale mění vlivem nešťastné události, po níž Maxim zdědí šlechtický titul, bohatství a nemovitosti, avšak také veškerou související zodpovědnost. Na tuto roli není připraven a zdráhá se jí zhostit.

Daleko větší výzvu však pro něj představuje potlačování touhy, již cítí k záhadné mladé ženě, která nevlastní o mnoho víc než nebezpečnou a vtíravou minulost a teprve nedávno se přistěhovala do Anglie. Uzavřená, krásná a hudebně nadaná žena je přitažlivou hádankou, jež mění Maximův chtíč ve spalující vášeň, jakou nikdy předtím nepocítil a ani se ji neodvažuje pojmenovat. Kdo je Alessia Demachi? Dokáže ji Maxim ochránit před zlobou, která ji pronásleduje? A jak zareaguje Alessia, až zjistí, že i Maxim skrývá svá vlastní tajemství?

Nechte se unášet ze srdce Londýna napříč divokou panenskou krajinou Cornwallu až k drsné a hrozivé kráse Balkánu. Mister je jako jízda na horské dráze plné nebezpečí a touhy, kterou prolétnete se zatajeným dechem až do poslední strany.


Bez mučení přiznávám, že patřím mez fanoušky Padesáti odstínů. Knihy jsem slupla jako malinu a přijdou mi fajn, pokud tedy máte rádi oddechovky pro ženy s kapkou erotiky. I filmová zpracování jsem si oblíbila, ta jsou za mě moc povedená a považuji za hezké romantické filmy.

Snad dokonce více než původních Padesát odstínů se mi líbila kniha Grey, která je psána z jeho pohledu a co si budem nalhávat, ten chlapský pohled je zkrátka zajímavý. Sice k dalšímu dílu jsem se bohužel ještě nedostala, ale když jsem zmerčila novinku od E. L. James, samozřejmě jsem si ji chtěla přečíst.

Tohle je úplně jiné než Padesát, ne ve špatném slova smyslu, ale jiné a začala bych možná hodnotit negativy. Začátek knihy je šíleně vulgární. To se pochopitelně dá u erotického románu očekávat, ale první kapitoly od Maxima jsou jedna vulgarita za druhou a doslova mě to rušilo, jak moc jich bylo a k tomu byly vážně peprné.

Dalším negativem jsou postavy, které bohužel nepůsobí ani trochu reálně, což příběhu trochu ubírá. Maxim se narodil do velmi bohaté a mocné rodiny, nikdy nemusel pracovat, noc co noc se mu v posteli střídá jedna kočka za druhou a vedee zcela bezstarostný život. Až do jedné osudné noci, kdy zahyne jeho bratr a Maxim zdědí šlechtický titul, pozemky, bohatství a také povinnosti s tím spojené, na které vůbec není připraven.

Alessia Demachi je droboučká Albánka, která ze své země utekla a začala pracovat jako uklízečka, mimo jiné právě u Maxima. A jak jinak, ve 22 letech je stále panna. Alessia je krásná a velmi hudebně nadaná, což Maxima ihned zaujme a vzbudí jeho pozornost, chtíč a ochranitelské pudy.

Právě útěk Alessie je velkým problémem v jejich vztahu, v Londýně je nelegálně a někdo ji hledá, k tomu její pochyby o tom, zda někdo jako Maxim by ji mohl milovat. A Maxim též skrývá tajemství, o svém postavení neřekl ani slovo.

Ty postavy opravdu působily nereálně, na druhou stranu byly sympatické a to jak ty hlavní, tak problém jsem neměla ani s těmi vedlejšími. Moc se mi líbilo menší cestování po Albánii, to bylo takové prima osvěžení celé knihy.

Co se týče erotických scén, tak ty byly fajn. Těch několik orgasmů na jedné straně přejdu, ale jinak to nepůsobilo přehnaně a erotické pasáže fakt byly erotické.

Kniha se četla dobře, jakmile jsem se začetla, tak těch pět set stran utíkalo a byla jsem u konce. Pokud patříte mezi fanoušky této autorky, tak doporučuji, je to ovšem něco úplně jiného než odstíny.

Moc děkuji literární kampani Novinka měsíce za poskytnutí knihy k recenzi.

6 komentářů:

  1. Já tedy nepatřím k milovníkům jakýchkoliv odstínů, ale knihy jsem přečetla :D Teda ty základní, rozšíření už ani náhodou :D

    Milostný román mi tolik nevadí, ale stále nechápu, že je spousta milostných románů vulgárních, jako kdyby to byla podmínka :/

    OdpovědětVymazat
  2. Tak nad touto knihou jsem uvažovala. Ale nakonec jsem ji nechala být, ale po tvé recenzi ji zkusím. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Kniha mě také zaujala, zatím jsem ale neměla šanci si ji přečíst. :) Jediné co se mi nelíbí je, jak píšeš, větší míra vulgarismů. Nemyslím si, že vulgarismy jsou podmínkou erotického románu, jde to přeci napsat nějak jinak... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vulgarismy jsou převážně na začátku, pak už je to v pohodě :)

      Vymazat