Follow Me @Charmedka

08.12.19

Stephen King - Doktor Spánek

Spisovatel: Stephen King
Originální název: Doctor Sleep
Série: Osvícení
Díl: 2.
Počet stran: 456
Rok vydání: 2014
Vydání originálu: 2013
Nakladatelství: Beta - Dobrovský
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

Stephen King v knize Doktor Spánek navazuje na svůj předchozí román Osvícení, takže se opět setkáme se známými hrdiny. Malý Danny dospěl a přes svá dobrá předsevzetí se vydal v otcových stopách alkoholismu a záchvatů zuřivosti. Nakonec se však pití dokáže vzdát, usadí se v malém poklidném městečku a začne pracovat v domově důchodců. Zvláštní duševní schopnosti, které mu do určité míry zůstaly, mu pomáhají poskytovat útěchu umírajícím. Pomocníkem je mu kočka, která umí předvídat budoucnost, a Dan se stane „doktorem Spánkem“. Nečekaně však naváže telepatické spojení s dvanáctiletou Abrou, která se na něj obrací se zoufalou prosbou o pomoc...



Už je to pěkných pár let, co jsem četla Osvícení a docela jsem přemýšlela, zda si ho před Doktorem Spánkem nemám zopakovat, abych si připomněla detaily. Ta velká hromada nepřečtených knih a nekonečný wishlist mě nakonec odradily. Přece jen příběh znám a doufala jsem, že nebude připomenutí potřeba a já se chytím.

Knihu jsem samozřejmě měla na wishlistu od doby, co vyšla. Letos se do kin dostalo filmové zpracování a protože jsem zrovna měla poukázku do Dobrovského, bylo jasné, jak ji využiji. Trailer na film vypadal super, takže jsem se těšila samozřejmě i na knihu.

Danny Torrance dospěl, a i když přežil hrůzu v hotelu Overlook, nešťastné události se na něm hodně podepsaly. Přísahal si, že nepůjde ve šlépějích svého otce, ale trauma z dětství a dar, který nazývá osvícením, ho dohnaly stejně jako otce k alkoholismu. Jedině alkohol dokáže utišit hlasy v hlavě a zahnat duchy.

Danny je ovšem bojovník a hodlá svůj boj nad alkoholem vyhrát. Usadí se v malém městečku Frazier, kde se dostane k práci v domově důchodců. Díky jeho daru dokáže umírajícím poskytnout úlevu a pomoci jim přejít na onen svět.

Začátek knihy byl naprosto skvělý. Hodně se zaměřoval na psychický stav Dannyho a jak jistě všichni víme, tohle Stephen King umí dokonale. K tomu se tu objevovaly duchové, které Danny vídá a vypadalo to na pěkný horor a důstojné pokračování klasiky.

Pak se do příběhu zaplete dvanáctiletá Abra a Pravý rod. Pravý rod jsou bytosti, které se živí lidmi jako je právě Danny či Abra. Lidmi s osvícením, v podstatě jsou to upíři, kteří se neživí krví, ale schopnostmi. Čím silnější schopnosti, a že Abra má opravdu silné, tím více výživy.

Kapitoly s Pravým rodem mě zpočátku šíleně nudily. Musím bohužel říct, že jsem měla hodně silné nutkání je přeskakovat, protože to bylo něco tak táhlého a nezajímavého. Nechápu to, protože zbytek byl neskutečně čtivý a to i přesto, že se tam kolikrát toho moc nedělo. Jako kdyby kapitoly s Pravým rodem psal někdo úplně jiný.

Jak se ale začaly osudy všech postupně spojovat, tak se vše krásně vyvážilo a čtení jsem si užívala. I přes menší výtku k Pravému rodu musím dát maximální počet hvězdiček, protože po dlouhé době jsem zas od Kinga dostala horor takový, jaký mám ráda. Žádná detektivka, žádný thriller, ale fakt horor.

6 komentářů: