Follow Me @Charmedka

08.11.19

Stephen King - Právo nálezce

Spisovatel: Stephen King
Originální název: Finders Keepers
Série: Bill Hodges
Díl: 2.
Počet stran: 334
Rok vydání: 2015
Vydání originálu: 2015
Nakladatelství: Beta - Dobrovský
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

Kniha o tom, jakou moc má vyprávění příběhů a jak literatura utváří život.
John Rothstein je věhlasný spisovatel, avšak léta už nic nepublikoval, a navíc se začal věnovat reklamě. A jeho věrný čtenář Morris Bellamy zuří. Spisovatele nakonec zabije a vyloupí mu sejf s rukopisy nevydaných knih. Kořist si ukryje, ale pak se ocitne ve
vězení kvůli jinému zločinu. Po několika desítkách let najde schovaný lup malý chlapec, ale Morris Bellamy se pokladu za žádnou cenu nechce vzdát…

V hlavních rolích mistrně napsaného románu se objeví nesourodá trojice pátračů z Kingovy detektivky Pan Mercedes.


Po přečtení prvního dílu jsem se téměř okamžitě vrhla na pokračování. Třetí závěrečný díl mi zatím doma chybí, takže to si asi chvilku počkám, ale moc se těším, až se pustím i do něj, protože jsem velmi zvědavá, jak bude série zakončená.

Morris Bellamy je v podstatě narušený člověk a zarytý fanoušek spisovatele Johna Rothsteina. A právě jeho velký idol již léta nepíše, stáhl se do ústraní a zaprodává se maximálně reklamám. To Morris nedokáže zkousnout a spolu s dvěma komplici vymyslí plán.

Samozřejmě každý ví, kde slavný spisovatel zakotvil a tak není problém vloupat se k němu domu, ze zuřivosti spisovatele zabít a odnést si nejen vysokou hotovost, ale i všechny nevydané rukopisy. Morris všechnu tu cennou kořist ukryje a než se vůbec k ní opět dostane, je zavřen, ovšem za naprosto jiný zločin. Smrt Johna Rothsteina zůstává na několik desítek let záhadou.

Když jsem si přečetla anotaci a začala i s knihou, tak jsem byla lehce na rozpacích, protože jsem očekávala pokračování s detektivem Billem Hodgesem a mercedesovým vrahem, ale Právo nálezce nabízí v podstatě nový detektivní příběh a nové hrdiny v hlavní roli.

Avšak Bill Hodges a jeho dva zvláštní kolegové v příběhu sehrajou ke konci důležitou roli a padne i zmínka o Bradu Hartsfieldovi, i proto jsem dost zvědavá na poslední díl. Ač tedy kniha nabízí nový příběh, je určitě potřeba mít přečtený první díl.

A znovu k příběhu, k lupu se dostane čirou náhodou Pete Saubers, chlapec, jehož rodina prochází těžkým obdobím. Otec byl jednou z obětí mercedesového vraha, peněz kvůli pracovní neschopnosti nemají moc a tak Pete vymyslí plán. Domu začnou chodit obálky s penězi, ale ani tak vysoká částka není bezedná a Pete začne koumat, co by se dalo udělat s rukopisy. A to už se blíží propuštění Morrise, který se nehodlá své kořisti vzdát.

Morris Bellamy je v podstatě taková Annie Wilkesová v kalhotách. Narušený člověk, který má až chorobnou posedlost vůči jiné osobě, opět spisovateli a jde přes mrtvoly.

Nejedná se zas o žádnou složitou zápletku, navíc je tu spousta až moc velkých náhod, ale četlo se to výborně. Postavy jsou skvěle vykreslené, což ostatně King umí na jedničku. Hraje si dobře s atmosférou, kolikrát ani nedýcháte, jak se o hlavního hrdinu bojíte a naopak doufáte, že tomu padouchovi to neprojde.

Je to trošku jiné než první díl, ale rozhodně ne horší či dokonce špatné, to vůbec. Výborná kniha a pokud máte rádi detektivky a Kinga, tak doporučuji.

8 komentářů:

  1. Druhý díl je hodně jiný :) Stejně jako ty jsem z toho byla celkem v rozpacích, ale rychle jsem si na to zvykla. Třetí díl mám už nějakou dobu, myslím od jeho vydání, ale ještě jsem si k ní nenašla cestu. Jen trochu vím, co se tam stane :D

    OdpovědětVymazat
  2. Super recneze, ale už teď vím, že ani tahle Kingova kniha nebude nic pro mě. :))

    OdpovědětVymazat
  3. Až se jednou ke čtení Kinga vrátím, tak si tuhle sérii určitě přečtu taky :)

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to tedy moc dobře. Ráda bych se do knihy pustila, jen zatím stále mám jiné plány. :)

    OdpovědětVymazat