Follow Me @Charmedka

12.11.19

Sara Holland - Panství krve a kovu | RC review

Spisovatel: Sara Holland   
Originální název: Everless
Série: Everless
Díl: 1. 
Počet stran: 340
Rok vydání: 2019
Vydání originálu: 2018
Nakladatelství: Fragment
Vazba knihy: Vázaná
Čas je vězení. Jen ona má klíč.

V království Sempera se platí časem. Hodiny, dny i roky jsou extrahovány z krve a pomocí magie přetavovány v kovové mince. Ty však bohatí aristokraté, jako jsou Gerlingové, neúprosně daní. Na úkor obyčejných lidí si tak zajišťují bohatství a dlouhověkost.

Jules Emberová Gerlingy nenávidí. Př
ed lety jim spolu se svým otcem sloužili na jejich panství Everless, pak však museli kvůli tragické nehodě utéct. Teď ale otec umírá a Jules nezbývá nic jiného, než se tam vrátit a vzácný čas pro něj získat.

Návrat na Everless ji vystaví mnoha nebezpečím, a taky pokušením. Brzy se ocitne ve víru intrik, smrticích tajemství a lásky ke dvěma lidem, o nichž si myslela, že je už nikdy nespatří. To, jak se rozhodne, může změnit osud nejen jí, ale i samotnému času.


Z nakladatelství Fragment už jsem dlouho nic nečetla, ovšem nová série Everless mě zaujala hned na první pohled. Zrovna tady na 100% platí, že obálka prodává, protože jen co jsem ji zahlédla, tak jsem si knihu chtěla přečíst a to jsem ještě ani neznala anotaci.

I anotace mě naštěstí zaujala, vypadalo to na originální příběh, který by mě mohl bavit a rozhodně nejsem zklamaná. Sara Holland vytvořila zcela nový svět, poměrně krutý a syrový svět, ve kterém se za vše platí časem. Čas se získává z krve, která je pomocí magie poté přetvořena na kovové mince.

Chudí lidé tvrdě platí daně a bojují o každičký den, můžou jedině doufat, že další jejich splátka nebude ta poslední. Naopak ti bohatí, Gerlingové, žijí v bohatství a v dlouhověkosti.

Jules Emberová se svým otcem dře bídu s nouzí. Jako dítě vyrůstala na panství Everless, kde otec pracoval v kovárně a Jules trávila čas se syny královny. Kvůli jedné události ale museli z panství utéct a Jules od té doby poslouchá varování, ať uteče, pokud uvidí královnu.

Jenže otec umírá, moc času mu nezbývá a dluhy jsou veliké. Proto se Jules rozhodne, i přes otcovy protesty, že se vrátí na Everless jako služebná. Je to nebezpečné a plné pokušení - její dětství, její dětská láska, která se žení a královna.

Zpočátku jsem měla trochu problém se zorientovat a chytit se. Je to úplně nový svět a tak dokonale propracovaný. Celý příběh provází legenda o Alchymistovi a čarodějce a byla jsem strašně překvapená, jakou roli v příběhu tahle legenda sehraje. Jakmile jsem se ale začetla, tak jsem nebyla schopná knihu odložit.

Jules je sympatická hrdinka a oblíbíte si ji hned po pár stránkách. Ostatní postavy zas tolik prostoru v knize nemají, určitě ne tolik, aby jste si na ně udělaly ucelený názor a nějak Vás zasáhly.

Určitě to chce vše pořádně vnímat a zpracovávat, aby jste u rozuzlení nebyly mimo. Jakmile došlo na rozuzlení, tak jsem byla lehce zklamaná, protože mi to přišlo hodně zamotané, ale ve výsledku vlastně paráda a jsem zvědavá, co bude dál.

Moc děkuji internetovému knihkupectví knihcentrum.cz za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu si můžete zakoupit zde.

5 komentářů:

  1. Kniha mne též velmi zaujala. A rozhodně ji budu chtít jednou zkusit.

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasím, mě kniha na také zaujala na první pohled. :) Snad se k ní brzy dostanu.

    OdpovědětVymazat
  3. knihu jsem vyhrala a zatim nedoriazila, tak snad brzy, taky bych ji chtela zkusit :-)

    OdpovědětVymazat