Follow Me @Charmedka

16.10.19

Sarah J. Maas - Dvůr mrazu a hvězd | RC review

Spisovatel: Sarah J. Maas
Originální název: A Court of Frost and Starlight
Série: Dvůr trnů a růží
Díl: 3.5
Počet stran: 224
Rok vydání: 2018
Vydání originálu: 2018
Nakladatelství: CooBoo
Vazba knihy: Brožovaná
Novela odehrávající se mezi třetím a čtvrtým dílem bestsellerové young adult série Dvůr trnů a růží.
Feyre, Rhysand a jejich nejbližší přátelé pracují na obnově Nočního dvora i válkou zničené země. Ačkoli lidské královny i vílí vládci kují pikle, ve Velarisu alespoň na chvíli nastala sváteční atmosféra. Blíží se toti
ž oslavy zimního slunovratu. A právě v okamžicích klidu a míru se ukáže, že některé rány ještě nejsou úplně zahojené… Feyre čeká dlouhá cesta plná napětí, vášně, intrik a politikaření, než opravdu zavládne mír.


Ihned po přečtení obsáhlého třetího dílu jsem se pustila do dalšího pokračování a poprvé jsem dějově nebyla mimo, jak jsem ihned navázala. Dvůr mrazu a hvězd je tenoučká novela odehrávající se mezi třetím a čtvrtým dílem.

Docela mě překvapilo, že novela u nás byla přeložena, protože mi přijde, že různé mezidíly u nás právě vycházejí opravdu jen výjimečně, přitom v originále jsou běžnou součástí sérií.

Je po bitvě, země je zničená a duše všech také utrpěly velké ztráty. Blíží se ale zimní slunovrat, což vždy byl velký důvod k oslavě a nejinak tomu bude i letos, protože všichni potřebuji alespoň doušek té sváteční atmosféry.

Jak má celá série výborné hodnocení, tak zrovna Dvůr mrazu a hvězd hodně pokulhává, takže jsem si na začátku říkala, jak jsem ráda, že má jen přes dvě stě stránek a budu to mít rychle za sebou. Ale tohle? To bylo super.

Uznávám, příběhově se díky knize nikam nehneme a klidně by se série bez ní obešla, ale tohle bylo vážně dobré. Ač se děj nehne, tak určitě lehce nastiňuje, co by se mohlo dít dále.

Příběh není vyprávěn pouze z pohledu Feyre a Rhysanda, ale kapitoly jsou věnovány i jiným postavám, což se mi líbilo.

Hezky tu je propracována a přiblížena psychologie postav. Většina utrpěla velké šrámy na duši a i díky tomu, že je kniha psána z více pohledů, tak se bez problému do všech vcítíte.

Kniha je plná lásky, Feyre se stává vážně skvělou vládkyni, která má jasné cíle a ač by ráda trávila čas především s Rhysandem a on s ní, tak myslí i na členy dvora, kterým chce dát lepší budoucnost a Rhysand si též uvědomuje, že Feyre potřebuje prostor.

Hodně jsem zvědavá, kam se bude ubírat život sester a Luciena, kterému zas přicházím na chuť. Naopak z Tamlina je zoufalá troska, avšak věřím, že důležitou roli ještě sehraje, ať už v dobrém či zlém.

Dvůr mrazu a hvězd se mi rozhodně líbil ze všech dílů nejvíce. Tohle čtení jsem si poprvé vážně užila. Za mě to je strašně milé, citlivé a dojemné čtení. Byla jsem úplně rozněžněná.

Moc děkuji internetovému knihkupectví knihcentrum.cz za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu si můžete zakoupit zde.

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :)Tuhle sérii mám opravdu ráda, četla jsem první dva díly a jsem nadšená :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nadšená ze série jako jedna z mála nejsem, ale tohle se povedlo :)

      Vymazat