Follow Me @Charmedka

10.10.19

Movie tip: Joker


Anotace: Zkrachovalý komediant Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) se dlouho pohybuje na tenké hranici mezi realitou a šílenstvím. Jednoho dne se ve svém obleku klauna potuluje po ulicích Gotham City a dostává se do konfliktu s brutálními zloději. Pomalu se roztáčí spirála událostí dosahující hrozivých rozměrů. Všemi opuštěný Fleck se začne čím dál více propadat do hlubin šílenství a postupně se mění v ikonu zločinu, kterou svět brzy bude znát pod jménem Joker.
Cinema City Galaxie na Hájích se před nedávnem zavřelo a ač už téměř všichni chodili na moderní Chodov, já odmítala. Moje truchlení za Galaxii ale nebylo dlouhé a o víkendu jsem díky Jokerovi musela vzít na milost právě Chodov. Moje asociální já úplně trpělo z toho návalu lidí :D
Filmům s Batmanem jsem úplně na chuť nepřišla, líbilo se mi jen pár a ani ty se neřadí mezi moje top. Přesto svět Batmana mám poměrně ráda, třeba seriál Gotham byl úplně skvělý a Joker je výborná záporná postava, takže jsem se na film těšila.

V době psaní článku měl film na CFSD 92% a označení jako 10. nejlepší film, před kinem dokonce 9. O to více jsem se těšila a byla zvědavá, zas ale nemůžu říct, že bych díky tak vysokému hodnocení čekala najednou více a jsem za to ráda.

Už z traileru bylo patrné, že se nebude jednat o klasický akční komiks, ale spíše drama ukazující život Arthura Flecka před Jokerem a právě jeho cestu k novému já, nebo spíše já, které bylo ukryto uvnitř a dostalo se na povrch.
Joaquin Phoenix je snad již čtvrtým Jokerem a ač Heath Ledger či Jared Leto byli fakt super, tak musím uznat, že i Joaquin zvládl roli vážně na jedničku. Hodně kvůli roli zhubl a byl tu nechutně vychrtlý, hodně scén bylo dost na vyzáblost zaměřeno, ale právě to ještě více podtrhovalo Jokerovu osobnost.

Zbytek obsazení je určitě fajn, ale postavy byly spíše vedlejší a prostoru měly málo. Zmíním třeba krásnou Zazie Beetz, kterou můžete znát z Deadpoola 2, Roberta De Nira či Frances Conroy v roli Arthurovy matky.
Opravdu se nejedná o akční snímek a většinu času se toho vlastně ve filmu moc neděje. Oceňuji, že film trvá pouze dvě hodinky a nebyl zbytečně natahován, je to akorát. 

Je to drama jak vyšité. Arthur touží stát se stand-up komikem, ale zatím je zaměstnán jako klaun, ale ani v této oblasti se nedaří a v současné době se vlastně nedaří příliš nikde a nikomu. Gotham se rozpadá a napětí narůstá. Navíc Arthur trpí duševní chorobou, která způsobuje nekontrolovatelný smích.

V podstatě od začátku sledujete zoufalý Arthurův život, během kterého sní a stále více propadá šílenství. Zajímavé určitě byly informace o jeho dětství, v podstatě z něj nemohl vyrůst normální, duševně zdravý člověk.

Mně osobně se film líbil, dostala jsem přesně to, co jsem očekávala. Nic víc, nic míň. A ač film hodnotím kladně, tak na druhou stranu mi nepřijde, že by si film zasloužil až tak vysoké hodnocení, jaké má.

70. léta ale mají skvělou atmosféru, celý ten film je tajemný, má hlubší význam a jako celek to působí dobře. Hodně se mi na tom líbila ta syrovost, která z filmu sálala a já seděla v sedačce jak zařezaná a chvílemi až znechucená a ano, bylo to syrové a dojemné. Doporučuji, avšak pokud nemusíte na každý komiksový film do kina, tak si klině počkejte až na doma.
Hodnocení 4*


Máte rádi svět Batmana?
Co říkáte na Jokera?

4 komentáře:

  1. Film mě docela láká. Joker je skvělá postava, jen nevím jesti někdy někdo překoná úctyhodný výkon Heatha Ledgera.... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně přišel super i Jared Leto a až uvidíš tohle, tak jistě budeš z výkonu nadšená :)

      Vymazat
  2. Přemýšlela jsem nad tím, že bych se na něj mohla podívat. A vypadá to, že se i podívám. Zní to dost dobře. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za mě super, dá přesně to, co je vidět z traileru :)

      Vymazat