Follow Me @Charmedka

03.07.19

Mats Strandberg - Domov | RC review

Spisovatel: Mats Strandberg 
Originální název: Hemmet
Počet stran: 342
Rok vydání: 2019
Vydání originálu: 2017
Nakladatelství: Host
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Syrové vyprávění o lásce, přátelství a nejhorší noční můře: ztrátě kontroly nad sebou samým.

Joel se vrací na maloměsto, kde vyrostl. Okolnosti ho donutily začít se starat o svou matku Moniku, kterou se rozhodne umístit do domova Tallskuggan, určeného pro pacienty trpící stařeckou demencí. V domově pracuje Nina, Joelova kamarádka
z dětství. Od chvíle bolestného rozloučení však spolu nepromluvili jediné slovo.

Po přemístění na oddělení D se Moničin stav dramaticky zhorší. Prodělává čím dál těžší záchvaty. A zdá se, že ví o věcech, o kterých by neměla mít ani tušení. Jako by ji měl v moci někdo cizí. Joel a Nina se musí opět semknout, aby ochránili Moniku i sami sebe.


Miluji horory již od dětství a to i přesto, že jsem hrozný strašpytel a kolikrát nadskočím u sebemenšího zavrzání podlahy, neusnu v naprosté tmě a nesnáším ticho.

Domov mě upoutal na první pohled svou obálkou, která vypadá tajemně a hned jsem šla zjišťovat, zda se opravdu jedná o horor, jedná. Anotace také nevypadala vůbec zle, zas něco trošku jiného, což je plus.

Nejvíce mě ale upoutalo přirovnání ke Stephenu Kingovi, prý švédský Stephen King. I když přiznávám, že k tomu bývám hodně skeptická, protože co si budeme nalhávat, Stephen King je jen jeden a jediný, kdo se mu dokázal alespoň trochu přiblížit, je jeho syn Joe Hill.

Příběh se odehrává v Tallskugganu, což je domov pro starší lidi, kteří již nejsou schopni se o sebe postarat, převážně vinou stařecké demence a dalších podobných diagnoz. Do domova se dostane Joelova matka Monika a alespoň malou útěchou pro ní může být, že v domově pracuje Nina, Joelova bývalá kamarádka, pro kterou byla Monika více než vlastní matka.

Joel se s Ninou ale již dávno nestýká a neudržuje sebemenší kontakt, proto je setkání po tolika letech pro oba velmi bolestivé a jejich dávné křivdy nevyřešené. 

Nenazývat autora Stephenem Kingem, tak to možná bude lepší, protože Stephena Kinga neviděl ani z rychlíku. Nepochopím, že tyhle dva autory mohl vůbec někdo porovnat.

Ta kniha vůbec neumí pracovat s emocemi čtenáře. Já se těšila už na samotný domov, jelikož jsem očekávala, že budu z nemocných seniorů, kteří již neovládají svoji mysl, psychicky na dně a kniha mě hodně zasáhne a vlastně mě nezasáhla skoro vůbec. 

Vlastně ani pořádné napětí tu nefunguje, celkově to působí docela ploše a odflákle. Myslím, že se z příběhu dalo vytřískat mnohem, ale opravdu mnohem více.

Kniha se ale čte dobře, jen Vás bohužel nenutí zjistit, co bude dál, takže jsem s knihou strávila strašně moc času. Více napětí se dočkáme ke konci, ale musím konstaovat, že ani ten mě tolik neuchvátil

Moc děkuji internetovému knihkupectví knihcentrum.cz za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu si můžete zakoupit zde.

2 komentáře:

  1. Jsem ráda, že jsem si přečetla tvou recenzi, asi bych měla stejná očekávání jako ty, když ho srovnávali s Kingem. No, tak uvidím, zda tuto knihu zkusím.

    OdpovědětVymazat