Follow Me @Charmedka

09.06.19

Chevy Stevens - Nenechám tě odejít | RC review

Spisovatelka: Chevy Stevens
Originální název: Never Let You Go 
Počet stran: 400
Rok vydání: 2019
Vydání originálu: 2017
Nakladatelství: Ocelot
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

Před jedenácti lety uprchla Lindsey s dcerou Sophií před svým násilnickým manželem, který se ji pokusil zabít. Našla si nový domov, začala s podnikáním a snažila se odstřihnout od svého starého života. Myslela si, že unikla temné minulosti a že je v bezpečí. Po jedenácti letech je však exmanžel Andrew propuštěn z vězení a Lindsey se začínají dít strašidelné věci. Někdo se jí vkrade do domu, pokusí se otrávit psa a napadne jejího přítele. Andrew tvrdí, že to není on. Že se změnil. Může mu věřit? Nebo za útoky stojí někdo, kdo je Lindsey blíž než si sama myslí? A jak se může drobná lest, kterou Lindsey před lety provedla, změnit v její největší noční můru? Psychologický román Nikdy mě neopustíš popisuje rodinné drama založené na efektu motýlích křídel. Kniha zachycuje majetnickou lásku, která se jednoho dne vymkne kontrole. Román plný napětí s nečekanou zápletkou od kanadské autorky Chevy Stevens, která napsala řadu úspěšných thrillerů oceněných mezinárodními cenami.


Ač mám moc ráda jednodušší romány pro ženy a knihy s humorným nádechem, u kterých nemusím vůbec přemýšlet a zkrátka vypnu, tak v poslední době mě to naopak stále více a více táhne k thrillerům a napětí.

Proto nešlo odolat novince z nakladatelství Ocelot, které spolupracuje s e-shopem megaknihy.cz, kde knihu také seženete. O co že se tedy jedná? O knihu s názvem Nenechám tě odejít, kterou má na svědomí autorka Chevy Stevens.

Přiznávám, že jako povrchního čtenáře, který hledí na obálku, mě právě obálka vůbec nezaujala a upřímně se mi nijak extra nelíbí, avšak anotace mě navnadila na 100%.

Téma domácího násilí mi přijde zajímavé samo o sobě, takže jsem vůbec neváhala, zda si knihu chci přečíst.

Lindsey a Andrew měli zpočátku harmonický vztah. Oba byli zamilovaní s velkými plány do budoucna, avšak postupem času se začala projevovat Andrewova pravá tvář. Tvář majetnická, žárlivá, která nejde pro ránu daleko.

Co by jste dělaly Vy, kdyby na Vás muž vztáhl ruku? Odpověď je jednoduchá, odešly. Ač si myslím, že je nemyslitelné, že bych měla trpět chronickou žárlivost a facky, tak na druhou stranu asi chápu, že pro spoustu žen není tak lehké odejít a o to horší to je, když se bojíte o dítě, tím dítětem je zde malá Sophie, která bohužel cítí, že v rodině není vše v pořádku, ale pořád je to malé dítě.

Když už se Lindsey skutečně začne bát o život a její bratr vycítí, že se něco děje, vymyslí společně plán na útěk. To se podaří a Andrew je dokonce zavřen.

Lindsey žije nový život s talentovanou dcerou Sophie, avšak minulosti se utéct nedá a po jedenácti letech přijde den, kdy Andrew projde vězeňskou branou a život se začne opět komplikovat.

V knize se prolíná několik dějových linek a pohledů. V současnosti žije Lindsey s téměř dospělou dcerou Sophie a vzpomíná na dobu před tím vším. Lindsey si toho zažila dost a je pochopitelně opatrná. Sophie si toho moc nepamatuje, převážně o otci ví z vyprávění a jako puberťačka, která touží po mužském vzoru a není životem ještě tak zkažená, se snadno nechá opít rohlíkem.

Právě Sophie mi tak v půlce knihy docela pila krev. Jak zpočátku vypadala rozumně a dospěle, tak se z ní najednou stala naivní holčička, která lže a uvěří každému sladkému slůvku.

Kniha se četla vážně skvěle, jak jsem psala výše, téma domácího násilí mě baví. Avšak jednu výtku mám, ocenila bych více toho pocitu bezmoci a strachu. Právě s tou atmosférou a pocity hlavních postav, si dle mého mohla autorka více pohrát.

Ovšem ten konec? Obrovská spokojenost, jelikož po celou dobu máte jasný názor, ke kterému Vás Chevy Stevens nenápadně nabádá a najednou přijde zvrat. Z konce knihy jsem vážně nadšená, též ze zapojení myšlenky motýlího efektu, o kterém se v knize mluví.

Moc děkuji internetovému knihkupectví megaknihy.cz za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete zakoupit zde. 

6 komentářů:

  1. Moc hezky napsaná recenze :) Teď se na knihu opravdu těším, zrovna mi přišla :)

    OdpovědětVymazat
  2. Super recenze. :) Na první pohled mě zaujala obálka. Nevím proč, ale něco na ní je.

    OdpovědětVymazat
  3. Postupně na tuto knihu narážím na samé kladné názory a hodně mě zaujala. Vidím to na to, že ji i zkusím. :)

    OdpovědětVymazat