Follow Me @Charmedka

05.01.19

Knihy roku 2018

Je to tu, nový rok a tak si musíme shrnout rok 2018, který tedy nebyl sláva v žádném směru a jsem ráda, že je pryč, i když učit se psát nové číslo na konci zas pěkně potrvá. Nezbývá než doufat, že rok 2019 bude lepší, úspěšnější.

Počet přečtených knih je 52, bože, to je pořádná bída. Někdy od půlky roku se mi vše četlo hrozně pomalu, snad nad každou sebetenčí knihou jsem strávila neskutečnou dobu a přiznávám, že poslední dva měsíce jsem ani nečetla, jelikož nebyl čas a ani nálada, takže číslo fakt mizerné. A to jsem chtěla docílit stovky, haha. A nových knih? 41.

Nejlepší knihy roku

Dobrých knih tu není vůbec málo, rovnou třináct, což mi přijde fajn na to, jak málo jsem toho přečetla. Je ale pravda, že pouze dvě dostaly plného počtu hvězdiček, ostatní jsou čtyř hvězdičkové a číslo dělá i jedna série, ale buďme pozitivní, našla jsem několik skvělých kousků.

1. Ta přede mnou (J. P. Delaney) - A začínám rovnou tou vůbec nelepší knihou, kterou jsem přečetla v lednu a za celý rok ji nic nedokázalo překonat. Tohle byla pecka, výborný thriller, který se četl úplně sám, byl originální, napínavý a zhltla jsem ho za den.

2. Specialistka (Stephenie Meyer) -Velmi milé překvapení, kdy autorka Stmívání dokázala napsat dobrý akční thriller, který není rozhodně určen pro děti, ale celkově je kniha docela vyspělá, syrová a drsná, i když stále spadá pod YA. Mě to hodně bavilo a čtení jsem si užila.

3. Zelená míle (Stephen King) - Film jsem viděla snad stokrát, ale ke knize jsem se dostala teprve nyní a nejsem zklamaná, i když musím přiznat, že film pro mě má rozhodně větší kouzlo a vždy u něj uroním slzu.

4. Tažení do Tearlingu (Erika Johansen) - První díl se tuším objevil ve zklamáních, ale u druhého už jsem věděla, co očekávat a tak jsem si čtení mohla užít. Kniha se mi opravdu líbila, hlavní hrdinka mi je sympatická a snad se letos dostanu k závěru série, jsem zvědavá, jak to dopadne.

5. Šepotání (A. G. Howard) - Tohle byla pecka. Miluji Alenku v říši divů, miluji horory a kombinace všeho dohromady byla neskutečná. Temná a děsivá říše divů, naprostá bomba a kniha, která mě svým námětem naprosto učarovala a štve mě, že jsem se stále nedostala k pokračování.

6. Sladké nic (Jamie McGuire) -Kniha není vyloženě žádná pecka, ale snad jako jediná ve mně dokázala něco zanechat. Kniha, u jejíhož rozuzlení jsem měla chuť začít křičet a tenhle pocit žádná jiná nevyvolala a stále z ní mám husí kůži.

7. Černooká (Anna Musilová) - Nečtu české autory, ale jsem ráda, že zde jsem udělala výjimku, protože Anna Musilová je talent. Je sice fakt, že jsem očekávala více Černooké, více hororu, ale i tak spokojenost. Kniha se četla skvěle a příběh mě vážně chytl.

8. Nabíječ (Alice Clayton) - Vůbec nejzábavnější kniha roku 2018, neskutečně jsem se bavila s velmi sympatickými postavami. Knize nechybí humor, erotické jiskření a pokud podobné knihy máte rádi, rozhodně doporučuji. 

9. Roštěnka (Alice Clayton) - Výborné je i pokračování, které je tedy příběhově vyspělejší, ale nepostrádá nic z toho, co bylo na jedničce tak super.

10. Hřebec (Alice Clayton) - Změna postav, což mě zamrzelo, ale autorce se tahle série neskutečně povedla a tak i Hřebec mě totálně učaroval. Opět jedna postava lepší než druhá, hromada vtipu a erotiky.

11. Samec (Alice Clayton) - Sice je nejslabší, ale stále moc fajn kniha. Líbí se mi, že se Alice Clayton zaměřila na téma se psy a dokonce rovnou s pitbully, což moc chválím a díky tomu u mě kniha stoupla i přes slabší děj.

12. Knihovna duší (Ransom Riggs) - Moc povedené zakončení celé série. Sice podivných dětí tady bylo méně, přesto těch pár dokázalo knihu super utáhnout a k tomu spousta pěkných fotografií.

13. Město zázraků (Robert Jackson Bennett) - První díl byl určitě před pár lety ve zklamáních, jelikož mě vůbec nechytl, ale třetí a zároveň závěrečný? Druhá kniha, která si zasloužila všech pět hvězdiček. Akce od začátku do konce, napětí a super zakončení.

Nejhorší knihy roku

Šest opravdu bídných kousků, u kterých jsem nemusela zdlouhavě přemýšlet, jelikož si místo tady opravdu zaslouží. Smutné je, že rovnou na čtyři jsem se ale hodně těšila a vůbec by mě nenapadlo, že by mě mohly zklamat.


1. Rendes-Vous v Paříži (Deborah McKinley) - Očekávala jsem hodně lásky, Paříže a místo toho se hlavní postavy pouze předbíhaly v tom, kdo je větší ztroskotanec, katastrofa. 

2. Angelopolis (Danielle Trussoni) - Rozhodně lepší jak jednička, ale přesto mě tahle série vůbec nechytla a do čtení jsem se hodně nutila. Celkově na andělské knihy zřejmě nejsem, ale tohle působí téměř jak bible či encyklopeie.

3. Počátek (Jessica Khoury) - Na tohle jsem se hodně těšila a vůbec jedno z největších zklamání loňského roku. Nápad zajímavý, originální, ale vůbec se ho nepovedlo autorce prodat. Po celou dobu se skoro nic nedělo, akorát hlavní hrdinka mi pila krev.

4. Jedna želva za druhou (John Green) - Johna Greena mám strašně ráda, ale tohle bylo utrpení a rozhodně to není tím, že bych s depresí neměla zkušenost, o to podle mě vůbec nejde. Celkově i jedno z největších zklamání.

5. Sexy chaotička (Lucy Vine) - Podobné oddechovky vyhledávám a mám ráda, ale z téhle nadšená vůbec nejsem. Bylo to až moc upřímné, vulgární a vyloženě mě to při čtení rušilo a to tak, že si kniha zaslouží označení propadák.

6. Tři přání (Liane Moriarty) - Další moje oblíbená autorka a taková bída. Knihu jsem četla tři týdny a pokaždé raději u ní usnula. Jedna velká nuda.

Knižní překvapení

V knižním překvapení se každý rok objevují knihy, které nejsou dokonalé, vesměs jsou spíše průměrné, ale například jsem od nich nic nečekala a ony překvapily.

1. Šachovnice bohů (Richelle Mead) - Richelle Mead mám velmi ráda, ale přiznávám, že téhle série jsem se neskutečně bála. Sci-fi a k tomu šílená bichle. Sice za mě nejslabší knihy autorky, ale četly se moc dobře stejně jako všechny její knihy.

2. Čtyřka: Divergentní povídky (Veronica Roth) - Pro fanoušky Divergence a Čtyřky příjemné zakončení celé série, kde se dozvíte i něco z dětství a jo, některé knihy navíc jsou fakt zbytečné, ale tahle se podle mě povedla.

3. Pavučina snů (Stephen King) - Další obrovská obava a to z toho důvodu, že jsem prvně viděla film, který byl katastrofální, takže jsem už věděla, co čekat. Sci-fi s mimozemšťany, což není nic pro mě a v docela tlusté knize. I když jsem věděla, co očekávat, tak mě překvapivě kniha bavila a četla se více než dobře.

4. Temnota (Kiersten White) - Tohle bylo super, ale nechávám si rezervu na další díly, ale rozhodně doporučuji. Kiersten White umí psát poutavě a celý příběh je netradiční, originální a překvapilo mě, jak moc mě chytl.

Knižní zklamání

Ve zklamáních platí to samé, co výše. Nejedná se o klasické propadáky, ale spíše o knihy, od kterých jsem měla větší očekávání či jsem čekala něco jiného.

1. Svědectví (Stephen King) - Na tuhle postapokalyptickou bichli jsem se neskutečně těšila a začátek byl prima, dokud se v knize nezačaly objevovat fantasy prvky a postavy z Temné věže, kterou ani skoro po dvou letech nemůžu ani vidět. Pak už to šlo s příběhem z kopce.

2. Žena s červeným zápisníkem (Antoine Laurain) - Maličká knížečka, od které jsem čekala spoustu lásky, romantiky a Paříže, zkrátka od všeho více, než co mi bylo nabídnuto.

3. Nespavost (Stephen King) - Podobné jako Svědectví. Opět návrat k Temné věži a tím pádem obrovské zklamání a to jsem se tak těšila.

4. Co mě naučil tučňák (Tom Michell) - Dojemný příběh, od kterého jsem ale toho dojetí čekala mnohem více. Knížka mě bavila, ale čekala jsem o dost, opravdu o dost víc.

Objevené série

Překvapilo mě, jak málo jsem načnula nových sérií, těch tu totiž každoročně bývá fakt fůra. Z těchto jsou rovnou dvě dočtené komplet a ze starších, co jsem četla, jsem ukončila rovnou čtyři. Určitě se v tomhle roce na série opět chci více zaměřit a dosehnat převážně další díly a to klidně i v angličtině. Kde kupujete za fajn ceny anglické tituly?

    

1. Zrzka (Alice Clayton) - Vrhla jsem se na Alici Clayton, kterou jsem v knihovně měla dlouho a celkově mě autorka mile překvapila. Píše čtivě, humorně a Zrzka mě bavila. Přečetla jsem rovnou všechny tři díly.

2. Cocktail (Alice Clayton) - V druhé polovině roku jsem se vrhla na další její erotickou sérii a to Cocktail, kterou jsem si totálně zamilovala. Letos určitě musím sehnat poslední, závěrečný díl, ať to mám komplet.

3. Věk X (Richelle Mead) - Do téhle série jsem se hodně nutila, není to můj žánr a docela mile knihy překvapily. Richelle Mead je zkrátka jistota, bohužel vyšly pouze dva díly a třetího se čtenáři nedočkají ani v originále.

4. Šepotání (A. G. Howard) - Další série, kterou bych ráda dosehnala celou, jelikož mě maximálně chytla. Tajemná a děsivá Alenka v říši divů je přesně pro mě a tohle je přesně příklad série, kde jsem pozadu.

5. Počátek (Jessica Khoury) - Počátek mě vůbec nezaujal, ale docela mě mrzí, že další díly u nás nevyšly a nevyjdou, takže asi jedině v originále.

6. Kroniky Kaninu (Amanda Hocking) - Od autorky jsem četla její první série s trolama a úplně marné to nebylo, takže jsem ráda, že jsem se konečně dopracovala k této, i když zatím jen k prvnímu dílu, zbytek mi chybí v knihovně.

7. Sága dobyvatelů (Kiersten White) - Na konci roku jsem objevila novou sérii od Kiersten White, která napsala skvělou sérii Paranormálové. Doufám, že další díl vyjde co nejdříve, jelikož tohle mě fakt chytlo.

Jaké jsou Vaše nejlepší knihy?
A knižní zklamání?

6 komentářů:

  1. Taky jsem doufala v lepší skóre, ale když přijde čtecí kopr, je těžké ho překonat :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělé shrnutí, to byl hodně bohatý rok na přečtené knihy :) Série Nabíječ mě taky baví a Ta přede mnou je opravdu skvělá kniha. Naopak mě moc zklamalo Tažení do Tearlingu a Jedna želva za druhou. Tak ať je i tento rok bohatý na čtecí zážitky :)

    OdpovědětVymazat
  3. Náhodou nepřijde mi, že by počet přečtených knih byl nějak hrozný - právě naopak. Shrnutí je super. Je vidět, že jsi měla pořádně naplněný rok.
    Do toho nového přeju mnoho skvělých knih. :)

    OdpovědětVymazat