Follow Me @Charmedka

01.12.18

Robert Jackson Bennett - Město zázraků | RC review

Spisovatel: Robert Jackson Bennett
Originální název: City of Miracles
Série: The Divine Cities
Díl: 3.
Počet stran: 470
Rok vydání: 2018
Vydání originálu: 2017
Nakladatelství: Host
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

Pomsta je něco, v čem Sigrud Harkvaldsson skutečně vyniká. Možná je to jediné, co mu kdy šlo.
Když se tedy dozví, že byla zavražděna jeho nejvěrnější přítelkyně a spojenkyně, někdejší premiérka Shara Komaydová, je mu úplně jasné, co musí udělat. Žádná síla ze světa smrtelníků mu nemůže zabránit v tom, aby se vrahům po
zásluze pomstil.
Sigrud se svou obvyklou strašlivou výkonností pronásleduje kořist, začíná se ovšem obávat, že v této bitvě nedokáže zvítězit. Má-li vypátrat pravdu o Shařině smrti, musí se chopit zbraní v tajné, desítky let trvající válce, utkat se s rozhněvaným mladým bohem a odkrýt poslední tajemství Bulikova, samotného města zázraků. A co je možná ze všeho nejděsivější, konečně musí pohlédnout do tváře pravdě o své vlastní prokleté existenci.

Něco ke knize

Shara Komadyová, bývalá premiérka, je zavražděna. Když se tuto smutnou zprávu dozví Sigrud Harkvaldsson, je jasné, co musí udělat. Uplynulo již několik let, kdy Sharu viděl naposled a kdy vůbec byl v nějaké akci, ale pomsta je to jediné, co nyní vidí jako smysl života.

Jeho úkolem je najít vraha a pořádně si vychutnat jeho smrt. Ukáže se ale, že úkol to nebude zdaleka tak jednoduchý. Na čem Shara aktuálně pracovala? Souvisí její smrt s božstvy? Neposlední otázkou je, jak Shařinu smrt zvládá její dcera Táňa a co s ní bude.


Moje hodnocení a dojmy

Na závěrečný díl série, kde božstva nejsou zdaleka tak mrtvá, jak se zpočátku každý domníval, jsem se hodně těšila a to i přesto, že s prvním dílem jsem měla maličko problém. Co si budeme nalhávat, zkrátka mě dost zklamal. Ne že by byl špatný, ale očekávala jsem spíše něco jiného a trochu jsem s příběhem bojovala. Druhý díl s názvem Město mečů mě ovšem upoutal více a já byla neskutečně zvědavá, jak se celá série uzavře.

Ač je to pouze rok a půl od přečtení druhého dílu a tři od prvního, tak přiznávám, že jsem měla při začátku trochu problém se zorientovat nejen v příběhu, ale hlavně v postavách. Musela jsem dokonce hledat v recenzích, kdo je která postava zač. Ostudné, ale nakonec se povedlo chytit nit a já si mohla knihu plně vychutnat.

Hlavním hrdinou je tentokrát muž, tajemný Sigrud Harkvaldsson, kterého čtenáři již znají od počátku série. Teprve ve Městě zázraků více odhalíme jeho život a všemožná tajemství. Uplynulo strašně moc let a Sigrud již není v té nejlepší formě, avšak zabijácké vlohy rozhodně neztratil. Tento velký časový skok mě hodně dostal, i ze Shary se stala v podstatě starší dáma.

Spoustu prostoru má v knize mladá Táňa, dcera Shary, která mi byla hodně sympatická. Žádné vyplašené a truchlící dítě, ale po akci a pomstě toužící slečna. Postav je v příběhu více, v neposlední řadě samozřejmě záporák, který byl za mě naprosto výborný a od začátku jsem čekala, co se z něj vlastně vyklube.

Za mě je tento díl rozhodně tím nejlepším. Od začátku mě nedokázala kniha pustit. Uznávám, že se poměrně liší od dvou předchozích dílů. Dějově je to opravdu úplně jinde, kniha si sice ponechává určitou detektivní část, ale spíše převládají fantasy prvky a i prostředí je pojato jinak, postavy se neustále přesouvají.

Příběh je nabitý akcí, obrovským množstvím napětí a též dojemných momentů. Co nechybí, tak otázky týkající se božstev a odpovědi na ně. Velmi čtivé, působivé a po přečtení závěru musím říct, že mi tenhle svět bude vlastně chybět.

Moc děkuji internetovému knihkupectví knihcentrum.cz za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu si můžete zakoupit zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat