Follow Me @Charmedka

10.03.18

Deborah McKinley - Rendez-vous v Paříži

Spisovatel: Deborah McKinley
Originální název: That Part Was True
Počet stran: 224
Rok vydání: 2014
Vydání originálu: 2014
Nakladatelství: Fortuna Libri
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Když anglická čtenářka románů Eva Petworthová napíše úspěšnému americkému autorovi Jacksonu Cooperovi a pochválí mu scénu v jeho knize, oba zjistí, že sdílejí vášeň pro vaření. To zažehne vztah, který změní jejich životy. Přátelství se rozvíjí a navzájem si svěřují detaily svého života. Jack má barvité přátele a řadu mladých obdivovatelek, ale není spokojený. Eva měla chladný vztah ke své matce a nyní se snaží překonat napětí mezi sebou a svou dcerou, která se má vdávat. Eva a Jackson se sbližují stále více i přes velkou vzdálenost, která je odděluje. Radí si navzájem a snaží se překonat své problémy. Chtějí se poznat osobně, a tak vznikne nápad. Rendez-vous v Paříži. To je to správné místo pro dobré jídlo a snad i lásku...

Něco ke knize

Jack je americký spisovatel, který zrovna prožívá krizi ve všech ohledech svého života. Manželka ho opustila kvůli jiné ženě a i když to vypadá, že se mu rýsuje nový vztah, není to úplně ono. Pocitu vyhoření nepomáhá ani to, že má psací krizi a není schopen nic kloudného vymyslet.

Eva naopak žije na anglickém venkově a trápí ji úzkosti a strach. Se svojí matkou neměla dobrý vztah a nemá nyní ani s vlastní dcerou, která babičku milovala.

Jack s Evou se osobně neznají, ale Eva napíše svému oblíbenému spisovateli dopis a tím začíná nepravidelná korespondence, ve které hrdinové zjistí, že je spojuje vášeň pro vaření a jídlo a tak si vzájemně vyměňují recepty a později se začnou svěřovat se svými trably, strachy a životním příběhem. A Jack navrhne rendez-vous v Paříži.

Moje hodnocení a dojmy

Na Rendez-vous v Paříži jsem se docela dost těšila a to z toho důvodu, že Francie, kor Paříž, je můj dlouholetý sen a protože se stále ještě nesplnil, kompenzuji si to příběhy z této země, motivy na oblečení či bytových doplňcích.

Od knihy jsem čekala velikou romantiku a nádherný milostný příběh. Už jenom ta obálka značí, že by přesně tohle mohla kniha nabídnout. S chutí jsem se pustila do čtení a brzy mě čekal tvrdý pád na zem.

Žádný milostný příběh, ale dva hlavní hrdinové, kteří soupeří o to, kdo z nich je větší ztroskotanec. Neoblíbila jsem si ani Jacka, ani Evu. Oba mi byli strašně nesympatičtí a neustále si na něco stěžovali. Jeho opustila žena, nový objev v něm nevyvolává to, co by měl a spisovatel, který nedokáže nic nového napsat? To je tragédie. A Eva? Eva se bojí pomalu opustit vlastní byt, pro dceru nebyla dobrou matkou a myslí si, že naprosto selhala, všechno ji děsí.

Já zkrátka čekala, že tito dva se potkají a dál do bude spousta romantických gest, vzájemné oťukování a nakonec velká láska. Jenže oni si pouze dopisují a až na výjimky si posílají recepty, čímž přeskočíte mnoho a mnoho odstavců, protože kdo chce v románu číst do podrobna recepty.

Těch dopisů tam ale není tolik jako osobní život obou hrdinů. Dopisy byly nepravidelné a každý z nich si žil svůj život. Zřejmě i škoda, protože dopisy by knize možná přidaly na hodnotě.

Pro mě obrovské zklamání, kniha mě nebavila, postavy mě rozčilovaly a jsem ráda, že je poměrně tenká a rychle jsem ji přečetla.

2 komentáře:

  1. O knize jsem neslyšela, ale hned na první pohled mě zaujala a po přečtení anotace ještě víc. Jsem na tom stejně jako ty, návštěva Francie je můj velký, zatím nesplnění sen. :) O to víc mě překvapilo tvoje hodnocení, také jsem si myslela, že půjde o romantiku. Tím pádem, asi knihu vyhledávat nebudu. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Taková kniha by mě pořádně naštvala, od romantického díla čekám přece romantiku a pořádný milostný vztah! :P

    OdpovědětVymazat