Follow Me @Charmedka

17.02.18

Mé knižní série | Upíří deníky

V poslední době se tu objevují samé recenze a to z toho důvodu, že jsem s nimi šíleně pozadu. Ale už jsem si řekla, že by to chtělo něčím obměnit a dlouho tu nebyla rubrika Mé knižní série. Tak jsem si stoupla před knihovnou a přemýšlela, jakou kompletní sérii bych Vám ukázala. A rozhodla jsem se pro jednu z nejobsáhlejších, kterou mám doma.

Upíří deníky určitě zná většina z Vás a to buď z této knižní podoby, nebo ze seriálové. Knižní sérii jsem si nedokázala bohužel oblíbit. Už původní čtyři díly byly jednoduché nesmysly a pak přišlo třináct dalších. Zas abych ale vyloženě nekřivdila, mám dva oblíbené díly, které kvalitně ostatní překonávají. Co se týče seriálu, tak ten je super do čtvrté série, pak to začíná váznout, zamotávat se a dále za to stojí jen předposlední série.

Upíří deníky

  1. Probuzení
  2. Souboj
  3.  Zášť
  4.  Temné shledání
  5. Návrat
  6. Soumrak 
  7. Zajetí
  8.  Osvobození
  9. Před půlnocí  
  10. Zoufalství
  11. Druhá šance  
  12. Fantom
  13. Ohrožení
  14. Vzkříšení
  15. Neviditelné zlo
  16. Slabé místo
  17. Vykoupení

Jak ses o téhle sérii dozvěděl/a?
Hned první otázka je vždy pro mě jednou z nejtěžších. Nejsem si úplně jistá, ale tuším, že právě Upíří deníky byly jedna z prvních upířin společně se Stmíváním. V té době to četl snad každý, koho tohle téma zajímalo či zajímá.

Kolik dílů jsi zatím stihl/a přečíst?
Všechny. Bylo to tedy hodně zdlouhavé a přiznávám, že na poslední díl jsem se dost těšila. Sice během pěti let u nás vyšly všechny díly, což je obdivuhodné, ale jelikož mě série až tak nechytla, tak jsem fakt ráda, že je ukončena.

Co na tuhle sérii říkáš?
Jak jsem psala, mě moc nebavila. Ač mám ráda young adult, tak Upíří deníky jsou podle mě už více dětské a to, co autorka zvládala vymyslet, kolikrát to byla naprostá fantasmagorie, nad kterou se dalo jen kroutit hlavou. Překvapivě nejhorší ale pro mě byly první díly a čím víc jsem se blížila do cíle, tím byly čtivější. Takže pokud jste se zasekly někde na začátku, vytrvejte.

Který díl z celé série máš nejraději?
Tak ty mám rovnou dva. Prvním je třináctý díl, který byl dost čtivý a zaměřoval se jen na upíry a vlkodlaky, což mu pomohlo. A tím dalším je patnáctý. Jak jsem psala, nejlepší je série ke konci.

Jaká je tvoje oblíbená postava, proč?
Upřímně, žádnou nemám. Buď mám k postavám neutrální postoj, nebo mě naopak vytáčejí.

Kterou postavu fakticky nemůžeš vystát?
Elenu, v knihách je velmi nesympatická a nedokážu ji přijít na jméno. A když už to vypadá, že se trochu srovnala, tak mě zas začne vytáčet s něčím jiným. Knižní Elena není prostě ono.

Když porovnáš originální a české obálky, které se ti líbí víc?
Co se týče prvních vydání prvních dílů, tak ty jsou v originále katastrofální. Pak už ale máme v podstatě stejné obálky a nemám s nimi problém. Jednodušší, ale k sérii sedí.

Která obálka se ti líbí nejvíc?
Tak to fakt nelze říct. Obálky jsou stejné, jen se na nich střídají ty samé obličeje a vzájemně se pak doplňují. Jen mě mrzí, že první čtyři díly jsem kupovala v boxu, kdy vazba je pevná a zbytek již brožovaný. To samé, že na poslední tři se rozhodlo nakladatelství dát štítek Young Adult.

Znáte sérii?
Baví Vás více knihy či seriál?

4 komentáře:

  1. Na seriál jsem se dřív dívala, ale skončila jsem u +- čtvrté série. Přesně jak říkáš, zdálo se mi to už moc zamotané a přitažené za vlasy. Co se týče knih, četla jsem jen první díl. Nelíbily se mi velké rozdíly oproti seriálu, takže jsem dál nepokračovla a říkala si, že až někdy později... To zatím nenastalo, ale uvidíme... :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knihy a seriál jsou opravdu naprosto jiné, ve všem :)

      Vymazat
  2. takhle pohromade to vypada krasne... az na to young adult, co zacal fragment pridavat, to je na tech obalkach otresny... :-/

    OdpovědětVymazat