Follow Me @Charmedka

22.02.18

J. P. Delaney - Ta přede mnou

Spisovatel: J. P. Delaney
Originální název: The Girl Before
Počet stran: 344
Rok vydání: 2017
Vydání originálu: 2017
Nakladatelství: Ikar
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Temný psychologický thriller, který byl ještě před vydáním prodán do více než 30 zemí po celém světě a jehož autorem je úspěšný spisovatel, vystupujícího pod pseudonymem J. P. Delaney.
Emma se snaží vzpamatovat z traumatického přepadení a se snoubencem hledá místo, kde by mohla začít nový život. Ovšem žádný z bytů, které navštíví, pro ni není cenově dostupný – anebo se v něm necítí bezpečně. Dokud nenavštíví ten dům na Folgate Street. Je to mistrovské architektonické dílo – minimalistický design ze světlého kamene a skla se vzdušnými, otevřenými prostory. Ten dům má ovšem také svá pravidla. Tajemný architekt, který ho projektoval pro svou rodinu, má totiž pro nájemníky celou řadu nařízení a restrikcí – nesmí mít např. žádné knihy, ozdobné polštáře či jiné dekorativní předměty, dokonce ani fotografie. Tenhle prostor má totiž své nájemníky změnit – a také to udělá. Jane prožila osobní tragédii a také ona potřebuje nový začátek. Když objeví dům na Folgate Street, okamžitě ji uchvátí – stejně jako jeho sice trochu odměřený, ale přitažlivý tvůrce. Brzy po nastěhování se však Jane dozvídá o záhadném předčasném úmrtí předchozí nájemnice – ženě, která byla Jane podobná jak vzhledem, tak věkem. Čím více se Jane snaží v onom příběhu rozlišit pravdu od lží, tím více je nucena podřídit se stejným pravidlům, dělat stejná rozhodnutí, stýkat se s těmi samými lidmi a zažívat stejný teror jako ta předešlá…

Něco ke knize

Emma se nedokáže vzpamatovat z přepadení v jejím vlastním bytě. Proto se snoubencem hledají nový domov, ale hledání už vypadá marně, vše je buď drahé, nebo se tam necítí bezpečně. Pak ale objeví dům na Folgate Street, který ji uchvátí. Celý dům je minimalistický a jeho majitel a zároveň architekt v jedné osobě má pro budoucí nájemce celý štos pravidel a podmínek, mezi které patří například žádné osobní věci a udržování pořádku.

Jane právě zažívá těžké životní období a chce začít nový život. Dům na Folgate Street si okamžitě zamiluje a ví, že tohle je to pravé místo. Stejně tak ji zaujme sám architekt Edward. Bydlení to ale není pro každého, dům neslouží majiteli, ale má člověka změnit. Jane se ale brzy začíná dozvídat o záhadné smrti předchozí nájemnice a to se domu nemusí líbit.

Moje hodnocení a dojmy

Kniha Ta přede mnou Vám určitě neunikla. Byla docela dost propagovaná, všude jste na ni mohli vidět reklamy. Hodně třeba v metru, neunikla ani mě a to metrem ani nejezdím.

Upřímně mě kniha vůbec nelákala a sama bych si ji nekoupila. Proti thrillerům nic nemám, to vůbec ne, ale není to úplně žánr, po kterém bych sahala, i když třeba ve filmové podobě mám thrillery velmi ráda. Knihu jsem ale dostala k Vánocům od bráchy s tím, že to všichni kolem něj strašně chválí a musím si knihu hned přečíst. Jo a samozřejmě na ní hned poté napsat recenzi a nezapomenout zmínit, že je od něj. Tak ještě jednou, knihu jsem dostala od bráchy a jsem strašně ráda.

Opravdu jsem ráda, něco tak perfektního jsem dlouho nečetla a pochybuji, že číst budu. Naprosto mě příběh pohltil a knihu jsem během dne přelouskala. Nešlo přestat číst, musela jsem vědět, co bude dál, musela jsem se dozvědět, co se stalo.

Příběh je vyprávěn ze dvou pohledů. Tím prvním je pohled Emmy a kapitoly jsou nazvané Tehdy. Emma se stala obětí přepadení a protože se doma už necítí bezpečně, hledá nový domov se svým snoubencem. Ten najde na Folgate Street a i když je téměř nemožné dostat se přes všechna přijímací kola, nakonec se do domu nastěhují.

Druhý pohled nám poskytne Jane a kapitoly Teď. I přesto, že dům má naprosto šílená pravidla a přitažlivého architekta, Jane projde všemi koly a do bytu se nastěhuje. A brzy začne zjišťovat, že byt skrývá tajemství. Navíc předchozí nájemnice ji byla až neskutečně podobná.

Všechny postavy mají výborně propracované charaktery a během čtení na ně budete neustále měnit názor. Když už si říkáte, že Vás nemůže nic překvapit, tak autor přijde s něčím opět novým a Vy tak přehodnotíte všechny svoje postoje.

Co ale můžu říct s určitostí, všechny postavy musí být psychicky labilní a ne úplně v pořádku. Už jenom to, že člověk souhlasí s tím, že se nastěhuje někam, kam musí vyplňovat nekonečný dotazník a nemůže si do bytu vzít ani knihy či polštáře. Na tohle normální člověk prostě nepřistoupí a raději rychle uteče.

Kniha je fakt výborná. Strašně napínavá, neskutečně originální a co víc, nepředvídatelná. Těžko celé záhadě přijdete na kloub. Má výbornou atmosféru, je až děsivá a běhá Vám mráz po zádech.

Žádné komentáře:

Okomentovat