Follow Me @Charmedka

02.01.18

Knihy roku 2017

Máme tu nový rok a to znamená, že je třeba udělat pořádnou tečku za rokem 2017. V tomto případě v podobě knižního shrnutí, kde Vám ukážu ty nejlepší knihy, které jsem v daném roce přečetla, ale i různá zklamání a samozřejmě i objevené série.

Loni jsem přečetla krásných 80 knih, bohužel rok 2017 byl mnohem slabší, pouhých 64 knih. Nemůže za to nedostatek času či nechuť číst, ale viník je naprosto jiný. Je jím Stephen King a jeho Temná věž, nad kterou jsem se trápila od ledna až do května. Ač má pouze sedm dílů, tak jsem je fakt četla takhle dlouho. Já tedy doufám, že na něco takhle hrozného a nečtivého tento rok nenarazím a třeba se dočtu k rovné stovce.

Pokud Vás zajímá počet nových knih, tak těch je 40, z toho rovná půlka mi přibyla během posledních dvou měsíců :D

Nejlepší knihy roku

Ač jsem knih nepřečetla takové množství, jaké bych chtěla, tak těch dobrých bylo celkem dost. Ne všechny si tedy zasloužily plný počet hvězdiček, ale i čtyři jsou velmi dobré a zaslouží si tu být. Vybírala jsem knihy, které se mi fakt líbily, bavily mě, byly něčím zvláštní či ve mně něco zanechaly.

1. Vánoční říše (Joe Hill) - Moje první kniha od Joe Hilla, který je synem mého milovaného Stephena Kinga. Otce v sobě nezapře a častokrát jsem ho v knize viděla. Vánoční říše byla skvělá, velmi čtivá, originální, strašidelná a napínavá.

2. Zůstaň se mnou (Gayle Forman) - Tenoučká jednohubka, která ale na těch pár stránkách dokázala probudit snad všechny emoce. Velmi dojemné, romantické a i když hodně smutné, tak přesto milé. Druhý díl jsem ještě nečetla, ale určitě si ho pořídím, stejně tak napravím zkouknutí filmu.

3. Kráska a zvíře (Elizabeth Rudnick) - Pokud stejně jako já milujete Krásku a zvíře, tak je tahle knížka pro Vás povinností. Je to kniha napsaná podle filmu, který do kin přišel loni. Příběh starý jako sám čas, nádhera a jsem ráda, že tuhle knížku mám.

4. Milenka pout zbavená (J. R. Ward) - Bratrstvo černé dýky je úžasná série, kterou jsem si zamilovala od prvního dílu. Vysokou kvalitu si drží i po tolika dílech a každý z nich se čte jedním dechem.

5. Znovuzrozený milenec (J. R. Ward) - Opět výborný díl, který byl ale zaměřen tentokrát spíše na city. Ač tu nějaká akce je, prioritní jsou zde hlavně emoce. Na kvalitě ji to ale nijak neubralo. Co nejdříve musím sehnat následující díly, které mi chybí.

6. Marley a já (John Grogan) - Povinnost pro všechny pejskaře. Knížka je velmi vtipná a ve spoustě případech budete poznávat svého psa. Bavila jsem se od začátku do konce, i když je pravda, že konec je spíše smutný a slzička určitě ukápne.

7. Kde je ta holka (Alexandra Potter) - Zatím nejhezčí kniha, kterou jsem od Alexandry Potter četla. Příjemná oddechovka, která srší humorem a přečtete ji jedna radost. Sice nějaké slabiny má, ale to se dá odpustit.

8. Pod kupolí (Stephen King) - Ač jsem se trápila s Temnou věží, na Kinga jsem nezanevřela a pustila se do dlouho očekávané knihy, na kterou jsem se fakt těšila. Téměř tisíc stran, ale přelouskaná snad během tří dnů. Naprostá pecka, napínavé, děsivé a syrové. Právě sleduji seriál a i když je jiný, tak vůbec není špatný.

9. Podivné město (Ransom Riggs) - První díl jsem měla loni v knižním zklamání, dvojka mi ale přijde výborná a mnohem lepší než jednička. Napínavé a podoba starého Londýna se mi fakt líbila.

10. Hollywoodští manželé (Jackie Collins) - Po nějaké době jsem sáhla po Jackie Collins. Hollywoodští manželé patří do série Hollywood, která je tedy jak na houpačce, ale tenhle díl je jednoznačně nejlepší. Spousta postav, každá má ale svůj osobitý charakter a všechny jejich osudy se vzájemně prolínají. 

11. Čarodějka stínů (Kalayna Price) - Objevila jsem dokonalou sérii se sympatickou hlavní hrdinkou, napínavým dějem a spoustou duchů.

12. Tanec stínů (Kalayna Price) - Druhý díl je sice o něco slabší, je tam na mě až moc magie, která mě až tolik nebaví, ale přesto si drží vysokou kvalitu a s nadšením jsem se pustila hned do pokračování.

13. Vzpomínky stínů (Kalayna Price) - A opět jsme na plném počtu. Postavy jsou skvěle vykreslené, kniha nepostrádá hromadu sarkasmu, duchů, milostný trojúhelník a super detektivní zápletku.

14. Rychleji mluvit nedokážu (Lauren Graham) - Neojočekávanější kniha roku. Miluji Gilmorova děvčata a na knihu jsem se šíleně těšila. Přesně jsem s ní viděla Lorelai, její humor a díky knize jsem se na chvilku vrátila do doby GG. Nechybí něco málo z natáčení či ze soukromí. Kniha je navíc obohacena pár fotkami.

15. Poslední dopis od tvé lásky (Jojo Moyes) - Jojo Moyes mě hrozně baví a ani tahle kniha nebyla výjimkou. Nádherný romantický příběh, který zahřeje u srdce, ale zároveň rozesmutní.

16. Jak vytvořit francouzskou rodinu (Samantha Vérant) - Asi nejmilejší knížka, jakou jsem v loňském roce četla. Hlavní postavou je sama autorka a vypráví, jaké to bylo přestěhovat se z Ameriky do Francie za svou láskou a jeho dětmi. Milé, dojemné..

17. Cinder (Marissa Mayer) - Hrozně mě mrzí, že jsem knihu tak dlouho odkládala, protože je perfektní a i když je určená spíše pro mladší čtenáře a má předvídatelný děj, bože, to mě tak bavilo. Hlavní hrdinka je fakt hrdinka a celý ten příběh byl úchvatný. Chci pokračování.

18. Divotvůrce (Sebastien de Castell) - Místo si tu zaslouží i tahle novinka, která je plná magie, triků a jasných pravidel ve světe kouzelníků. Hromada humoru z knihy dělá ale ještě něco více kouzelného a fakt si mě získala.

Nejhorší knihy roku

Knižních propadáků také není úplně málo, za tak vysoké číslo ale můžou opět série. Mám tu takové, které ani po několika dílech nestojí za nic, což je škoda. Tak jdeme na to, ať víte, čemu se raději vyhnout.

1. Pistolník (Stephen King) - Dostáváme se konečně k Temné věži, díky které jserm se tak zasekla. První díl je tedy tenoučký, jen taková jednohubka na jedno odpoledne. Nebýt to King, tak bych asi ani dál nepokračovala, protože jako úvod je to tragédie. Zmatené a divné.

2. Zpěv Susannah (Stephen King) - Nebudu sem dávat celou sérii, protože nějaké díly nebyly až tak špatné, to ale nic nemění na tom, že se špatně četly. Který mě ale nebavil, byl Zpěv Susannah. Tady jsem fakt trpěla a přišlo mi to zbytečné.

3. Danse Macabre (Laurell K. Hamilton) - Anita už bohužel není to, co bývala. Ze série se stalo doslova porno, navíc se stále více stránkami. Tohle byl příšerný díl, jen samý sex a příběh nulový.

4. Pátrání (Eric Elliot Knight) - Jak mě předchozí díl fakt bavil, tak tady kvalita zas pěkně klesla. Celkově je tahle série trochu jak na houpačce a dlouho jsem si k ní hledala cestu. Pátrání je ale naprosto zbytečný díl, za celou dobu se příběh nikam nehne. Bohužel další díly u nás nevyšly, takže ani se nedovím, jak to dopadlo, protože na tyhle knihy si v angličtině netroufnu.

5. Krvavá horečka (Karen Marie Moning) - Do knihy jsem šla s docela velkým očekáváním, protože nemá vůbec špatná hodnocení. Tohle mě ale naprosto nechytlo. Poměrně zajímavý nápad, ale nudně pojatý.

6. Temná horečka (Karen Marie Moning) - Příběh se vůbec nikam nehnul a posun je vidět pouze u hlavní hrdinka, která dospěla. Možná o chlup akčnější děj, ale žádná sláva.

7. Horečka Dananů (Karen Marie Moning) - Stále dokola ten samý problém, třetí díl a děj je v podstatě tam, kde byl na začátku. Je to jedna velká nuda.

8. Hollywoodské rozvody (Jackie Collins) - Ač Hollywoodští manželé byli super, tak rozvody mě nebavily. Měla jsem problém knihu dočíst, vůbec mě nebavila a postavy byly naprosto nezajímavé a bez charakteru.

9. Bujná fantazie Olivie Joulesové (Helen Fielding) - Nejhorší kniha roku? Jednoznačně tato. Příběh nemá hlavu ani patu, je to taková mantasmagorie, až mám pocit, že autorka musela být pod vlivem, když to vymýšlela.

10. Malá ručka (Susan Hill) - K autorce si nějak nedokážu najít cestu. Její horory jsou plné popisů, ale příběh sám je docela odfláknutý a vůbec ne děsivý.

11. Pohlazení soumraku (Laurell K. Hamilton) - Snad ještě horší než první díl, s Meredith Gentry kamarádky nebudeme. Do knihy jsem se musela hodně nutit a fakt mi dalo zabrat ji dočíst.

12. Svádění luny (Laurell K. Hamilton) - Lepší než první a druhý díl, ale i tak je to katastrofa. Příběh nezajímavý, odfláknutý, hlavně že hlavní hrdinka spí snad se všemi.

Knižní překvapení

Od těchto knih jsem moc čekala, proto jsou v této kategorii. Jsou to knihy, které nejsou vůbec špatné, ale na žebříček nejlepších knih zas nedosahují. Přesto si menší zmínku zaslouží.

1. Město mečů (Robert Jackson Bennett) - První díl mě zas tolik nebavil, proto jsem se s obavami pouštěla do druhého. Příběh mi ale přišel mnohem lepší, chytl mě od začátku a moc se těším na závěr této trilogie.

2. Micah (Laurell K. Hamilton) - Micah je vlastně jen menší novela, nejedná se o regulérní díl. Rozhodně se jedná ale o nejlepší Anitu za posledních několik dílů, i když na druhou stranu je to díl trochu zbytečný a těch pár stran se dalo šoupnout do jiné knihy.

3. Ahoj z nebe (Laurie Frankel) - Sice jsem dala jen tři hvězdičky, ale je to nádherná knížka. Velmi originální námět a moc dobře pojatý. Chvílemi to bylo vtipné, napínavé a v neposlední řadě i smutné. Je to ten typ knihy, který Vám dlouho uvízne v hlavě a donutí Vás přemýšlet.

4. Čtyři po půlnoci II (Stephen King) - Knihu jsem četla už kdysi dávno a vůbec se mi nelíbila. Na druhé přečtení je ale super, zřejmě jsem do ní musela dospět. Obě povídky mě bavily, hlavně Policajt z knihovny, který si zasloužil plný počet hvězdiček.

5. Kouzlo života (Donna Hay) - Do knihy se mi vůbec nechtělo, ležela mi doma strašně dlouho a jen s velkým sebezapřením jsem ji otevřela. Jaké překvapení mě čekalo, inteligentní příběh, sympatické postavy a celkově moc čtivá kniha.

6. L. A. Candy (Lauren Conrad) - Přiznávám, že jsem čekala hloupý dívčí románek a trvalo mi, než jsem se ke knize přinutila. Čtení jsem si ve výsledku užila a určitě si musím sehnat pokračování, protože to skončilo napínavě.

7. Antibohyně (Kendare Blake) - Od autorky jsem četla Annu, která mě vůbec nebavila a loni se objevila v nejhorších knihách. I když jsem po prvních stránkách byla stále skeptická, příběh mě uchvátil. Strašně mě mrzí, že další díly u nás nejsou a zřejmě ani nebudou.

Knižní zklamání

I tady platí, že se nemusí jednat o naprosté propadáky, ale spíše to jsou knihy, od kterých jsem čekala hodně ať už kvůli anotacím či recenzím a ve výsledku to nebyla taková pecka. Oproti minulému roku těch zklamání není tolik.

1. Prozřetelnost (Jamie McGuire) - Čekala jsem hodně, mělo by se jednat o paranormální romanci, ale toho paranormálna je v knize naprosté minimum a spíše v ní najdete tu romantiku. Nechytlo mě to.

2. Život po tobě (Jojo Moyes) - Sice jsem Život po tobě hodnotila dobře, ale rozhodně kniha ztratila kouzlo prvního dílu, stejně tak její hlavní postava. Kniha je fajn, ale spíše jako samostatná kniha a ne jako pokračování.

3. Jáma a kyvadlo (Edgar Allan Poe) - Naprostá klasika, kterou určitě zná každý. Já tedy očekávala spoustu děsivých povídek a to se mi nedostalo. Na tehdejší dobu to možná byl pořádný horor, ale v dnešní době jsou to povídky spíše jen tajemné a občas trochu zvrhlé.

4. Krásná katastrofa (Jamie McGuire) - Rozhodně největší zklamání roku. Čekala jsem moc a něco naprosto jiného. Je to průměrný a totálně neoriginální příběh ze střední školy, kde jedna postava je pitomější než ta druhá.

Objevené série

Oproti minulému roku tu mám naprosté minimum nově objevených sérií. Navíc většina z nich jsou knihy, které jsem měla v knihovně neskutečně dlouho a teprve teď se na ně dostala řada. Měla jsem menší předsevzetí, snažit se nenakupovat nové knihy a když, tak doplňovat série. To se mi celkem i dařilo, i když těch rozečtených sérií mám šíleně moc. Nepřečtené knihy se mi ale hezky snižují a až budu kupovat nové, určitě jsou série prioritní.
         

 1. Prozřetelnost (Jamie McGuire) - U nás vyšly pouze dva díly ze tří, třetí se ani neplánuje, takže další z mnoha nedokončených sérií. Někdy se budu muset hecnout a dokoupit je v angličtině.

2. Jestli zůstanu (Gayle Forman) - Ač jsem knihu četla na začátku roku, druhý díl samozřejmě ještě nemám, ale určitě plánuji, knížka se mi líbila.

3. Temná věž (Stephen King) - Díky bohu ji mám za sebou a už ji v životě nechci vidět. Pokud s Kingem začínáte, tak tohle není vůbec dobrá volba. Sáhněte po něčem jiném. Já tohle číst jako první knihy, tak mě King dokonale odradí.

4. Downside (Stacia Kane) - Tahle série má podle mě velký potenciál. Sice první díl hodnotím spíše jako průměrný, ale spíše kvůli tomu, že si lepší hodnocení schovávám pro další díly, u kterých věřím, že budou top.

5. Katastrofa (Jamie McGuire) - Všechny tři díly jsem přečetla v létě na dovolené a jsem ráda, že mám sérii za sebou. Nijak mě nezaujala a poslední díl byl už naprosto zbytečný.

6. Calhounovi (Nicholas Sparks) - Já se přiznám, že jsem vůbec netušila, že se jedná o sérii. Od Sparkse jsem četla snad jen zatím dvě, nebo tři knihy, určitě ale hodlám doplnit mezery a ráda bych začala právě pokračováním.

7. Horečka (Karen Marie Moning) - Abych to měla za sebou, tak jsem přečetla všechny tři díly, které u nás vyšly hned po sobě. Nezaujalo mě to, přesto mě štve, že další díly už se neplánují a moc se mi nechce zrovna tohle louskat v angličtině.

8. Alex Craft (Kalayna Price) - Další u nás nedovydaná série, strašný. Série je ale úžasná a nechápu, proč se Baronet rozhodl další díly nevydat. Pro mě jedna z nejlepších fantasy sérií, co jsem kdy četla.

9. L.A. Candy (Lauren Conrad) - Přečtený pouze první díl a další díly zatím nemám. Až si je seženu, tak se do nich určitě pustím s chutí, protože mě první moc bavil a skončil napínavě.

10. Válka bohyň (Kendare Blake) - Opět nedokončená série a opět z Baronetu. Baronet je moje velmi oblíbené nakladatelství, ale sérií, které se rozhodne vydávat a nakonec někde v půlce přestane, je čim dál tím více.

11. Měsíční kroniky (Marissa Mayer) - Dílů už je na světě spousta, ale já zatím vlastním jen tenhle první, nutně ale potřebuji zbytek, protože jsem si Cinder totálně zamilovala.

12. Divotvůrce (Sebastien de Castell) - Na druhý díl se fakt těším a jsem dost zvědavá, o čem bude a zda bude dosahovat takových kvalit, jako tenhle první.

13. Diabolik (S. J. Kincaid) - Sice se mi kniha četla obtížně, možná z toho důvodu, že nejsem fanoušek sci-fi, druhý díl si ale rozhodně pořídím, až vyjde.

14. Delirium (Lauren Oliver) - Poslední přečtená kniha roku a zároveň další objevená série. Zbylé díly mám doma, druhý rozečtený a do posledního se vrhnu hned potom.

Co Vaše nej knihy?
Také máte spousty rozečtených sérií?
Co Vás zklamalo?

6 komentářů:

  1. Jsem moc ráda, že se ti líbila Cinder, protože Měsíční kroniky naprosto zbožňuji! A věř mi, že předvídatelný je pouze první díl, další díly už jsou po příběhové stránce mnohem propracovanější, jak se tam s každým dílem stále nabalují další postavy. Jinak na Život po tobě mám podobný názor, pro mě asi nejslabší kniha od Jojo, a to jsem si první díl zamilovala. Poslední dopis od tvé lásky se mi také líbil, ale zatím u mě vede Dívka, již jsi tu zanechal a samozřejmě Než jsem tě poznala. Ještě jsem četla Jeden plus jedna, ale to také nebylo úplně ono, i když to bylo fajn čtení, takový lepší průměr. :) Jinak rozečtených sérií mám spoustu, např. musím ještě stejně jako ty dočíst Delirium, mám všechny díly doma, ale přečtený mám pouze první díl...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dívka, již jsi tu zanechal byla krásná a na další Měsíční kroniky se hrozně těším :)

      Vymazat
  2. Zaujal mě Divotvůrce, mohl by to být můj šálek kávy, chystám se na něj :) A sérií mám rozečtených habaděj, mám ale zásadní problém s tím, že mám tendence si vždycky před čtením dalšího dílu přečíst ty předchozí :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to naštěstí nedělám, i po letech si řeknu, že se nějak rozpomenu :D

      Vymazat
  3. Koukám že King je prokletý. Taky s ním nemám dobrou zkušenost :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zas ne, Kinga miluji, jen tohle mi nesedlo. Cos četla?

      Vymazat