Follow Me @Charmedka

11.09.17

Nicholas Sparks - Zápisník jedné lásky

Spisovatel: Nicholas Sparks
Originální název: The Notebook 
Série: Calhounovi
Díl: 1.
Počet stran: 158
Rok vydání: 1998
Vydání originálu: 1996
Nakladatelství: Ikar
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Poutavý milostný příběh se odehrává roku 1946 v Jižní Karolíně. Jedenatřicetiletý Noah Caulhoun, válečný veterán z amerického Jihu, se po druhé světové válce vrací domů, aby začal nový život a obnovil zašlou krásu starého venkovského domu na plantáži. I když mu práce přináší uspokojení, stále ho rozechvívá vzpomínka na krásnou Allie, s níž se setkal před čtrnácti lety a kterou miloval hlubokou a upřímnou láskou. Přestože se mu nepodařilo dívku znovu najít, nemůže zapomenout na jejich společně strávené léto. Pomalu se smiřuje s tím, že bude do konce života pouze vzpomínat, když se jeho milovaná náhle vrací do města, aby se s ním setkala naposledy.

Něco ke knize


V domě s pečovatelskou službou žije starší muž, který své přítelkyni, trpící Alzheimerovou chorobou, předčítá ze zápisníku milostný příběh. Příběh vypráví o chudém muži, pro kterého byla vášní poezie a žil s otcem ve starším domě. Náhodou se potká s dívkou z bohaté rodiny. Ač dva rozdílní lidé, prožijí léto plné lásky a štěstí.

Život je ale rozdělí. Allie je zasnoubená a plánuje svatbu, Noah zase rekonstruuje dům po smrti otce a žije životem starého mládence. Ani po čtrnácti letech se nepřestali milovat a když je osud opět svede dohromady, podlehnou svým citům.

Moje hodnocení a dojmy


Kdo by neznal tento nádherný milostný příběh. Troufám si tvrdit, že patří mezi ty vůbec nejhezčí a chytne za srdce i kdejakého neromantika.

K Nicholasu Sparksovi si teprve snažím najít cestu. Problém je, že většinu jeho knih znám ve filmové podobě, navíc se ty filmy řadí mezi moje oblíbené. Pak mi knihy přijdou nudnější a filmová podoba je pro mě prostě povedenější.

Ten problém se týká i Zápisníku jedné lásky. Miluji film s Rachel McAdams a Ryanem Goslingem. Je to jeden z nejhezčích romantických filmů a můžu ho vidět stále dokola. A jelikož ho znám téměř zpaměti, kniha mě už tolik nechytla.

Je krásná, o tom žádná, ale ten film má pro mě větší kouzlo a atmosféru. V knize najdete rovnou tři časové linky. Přiznávám, že občas jsem byla ztracená. Přišlo mi, že není pořádně označeno, ve které části se zrovna čtenář nachází a chtělo to zjistit prostě během čtení.

Kniha je jednohubka, těch sto padesát stran zvládnete bez problému během jednoho dne. I když je kniha tenoučká, rozhodně není o nic ochuzená a bohatě to stačí na vyprávění celého příběhu. Film mě dojímá už od začátku. V knize jsem si musela počkat na konec.

Konec je naprosto perfektní a bylo mi z něj úzko. Ta bezmoc a bolest, konec je opravdu hodně silný a zasáhl mě i přesto, že ho znám. Právě kvůli němu hodnotím knihu čtyřmi hvězdičkami, i když jinak by to bylo spíše na tři.

4 komentáře:

  1. Já mám v plánu si přečíst vše od Sparkse, jelikož ho zbožňuji, ale knihy jsem přečetla jen dvě a filmy jediné jsem zkoukla všechny. :)
    Reading With Lucy

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Knihy od Sparkse mám ráda :) I když ty konce jsou občas opravdu silné :)

    OdpovědětVymazat