Follow Me @Charmedka

17.07.17

Laurie Frankel - Ahoj z nebe

Spisovatel: Laurie Frankel
Originální název: Goodbye For Now
Počet stran: 304
Rok vydání: 2012
Vydání originálu: 2012
Nakladatelství: Fortuna Libri
Vazba knihy: Vázaná
Sam Elling vymyslí algoritmus, s jehož pomocí vám počítač naprosto neomylně najde vhodného partnera. Mysleli byste, že se za to dočká mimořádné prémie? Kdepak! Sam za to dostane výpověď – ukáže se totiž, že jeho program je tak geniální, že páry, které se díky němu seznámili, se nerozcházejí – a firma tak přichází o klienty.

Sam se díky svému programu seznámí s Meredith a když jeho milované zemře babička, s níž se nestačila rozloučit, vymyslí pro ni algoritmus, s jehož pomocí může s babičkou dál chatovat, e-mailovat skypovat… Ukazuje se, že jeho nový program je zlatý důl… Přinese však vítězství nad smrtí lidem opravdu štěstí?


Něco ke knize

Sam je génius pracující v internetové seznamce, který vymyslí algoritmus, díky kterému Vám počítač najde naprosto vyhovujícího partnera. Místo povýšení ale dostává padáka, algoritmus je tak neomylný, že firma ztrácí klienty a tím pádem i peníze.

Díky programu se ale ještě předtím seznámí s Meredith, která je pro něj opravdu dokonalá. Idylku ale naruší smrt její babičky Livvie, se kterou si byla velmi blízká. Meredith se stále více stahuje do sebe a v jednom kuse truchlí. Sam se na to nemůže dívat a tajně začne sestavovat nový algoritmus, díky kterému by mohla Meredith s babičkou stále komunikovat. Postačí k tomu jen staré emaily.

Brzy se ukáže, že algoritmus je výborný podnikatelský tah. Jenže každá mince má dvě strany, opravdu jsou lidé šťastnější, nebo by se se smrtí nemělo zahrávat?

Moje hodnocení a dojmy

Kniha Ahoj z nebe mi ležela v knihovně šíleně dlouho a stále na ní nebyl čas a prostor. Kupovala jsem ji kdysi v Levných knihách za pár korun a moc jsem nečekala. Ve výsledku jsem ale mile překvapená, protože se mi dostalo víc, než v kolik jsem doufala.

Příběh je sám o sobě opravdu originální. A ač počítačům a podobným věcem moc nerozumím, bylo to zajímavé čtení. Je to jednoduchá kniha a oddechovka, ale rozhodně se v ní skrývá mnohem více.

Poté, co Sam vymyslí algoritmus, díky kterému může Meredith komunikovat se svou babičkou, tak nevíte, co si máte myslet. Program má v podstatě fungovat tak, že Vám pomůže překonat první dny truchlení. Jenže Meredith se na komunikaci stane závislou, jako kdyby babička nikdy neodešla. To samé platí o klientech, kteří si zaplatí stejné služby.

Aby algoritmus fungoval, je potřeba s dotyčnou osobou mít společné e-maily, smsky, zkrátka něco, z čeho počítač může brát informace. Pravidlem je, že počítači nikdy nesmíte říct, že je po smrti a musíte se držet běžné konverzace jako když byl člověk živý. Spousta lidí tato pravidla porušuje, zvlášť při první zkušenosti.

Kniha je velmi emotivní, kolikrát jsem měla slzy v očích. A vůbec nejvíce, kdy se tento algoritmus zvrtne, ale více prozradit nemůžu, aby jste o tento moment nepřišli. A vlastně sama nevím, co bych na tento program řekla. Na jednu stranu je pěkné, že se můžete s danou osobou ještě rozloučit, ale na stranu druhou je to pouze počítač a to i přesto, že reaguje stejně, jako by reagoval onen mrtvý člověk.

Knížku zvládnete přečíst během dvou dnů, díky častým mailům se čte vyloženě sama. Je hodně čtivá, zajímavá, zábavná, ale zároveň smutná. I když hodnotím pouze třemi hvězdičkami, knihu rozhodně doporučuji, protože má hloubku.

1 komentář:

  1. obálka je mi nějaká povědomá, už jsem to někde musela vidět... každopádně přidávám na seznam :-)

    OdpovědětVymazat