Follow Me @Charmedka

07.03.17

Stephen King - Pustiny

Spisovatel: Stephen King
Originální název: The Waste Lands
Série: Temná věž
Díl: 3.
Počet stran: 466
Rok vydání: 2000
Vydání originálu: 1992
Nakladatelství: Beta - Dobrovský
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Kniha Pustiny vypráví, co se přihodilo poutníkům Středosvětem několik měsíců poté, co byly otevřeny poslední dveře na břehu moře. Ušli už pořádný kus cesty do vnitrozemí. Doba odpočinku končí a začíná doba učení. Susannah se učí střílet... Eddie se učí vyřezávat... a Pistolník se učí, jaké to je, přicházet kousek po kousku o rozum...

Něco ke knize

Uplynulo již několik měsíců od otevření posledních dveří. Naše hrdinná trojka je stále na cestě během které posilují nejen své přátelství, ale i své schopnosti. Susannah se učí používat zbraň, Eddie oprašuje své řezbářské umění a Roland pomalu šílí.

Během své cesty narazí na nebezpečí v podobě mechanického medvěda, který pochází z dílny, která má kořeny ve světě Eddieho a Susannah. V tento moment přijdou na paprsek, který míří k Temné věži a vydávají se jeho směrem. Během cesty dojdou nejen k civilizaci, ale k dalším nebezpečím a překážkám.

Moje hodnocení a dojmy

Může obsahovat menší spoilery! 

U této série je vždy hrozně těžké napsat, o čem daný díl vlastně je. V podstatě téměř vše poodhaluje část děje, kterou by si čtenář měl přečíst sám a ne se jí dozvědět z recenze. Pak to ale podle popisu vypadá, že kniha je naprosto nezajímavá.

Jsem ráda, že jsem se nenechala prvním dílem odradit. Už druhý díl byl fajn a tenhle je ještě o chlup lepší. Sice v příběhu se zas hodně cestuje, ale děje se tam toho tolik, že se čtenář nemá čas nudit. Líbí se mi, jak je Rolandův svět propojen s tím naším, i když přiznávám, že ne úplně je mi to jasné a chápu to.

Temná věž je opravdu náročnější čtení a jednotlivé dílky postupně do sebe zapadají. Stephen King Vám rozhodně neodhalí vše najednou, naopak vůbec nevíte, co dále čekat. Pustiny jsou spíše fantasy dílem, což mě baví více než sci-fi či western prvky, které vládly v Pistolníkovi. Navíc celé to působí jako dystopie, zničený svět, po kterém hlavní hrdinové putují.

Postavy jsou sympatické a je vidět, že i za tak krátkou dobu prošly velkou změnou a dokázaly se dokonale přizpůsobit novému životu. K Rolandovi, Eddiemu a Susannah přibude i Jake, kterého čtenář může znát z prvního dílu. Jakovi je vlastně ještě dítě, ale na mě působí mnohem vyspělejším dojmem a velmi obtížně si ho představuji jako desetiletého kluka.

 Já si ovšem nejvíce oblíbila brumláka, což je něco mezi psem a jezevcem. Dříve se brumláci zdržovali u lidí a někteří měli i schopnost mluvit, teď je ovšem vše jinak. Avšak jeden takový brumlák si oblíbí Jakea. Je to největší roztomilost a já jsem dost zvědavá, jak ho ztvární ve filmu.

Pustiny jsou spíše fantasy dílem, který se mi hodně líbil a série opravdu už stojí za to.

Žádné komentáře:

Okomentovat