Follow Me @Charmedka

23.03.17

Jojo Moyes - Život po tobě | RC review

Spisovatel: Jojo Moyes
Originální název: After You
Série: Než jsem tě poznala
Díl: 2.
Počet stran: 400
Rok vydání: 2016
Vydání originálu: 2015
Nakladatelství: Ikar
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Kdybyste ztratili někoho, koho jste moc milovali, jak moc by to změnilo váš pohled na svět? V pokračování světového bestselleru Jojo Moyesové Než jsem tě poznala najdeme Louisu Clarkovou v přesně takové situaci. Po intenzivním půlročním vztahu s ochrnutým Willem Traynorem, který se rozhodl ukončit svůj život asistovanou sebevraždou, zůstává Louisa sama, zmítána smutkem a výčitkami svědomí. Po vážném úrazu se navíc musí vrátit domů k rodičům. Jako by byla najednou zpátky na začátku cesty – život po Willově smrti totiž znamená učit se leccos znovu, stavět na nových základech. Záchranář Sam Fielding, pro něhož je kontakt se smrtí každodenní náplní práce, by snad mohl být právě tím, kdo Louise pomůže se zase vrátit do života, jenomže pak se z Willovy minulosti nečekaně jako uragán vynoří Lily – jeho šestnáctiletá nezvladatelná dcera. A všechno je rázem jinak…

Něco ke knize

Utekl už celý rok a půl od momentu, kdy se Will rozhodl skoncovat se životem. Pro Louisu byl půl rok po jeho boku nejhezčím v životě a není se co divit, že se s jeho smrtí stále nesmířila. Odstěhovala se do Londýna, kde doufala, že začne nový život, ale spíše se furt utápí v tom starém.

Z optimistické mladé ženy je hromádka neštěstí plná výčitek. Na zlepšení ji ani nepřidá nehoda, po které je nucena vrátit se zpět rodičům. Nikdo Lou moc nevěří, že pád z okna byla pouze nehoda a je tak přemluvena, aby začala navštěvovat terapeutickou skupinu pro lidi, kteří o někoho přišli.

Po jedné této hodině natrefí na Sama, sympatického záchranáře, který ji ošetřoval při oné nehodě. Vypadá to, že Sam by mohl být lékem k jejímu uzdravení a novému začátku. Největší zvrat však nastane, když na její dveře zaklepe Lily - Willova šestnáctiletá dcera.

Moje hodnocení a dojmy

Pro fanoušky knihy Než jsem tě poznala bylo její pokračování snad nejočekávanější knihou. I já jsem si příběh Willa a Lou naprosto zamilovala a považuji ho za jeden z nejhezčích a nejdojemnějších, co jsem kdy četla. Na druhý díl jsem se strašně těšila, i když přiznávám, že jsem byla i plná obav.

Obav z toho, zda to vůbec bude stát za to a nezkazí mi to dojem z prvního dílu. Ač se mi kniha líbila, očekávala jsem něco trošku jiného a jsem z ní malinko na rozpacích.

Louisa se naprosto změnila. Její charakterové vlastnosti, díky kterým si ji zamiloval nejen Will, ale i čtenář, dávno ztratila. Ze ztřeštěné a životem nabité dívky je někdo úplně jiný. Utápí se v depresích a neustále si vyčítá Willovu smrt, nedaří se jí v osobním životě a i ten pracovní je jedna velká katastrofa.

Pak tu máme Lily, šestnáctiletou teenagerku, která se najednou objeví u Lousiných dveří a tvrdí, že je Willova dcera. Díky Lily Louisa zas trochu ožije a nabude dojem, že postarat se o tuhle puberťačku, Willovi dluží. Avšak Lily je naprosto nesympatická postava, která mi pila krev snad v každé kapitole. Štěká na všechny, má pocit, že svět ji ubližuje a vše bere jako křivdu proti sobě.

Autorka se postavou Lily určitě snažila přiblížit opět k Willovi, na mě to ale občas působilo až moc přitaženě za vlasy. Asi jsem spíše očekávala příběh nešťastné ženy, vzpomínání na milovanou osobu a pak více romantické linky. Oceňuji ale, že nám Jojo Moyes ukázala, jak žijí i ostatní postavy, třeba Willovi rodiče.

Romantika samozřejmě v knize nechybí. Záchranář Sam je narozdíl od Lily celkem fajn, působí reálně a mile a Louisa je s ním šťastná. Osobně bych mu věnovala více prostoru.

Ono to možná vypadá, že se mi kniha nelíbila, jelikož ji pořád hatím, ale tak to vůbec není. Líbila se mi, četla se dobře, ale spíše ji vidím jako samostatný, naprosto jiný příběh a ne rovnocenné pokračování. Příběh nepostrádá humor, občas Vás i dojme, ale rozhodně nedosahuje takových kvalit jako první díl. Za mě spíše slabší čtyři hvězdičky.

Moc děkuji internetovému knihkupectví megaknihy.cz za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete zakoupit zde.

2 komentáře:

  1. Mám na knihu dost podobný názor... A nedávno jsem četla, že autorka plánuje další knihu s Louisou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako fakt? Nevím no, asi bych další pokračování už nepsala, podle mě by se to mělo uzavřit, aby příběh neztratil kouzlo.

      Vymazat