Follow Me @Charmedka

30.01.17

Gayle Forman - Zůstaň se mnou

Spisovatel: Gayle Forman 
Originální název: If I Stay
Série: Jestli zůstanu
Díl: 1.
Počet stran: 174
Rok vydání: 2014
Vydání originálu: 2009
Nakladatelství: Yoli
Vazba knihy: Brožovaná
Talentovaná violoncellistka Mia si vždy myslela, že nejtěžším rozhodnutím jejího života bude volba, zda jít za hlasem svého srdce, jenž jí radí zůstat s Adamem, nebo se naplno věnovat druhé osudové lásce – hudbě –, protože to by znamenalo soustředit veškerou energii na studium na prestižní umělecké škole. Jednoho únorového rána se však všechno změní. Když se Mia po děsivé autonehodě probere, nic necítí. Vidí své mrtvé rodiče, těžce zraněného bratra – a nakonec samu sebe. Zatímco její tělo je v kómatu, ona sama může vidět a slyšet vše, co se kolem děje. A najednou se musí rozhodovat, zda na tomto světě vlastně chce ještě zůstat, anebo zda o svůj život, který beztak visí na vlásku, bojovat přestane.

Druhé vydání celosvětového bestselleru, který poprvé vyšel česky pod názvem Jestli zůstanu (Ikar 2011).

Něco ke knize

Mia je mladá a velmi nadaná violoncellistka, pro kterou je hudba vše. Má milující rodinu, přátelé, úžasného přítele a vypadá to, že její sen se stane skutečnost - dostane se na prestižní hudební školu Julliard. Vlastně žije dokonalý život, ve kterém ji nic nechybí.

Vše se ale změní během rodinného výletu, při kterém dojde k tragické dopravní nehodě. Mia se probouzí v příkopě, odkud zahlédne mrtvá těla svých rodičů..a v autě leží i její tělo. Zatímco její tělo zůstává v kómatu, její duše sleduje vše, co se kolem děje - utrápené příbuzné, kteří ji prosí, aby se vrátila - a vzpomíná, jaký život vlastně vedla.

Moje hodnocení a dojmy

Zdroj
Další z desítky knih, které mi v knihovně leží šíleně dlouho a není na ně bohužel prostor a tak čekají a čekají. Nakonec i Zůstaň se mnou se ale dočkala. Kniha mě zprvu vůbec nelákala, moji pozornost si zasloužila až díky stejnojmennému filmu, ve kterém hraje moje oblíbená Chloe Grace Moretz. Film jsem zatím neviděla, ale jelikož kniha je přečtení, určitě co nejdříve napravím.

Kniha je opravdu tenká jednohubka, kterou přečtete během jednoho odpoledne. Má necelých dvě stě stran a rozhodně se nejedná o náročně čtení, takže ani se nenadějete a jste u konce.

Mia je jako postava velmi sympatická. Možná je to tím, že je to spíše tichá dívka, která miluje hudbu a svoji rodinu. Žádná drzá puberťačka, která má pocit, že ví vše a rodiče jsou největší pozéři na světě. Naopak, k rodině má úžasný vztah a tím si získala moje sympatie.

Co se týče ostatních postav, tak se přiznám, že nijak velký vztah jsem si k nim nevybudovala. Vlastně ani už bych je nedokázala pořádně popsat a nejspíše si ani vzpomenout na jména. Za mě to jsou jen vedlejší postavy, které stojí někde na pozadí celého příběhu.

Zatímco tělo Mii leží v kómatu, její duše - nehmotné tělo, chcete-li - vzpomíná. V podstatě celý příběh je založen jen na vzpomínkách. Dozvíte se tak, jaké měla dětské, co ji přivedlo k hudbě či k Adamovi. Během chvilek, kdy nemyslí na minulost, sleduje své příbuzné a přemýšlí, zda se vrátit a případně jak. Volba možná na první pohled snadná, na druhou stranu přišla o rodiče a malého bratříčka a je vlastně tak snadné vzdát život a odejít za nimi.

Kniha je hodně emotivní a dojemná. Pokud se Vám stává, že u čtení často roníte slzy, i zde si připravte kapesníky. Přesto bych knihu s klidem označila jako oddechovku. Je napsána opravdu s lehkostí a čte se báječně. Dostala jsem to, co jsem očekávala a ráda si přečtu i druhý díl.

3 komentáře:

  1. Knížku jsem nečetla a zatím ani neplánuji. Ale viděla jsem film a ten byl docela zajímavý...

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Knihu jsem četla a docela se mi líbila :) Krásně se četla :) Teď se chystám ještě zkouknout film :)

    OdpovědětVymazat
  3. Můj hluboký vděk přichází k Dr. Oduduwovi, jeho lék byl mimořádně užitečný pro zdraví mé dcery a nakonec se vrátil zpět do normálního dobrého zdraví.
    Mám dceru s fibromyalgií již 21 let a můj lékař mi předepisuje různé druhy západních léků bez zlepšení příznaků mé dcery.
    Jsem tak ráda, že jsem našel lékařství Dr. Oduduwa (protože jsem surfoval po internetu a našel jsem doporučení pro to na fóru o zdraví žen na začátku letošního roku).
    Cítil jsem se tak silně znalostí, které jste mi dal, a já jsem rychle diagnostikoval individuální příčinu dívčí fibromyalgie a vyzbrojený jasnými instrukcemi,
    Nakonec jsem dokázal porazit toto monstrum, za necelé 4 týdny užívání léčivých přípravků Dr. Oduduwa na mojí dceři.
    ona šla na prohlídku a bylo jasné, že moje dcera fibromyalgie je konečně vyléčená a navždy bez stopy, vzal jsem svou dceru do nemocnice pro nemocniční text a lékařské prohlídky, ale žádná nemoc ani infekce nebyla nalezena už.
    díky mému Dr. Oduduwovi za Boha, který tento velkolepý člověk pomáhá zachránit život a obnovit dobré zdraví mnoha.
    můžete mu také požádat o pomoc prostřednictvím své osobní kontaktní adresy:
    (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)
    Dr.Oduduwa odborník kořeny a bylinky lék na léčení následujících:
    Aagenaesův syndrom.
    Bipolární porucha u mužů a žen
    Aarskogův syndrom.
    Syndrom Aase Smith.
    ABCD syndrom.
    Abderhalden Kaufmann Lignacův syndrom.
    Aneurysma břišní aorty.
    Abdominální chemodektomy s kožními angiolipómy.
    Břišní cystický lymfangiom.
    * Láska kouzla Win-Back Ex milovník
    * Úspěch a propagační kouzlo
    * proklínání, duchovní čištění od zlého ducha.
    Tradiční kořeny a bylinné přípravky k léčbě nemoci, léčba rakovinových onemocnění, léčba HIV
    * plodnost magie - ovoce žen mají děti.
    * vyhlášené kouzlo, SPELL LOTTERY & WIN-GAMES SPELL
    (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com) Co: č. +2348135842629

    OdpovědětVymazat