Follow Me @Charmedka

05.12.16

Paula Hawkins - Dívka ve vlaku | RC review

Spisovatel: Paula Hawkins
Originální název: The Girl on the Train
Počet stran: 328
Rok vydání: 2016
Vydání originálu: 2015
Nakladatelství: Ikar
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Román, který si podmanil všechny žebříčky bestsellerů na obou stranách Atlantiku, trhá rekordy v rychlosti prodeje a je kritikou označován za novou Zmizelou.
Potřebujete vědět víc?

Rachel dojíždí ranním vlakem do Londýna. Den co den si prohlíží útulné předměstské domky, a když vlak na chvíli zastaví u návěstidla, naskýtá se jí pravidelně letmý pohled do soukromí mladého páru. Postupem času Rachel začíná mít pocit, že ty dva lidi zná. Představuje si, že je zná. Dá jim dokonce jména: Jason a Jess.
Jednoho dne však zahlédne něco, co ji šokuje. Stačí pouhá minuta, než se dá vlak zase do pohybu, a náhle je všechno jinak... Krátce nato se Rachel dozví, že se „její" Jess pohřešuje, a proto se rozhodne obrátit na policii. Není si jistá, zda tím nenadělá více škody než užitku, zatímco se stále více zaplétá do příběhu, který není její, ale jenž nakonec obrátí naruby život úplně všem...

Něco ke knize

Rachel posledních pár let trápí problémy s alkoholem, kvůli kterému před pár měsíci přišla i o práci. Přesto každé ráno dojíždí vlakem do Londýna, aby se spolubydlící o jejím vyhazovu nedozvěděla. Pokaždé, když vlak zastaví u návěstidla, sleduje Rachel z okna mladý pár. Postupem času má Rachel pocit, že oba dobře zná a dá jim i jména - Jason a Jess.

Jednoho dne, když vlak opět zastaví, zahlédne Rachel něco, co naprosto všechno změní. Pár dní poté si v novinách přečte zprávu, že Jess, vlastním jménem Megan, zmizela a má pocit, že by v tomto případu mohla sehrát důležitou roli a obrátí se na policii. Otázkou je, zda tím jen všechno nezhorší.

Moje hodnocení a dojmy

Když kniha u nás vyšla, vůbec mě nelákala a to i přesto, že byla označována za světový bestseller a přirovnávána k tolik oblíbené Zmizelé. Za můj nezájem ovšem nemohla kniha samotná, jen zkrátka jsem hodně omezená na žánry a thrillery, potažmo detektivky v mém oblíbeném žánru nejsou.

Nedávno se ale do kin dostal stejnojmenný film, který mě naopak lákal a když se naskytla příležitost si knihu přečíst, tak jsem už neváhala. Ráda si přečtu předlohu k filmu a budu mít alespoň srovnání.

Rovnou řeknu, že je podle mě kniha přeceňovaná, povedená propagace, ale podle mě si takovou reklamu kniha nezaslouží a už vůbec ne označení světový bestseller. Rozhodně tím ale nemyslím, že je kniha vyloženě špatná, to vůbec, jen přeceňovaná.

Kniha je vyprávěna rovnou ze tří pohledů. Nejvíce prostoru je samozřejmě věnováno Rachel, poté ztracené Megan, která nás přenese o několik měsíců zpět a pár kapitol má na svědomí i Anna, nová manželka Rachelina exmanžela.

Bohužel ani jedna z žen mi není sympatická, co z žen, ani jedna postava v knize není sympatická. Rachel je naprostá troska, která je v jednom kuse v lihu, nemá práci a ani po čtyřech letech se nedokázala smířit s tím, že ji manžel opustil. Místo toho, aby šla dál, tak se ponižuje a klesá na stále větší dno. Megan je zas psychicky narušená a Anna mrcha - když to řeknu slušně -, která je pyšná na to, že přebrala chlapa jiné ženě. Autorce se vážně povedlo vytvořit extrémně odpudivé postavy.

Příběh je opředen tajemstvím, které knihu táhne. I přes to tajemství mi příběh nepřišel zas tolik napínavý, aby mi bylo líto knihu zavírat. Vůbec jsem neměla nutkání číst v jednom kuse, naopak mi nedělalo problém knihu zavřít a to zapříčinilo i to, že tuhle poměrně tenkou knihu jsem četla překvapivě dlouho.

Čte se ovšem dobře, o tom žádná. Plusem knihy je i dokonale propracovaná zápletka, která se odhaluje postupně a čtenář až do konce prostě neví. Já byla rozuzlením opravdu překvapená a právě i díky tomu nemůžu říct, že by kniha nestála za nic. Není zlá, jen ne tak dobrá, tak jsem asi očekávala. Navíc styl psaní Pauly Hawkins mi přijde hodně jednoduchý, i když se jedná o thriller, působí na mě jako oddechovka. Nelituji, že jsem si knihu přečetla, i Vám ji doporučím, ale neočekávejte zbytečně moc.

Moc děkuji internetovému knihkupectví Martinus za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete zakoupit zde.

4 komentáře:

  1. Popravde me tato kniha po sve obsahove strance nikdy nelakala. Ani film se mi nezdal dostatecne lakavy...

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Chystám se na knihu i film a jsem docela zvědavá, když ji všichni přirovnávají ke Zmizelé :)

    OdpovědětVymazat