Follow Me @Charmedka

08.08.16

Stephen King - Bazar zlých snů | RC review

Spisovatel: Stephen King
Originální název: The Bazaar of Bad Dreams
Počet stran: 472
Rok vydání: 2016
Vydání originálu: 2015
Nakladatelství: Beta - Dobrovský
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

Nová povídková kniha slavného mistra napětí obsahuje i texty, které ještě nikdy knižně nevyšly! Každý příběh je navíc opatřen úvodem o tom, kdy a jak vznikal a co vedlo Stephena Kinga k tomu, aby ho vytvořil.
Povídky spojuje téma morálky, viny a posmrtného života – při čtení máme možnost si klást řadu závažných otázek, například co bychom udělali jinak, kdybychom viděli do budoucnosti nebo kdybychom mohli napravit minulost. „Ty povídky jsem napsal pro vás,“ říká King. „Zkoumejte je po libosti, ale buďte opatrní. Ty nejlepší mají zuby.“


Když jsem si všimla, že Kingovi vychází naprosto nová kniha, byla jsem nadšená. Stephen King se již několik let drží na naprostém vrcholu mých oblíbených spisovatelů a pochybuji, že vůbec kdy klesne. Avšak i u těch top autorů musí být člověk objektivní, což znamená, že ne každá kniha mi přijde dokonalá.

Stephen King je výborný romanopisec a právě romány mám nejraději. I když některá jeho díla mají přes tisíc stran, slupnete je jako malinu, tohle zkrátka umí. Na kontě má ale i několik povídkových knih a mezi ně patří též Bazar zlých snů. Povídky osobně moc nemusím, takže při zjištění, že nejnovější kniha je soubor povídek, moje nadšení kleslo. Ač je King výborný spisovatel, jeho povídky nedosahují takových kvalit jako jeho romány. Samozřejmě najdou se výjimky, povídková kniha Noční směna není až tak špatná a obsahuje několik výborných příběhů.

U povídkových knih je problém ten, že ne každá povídka Vám sedne. Ale ani přesto jsem se od knihy nenechala odradit. Bazar zlých snů obsahuje větší množství velmi zdařilých příběhů, ale pochopitelně jsem našla i takové, které mi absolutně nesedly a jejich čtení mě nudilo.

Možná od Bazaru očekáváte pořádnou dávku strachu, napětí a monster. V tom případě budete zklamaní, jelikož nadpřirozené příšery číhají jen ve velmi malém procentu povídek. Ostatní jsou zaměřené spíše na běžný život, hodně se v nich vyskytuje téma morálky a smrti.

Pokud jste fanoušky Stephena Kinga a jeho tvorbu máte načtenou, některé povídky Vám možná budou známé, ne všechny totiž vyšly poprvé právě v Bazaru zlých snů. Každý příběh je věnován některému spisovateli, kterého sám autor obdivuje. Co se mi ovšem líbí, tak úvod ke každé povídce, ve kterém nechá Stephen King čtenáře nakouknout pod pokličku a zjistit, jak vůbec takové povídky vznikají. Napadlo by Vás, že inspirace může přijít při pohledu na projíždějící autobus? I díky tomuhle budete samotnému spisovateli blíž a dozvíte se o něm malé střípky ze života.

Kniha obsahuje celkem dvacet povídek, nebudu se rozepisovat o všech, ale ráda bych zmínila ty, které mě nejvíce zaujaly, překvapily či naopak zklamaly.

Pokud máte rádi knihu Christine, určitě se Vám bude líbit Míle 81, která patří mezi to malé procento s nadpřirozeným prvkem. Skvělá povídka, která si ode mě zasloužila plný počet hvězdiček. Technické povídky UR jsem se poměrně obávala, zaváněla sci-fi nádechem a to nemám ráda. Patří mezi nejdelší a tolik stran číst o čtečce Kindle? Nakonec se to četlo výborně, skvělá atmosféra, příběh bravurně rozvětvený a plný překvapení.

Co mě vůbec nechytlo, tak dva pokusy o báseň, Tommy a Kostnice. Sama na tu poezii moc nejsem, četlo se mi to špatně, ale věřím, že i český překlad básně lehce zkomolil. Co mě také nebaví, tak je baseball. A i když Stephen King hned v úvodu povídky Blokáda Billy píše, ať povídce dáme šanci a jsme bez předsudků, nebavilo mě to. Prostředí baseballu neznám, nechápu jeho pravidla, takže tady jsem se do čtení musela vyloženě nutit. Společně s Opilými rachejtlemi tvoří za mě vůbec nejhorší povídky v celé knize.

Pojďme ale opět k chválení. Duna mě naprosto dostala a věřím, že dostane i ostatní. Ten konec, tohle je přesně Stephen King, kterého všichni milují a který utkví v paměti, protože z něj běhá mráz po zádech. Husí kůži jsem měla i z Pod psa, ač jednoduchý příběh a od začátku naprosto předvídatelný, pro mě jeden z nejlepších. Velmi dojemné a syrové zároveň.

Přemýšleli jste někdy, co bude po smrti? Nebe, peklo, reinkarnace, nebo zkrátka nic? Co kdyby jste dostali šanci vybrat si mezi úplným koncem, nebo prožít znovu svůj život? Ale život přesně takový, jaký byl. Se všemi radostmi, starostmi a hlavně chybami. Přesně o tom je příjemná povídka Posmrtný život. A co rozhodovat o smrti jiných? Nekrology Vám ukážou, jak nebezpečné tohle zahrávají se životem je. Závěrečnou povídkou je Letní bouře a já jakožto milovník dystopií a knih či filmů o konci světa, musím Letní bouři ocenit a ohodnotit tím nejvyšším hodnocením.

Jak jsem psala výše, povídek má kniha celkem dvacet, avšak tento krátký výčet na hodnocení určitě stačí. Bazar zlých snů je povedená povídková kniha, kterou by si každý fanoušek Stephena Kinga měl přečíst. Ač není klasicky hororová, povídky jsou svým způsobem děsivé, některé brutální a syrové. 

Moc děkuji internetovému knihkupectví Martinus za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete zakoupit zde.

3 komentáře:

  1. King už je několik let jeden z 2 mých oblíbených autorů. Bazar zlých snů už mám taky koupený, ale zatím jsem v půlce. Míle 81 se mi taky hodně líbila. Ale musím souhlasit s tebou, Duna mě prostě dostala. U konce jsem měla husí kůži. Jsem zvědavá na zbytek povídek :)

    OdpovědětVymazat
  2. Kolem tohoto autora pořád chodím jako kolem horké kaše a ne a ne se do něj pustit :P

    OdpovědětVymazat
  3. Míle 81 se mi líbila asi nejvíc z celého Bazaru, protože Christine je jedna z mých nejoblíbenějších Kingovek :-)
    Jinak za mě je Bazar asi druhá nejlepší povídková kniha, na plné čáře u mě vede Mlha. Naopak jsem byla poměrně zklamaná z Noční směny, kterou všichni opěvují a mně v ní povídky přišly asi nejslabší. :-)

    OdpovědětVymazat