Follow Me @Charmedka

01.08.16

Kendare Blake - Anna krví oděná

Spisovatel: Kendare Blake
Originální název: Anna Dressed in Blood
Série: Anna
Díl: 1.
Počet stran: 272
Rok vydání: 2013
Vydání originálu: 2012
Nakladatelství: Baronet
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Cas Lowood zdědil vzácné poslání: zabíjí mrtvé.
Před ním to dělal jeho otec, dokud nebyl hrůzně zavražděn duchem, kterého měl zabít. Vyzbrojen otcovým tajemným a smrtícím athame, Cas cestuje po zemi se svou čarodějnickou matkou a kocourem, který větří duchy. Společně se vydávají po stopách legend a místního folklóru a snaží se držet krok s mrtvými zabijáky. Otravné věci jako budoucnost neřeší a přátele si drží od těla.
Když přijedou do nového města, aby našli ducha, jemuž místní říkají Anna krví oděná, nečeká Cas nic než obvyklou rutinu: nastěhovat se, vypátrat a zabít. Místo toho ale najde běsnící prokletou dívku, přízrak, s jakým se dosud nesetkal. Stále nosí šaty, které měla na sobě v den své brutální vraždy roku 1958. Tehdy byly bílé, ale teď jsou rudě potřísněné a kape z nich krev. Od své smrti Anna zabíjí každého, kdo se opováží vstoupit do jejího opuštěného viktoriánského domu, kterému kdysi říkala domov.
Avšak z nějakého důvodu Casův život ušetří.

Něco ke knize
Cas Lowood je sedmnáctiletý kluk, který místo aby pečlivě studoval, stěhuje se z místa na místo a zabíjí duchy, kteří po smrti nenašli klid. Tento úkol zdědil po smrti svého otce, kterého jeden duch přemohl a Cas se snaží, tak aby o tom nevěděla jeho matka, ducha vypátrat.

Právě se s matkou a kocourem přestěhoval do nového města a jeho cílem je Anna Korlovová, nazývána Anna krví oděná. Anna byla před padesáti lety brutálně zavražděná a od té doby zabije každého, kdo vstoupí do jejího domu.

Vypadá to jako klasický případ, kterých už Cas má na kontě několik desítek, ale hned při prvním setkání s Annou zjistí, že to nebude tak lehké. Anna ho nějakým způsobem přitahuje a navíc ho nechá naživu, i když má příležitost ho zabít.

Moje hodnocení a dojmy
Annu krví oděnou jsem si chtěla přečíst ještě v době, kdy se chystalo její vydání. Jak to u mě ale tak bývá, dostala jsem k ní docela pozdě, ale to nic nezměnilo na mém nadšení. Od knihy jsem očekávala opravdu hodně, určitě souhlasíte, když řeknu, že má více než lákavou obálku. Navíc téma duchů naprosto miluji.

Upíří, vlkodlaci a další nadpřirozené bytosti pro mě nejsou vůbec děsivé, ale duchové? Z těch mám respekt a tohle téma mě vážně baví. Seriál Lovci duchů patří mezi moje nejoblíbenější a od knihy jsem čekala něco podobného. Na knihu jsem četla velmi pozitivní recenze a s chutí se tedy pustila do čtení.

Od prvních stran jsem ale cítila, že to není úplně ono, avšak nenechala jsem se odradit a stále měla velká očekávání. Jenže velkým problémem pro mě byl už samotný hrdina Cas, který mi nesedl. Působil na mě tak jakoby nijak, neutrálně.

Dalším problémem a to tím nejhlavnějším, je celé vyprávění příběhu. Bylo to nezáživné, nudné a chvílemi až kostrbaté. Kniha se mi četla neskutečně špatně. Nevím, zda to bylo špatným překladem, jelikož některé věty byly zvláštně poskládané, nebo mi zkrátka nesedí styl Kendare Blake či mužský vypravěč příběhu.

Postavy jsou naprosto ploché a pouze Anna se svým osudem strhne pozornost a ve čtenáři probudí lítost. Cas a ani vedlejší postavy mi moc nesedly, hlavně tedy Casova matka mi přišla v příběhu naprosto mimo a rušila mě. Celkem originální příběh a tak špatně pojat.

Pro mě je kniha jedno z největších knižních zklamání. Asi jsem očekávala až příliš a to jsem nedostala. Myslím, že přílišná očekávání jsou největším kamenem úrazu. Bohužel do čtení jsem se většinou vyloženě nutila. Kniha má být zfilmována a já velmi doufám, že film bude mnohem lepší.

3 komentáře:

  1. Tahle kniha mě vůbec neláká, byť jsem o ní již docela hodně četla :). Pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze :)
    Na knihu jsem zprvu slyšela pozitivní reakce, ale poslední dobou spíše ty negativní :/ Možná, že i díky tomu se chci do knihy pustit o to více :D

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze :) Knihu jsem ještě nečetla, ale chystám se :) Jsem na ni zvědavá kvůli tomu filmu :) Tak nebudu očekávat moc a snad to nebude tak zlé :)

    OdpovědětVymazat