Follow Me @Charmedka

08.05.16

A. G. Riddle - Let 305 | RC review

Spisovatel: A. G. Riddle
Originální název: Departure
Počet stran: 368
Rok vydání: 2016
Vydání originálu: 2015
Nakladatelství: XYZ
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

Harper Laneová má potíže a za pár hodin bude muset udělat rozhodnutí, které navždy změní její život. Naštěstí si po havárii letadla uvědomí, že je mnohem silnější, než si kdy myslela…
Na cestě z New Yorku do Londýna dojde v letu 305 k náhlému výpadku napájení a letadlo je nuceno nouzově přistát na anglickém venkově. Tak začíná tajemné dobrodružství, které bude mít dopad na celé lidstvo. Ti, kteří přežili, brzy zjistí, že svět, v němž stroj havaroval, je značně odlišný od toho, který před několika hodinami opustili. Kde jsou? Proč jsou tady? A jak se dostanou zpátky domů? Současnost je minulostí a budoucnost spočívá v rukou pěti lidí, kteří se navzájem ani neznají, ale jejichž životy jsou navzájem propleteny. Mezi nimi jsou spisovatelka Harper Laneová, Nick Stone, lékařka Sabrina Schröderová, počítačový vědec Yul Tan a miliardářský syn Grayson Shaw. Postupně vyjde najevo, že někteří z této skupiny přeživších vědí víc, než dosud prozradili. Harper a Nick navíc brzy odhalí spiknutí, které zahrnuje jejich vlastní životy. Jak začnou dávat dohromady fakta, zjistí, že mají v rukách moc změnit budoucnost a minulost – zachránit náš svět… nebo ho ukončit.
Vynalézavý sci-fi thriller od autora světově úspěšné bestsellerové trilogie Atlantský gen je dobrodužný příběh plný ostrých zvratů, v němž se prolíná síla moci, ambice, osud, paměť i láska.

Něco ke knize
Když spisovatelka Harper Laneová či investor Nick Stone nastoupí do letadla, rozhodně netuší, že jim let 305 bude osudným. Měl to být normální let do Londýna, kdyby ovšem nedošlo k výpadku a letadlo se nezřítilo někde nad anglickým venkovem.

Letadlo se během pádu roztrhlo na dvě části, první půlka letadla měla poměrně štěstí, jelikož pád zbrzdily stromy a cestujícím se daří z trosek dostat. Tím ale rozhodně není vyhráno, je třeba pokusit se zachránit další cestující a postarat se o to, aby všichni v lese přežili, dokud se nedostaví pomoc.

Pomoc ale stále nepřichází, dochází jídlo, lidem se přitěžuje a při prozkoumání okolí Nick brzy zjistí, že možná nespadli tam, kde mysleli, možná se nachází v úplně jiném období a podchlazení bude jejich nejmenší problém. Někteří vědí možná více než přiznali a někteří nejsou jen náhodní cestující.


Moje hodnocení a dojmy
Jakmile jsem si všimla, že má kniha Let 305 vyjít, okamžitě mě upoutala. Dokázala to převážně velmi povedenou obálkou a samozřejmě i následnou anotací. Bylo mi jasné, že tuhle knihu si musím přečíst a to i přesto, že nejsem fanoušek sci-fi.

Tahle kniha je moje první seznámení s autorem, jeho předchozí jsem nečetla, ale rozhodně to budu muset napravit. Pokud budou stejně tak dobré jako Let 305, zařazuje se A. G. Riddle to mého hledáčku.

Kniha Vás od první stránky vtáhne do děje, žádná dlouhá předehra, ale okamžitá akce. Já osobně mám z letadel respekt, bojím se létat a stále jsem si na to nezvykla, takže jsem u knihy seděla jako zařezaná a hltavě četla jednu stránku za druhou.

Bohatě by mi stačilo celých 368 stran číst o pádu letadla a následné snaze zachránit sebe a další cestující. Ani bych tam nemusela mít žádné sci-fi prvky. Část, kdy letadlo spadne a Nick s ostatními se snaží zachránit další lidi, je naprosto perfektně popsaná. Vůbec se mi nechtěla kniha odkládat, jak to bylo napínavé. I popis celého toho prostředí je tak dokonalý, že si ho dokážete živě představit. Prostě paráda, z tohohle jsem maximálně nadšená.

S postavami jsem vůbec neměla problém. Nick je velmi sympatický, ihned se ujal velení, vše držel po kontrolou a právě díky němu se zachránilo více lidí. Podobně je na tom Harper, velmi statečná, tvrdohlavá a pro blaho ostatních je ochotná se obětovat. V tomhle jsem ji obdivovala, možná byla až moc hodná a nesobecká. Moc si nedovedu představit, že by se člověk po letadlové, nebo jakékoliv jiné vzdal léků, aby zachránil někoho jiného a sám přišel třeba o nohu.

Další postavy v knize mi nijak nevadily, ale na druhou stranu jsem si k nim nevytvořila ani žádný vztah, byly pro mě osobně nemastné, neslané. Kniha je vyprávěna ze dvou pohledů, Nicka a Harper. Rozhodně se díky tomu nebudete ztrácet. Dobře se jejich vyprávění propojuje a líbilo se mi číst právě dva pohledy.

Co se týče té hlavní pointy knihy, když postavy zjistí, že něco není v pořádku, tak v této části jsem měla malinko problém. Je to plné odborných názvů, cizích slov, takže chvilku trvalo, než jsem se plně chytla a porozuměla všemu. Někdy mi to přišlo až zbytečně zdlouhavě vysvětlováno, takže tyhle vědecké části jsem měla chuť přeskočit. Ale stačilo se zorientovat a opět jsem byla maximálně vtažena do děje.

Kniha mě ani v nejmenším nezklamala, líbila se mi a rozhodně ji můžu doporučit. Pokud Vás kniha láká, jděte do ní.

Moc děkuji Albatros media za poskytnutí recenzního výtisku.

3 komentáře:

  1. Kniha mě láká opravdu hodně, tak snad na mém wishlistu nebude dlouho :)
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha mě láká, akorát mám obavy, že to je přepis seriálu Lost - Ztracení. Ale rozhodně má úžasnou obálku a pořád nad četbou váhám :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslim, ze se Ztracenyma to nema nic spolecneho, krom havarie:)

      Vymazat