Follow Me @Charmedka

01.04.16

Kiersten White - Zlodějka duší

Spisovatel: Kiersten White 
Originální název: Paranormalcy 
Série: Paranormálové
Díl: 1.
Počet stran: 352
Rok vydání: 2011
Vydání originálu: 2009 
Nakladatelství: Fortuna Libri
Vazba knihy: Vázaná


Hrdinka románu Evie má velice zvláštní povolání: pracuje v Mezinárodní agentuře pro zadržování paranormálů. Běžně se vídá s upíry a vlkodlaky, její nejlepší přítelkyně patří mezi mořské panny a nová láska je vodouch - paranormál, který na sebe dokáže brát nejrůznější podoby. Nic na paranormálních tvorech ji nemůže překvapit a zaskočit. Paranormálové jí vlastně připadají normální a agentura jí nahrazuje rodinu, o kterou přišla. Trochu jí vadí, že je ochuzena o běžné radosti svých vrstevníků, ale vede vcelku spokojený život. To se však má brzy změnit. Paranormálové začínají z neznámých důvodů umírat a kolem Evie se začínají dít podivné věci. Potom se na scéně objeví Zlodějka duší a Evie jde o život… Napínavý příběh, v němž se prolíná svět lidí a nadpřirozených sil, je plný dramatických scén, ale nepostrádá ani humor.


Něco ke knize
Evie se jeví jako klasická puberťačka. Miluje vše růžové a ráda sleduje teenage seriály. Oblíbený seriál sleduje ale se svojí nejlepší kamarádkou, mořskou pannou v sídle agentury MAZP. Což je zkratka pro Mezinárodní agenturu pro zadržování paranormálů. Evie nikdy neměla normální rodinu, rodinou je pro ní právě agentura, pro kterou je velkým přínosem.

Evie není normální smrtelník, ovšem nikdo ale netuší, co vlastně je zač. Agentura zadržuje a značkuje všechny paranormály jako jsou vlkodlaci, upíři, zombie..Evie má tu schopnost, že vidí, co se skrývá pod maskováním. Žádný nádherný upír ji tedy neuhrane, moc dobře ví, jak vypadá pod krásnou slupkou.

Evie se občas v agentuře cítí osamělá a ráda by zkusila normální život smrtelníků. Život v agentuře jí zpříjemní neznámý narušitel, který se do agentury vloupá. Tím neznámým je vodouch Leas, který dokáže měnit podobu. Evie se s ním pomalu sbližuje, i když její nadřízené Raquel se to vůbec nelíbí. Navíc někdo začíná vraždit paranormály a vypadá to, že o život půjde i samotné Evie.

Moje hodnocení a dojmy
Sérii Paranormálové mám ve své knihovně už pěkně dlouho a než jsem se k ní dostala, uběhla pořádně dlouhá doba. Já se přiznám, že mě malinko odrazovala, vůbec nevím proč, ale moc jsem nečekala. Vlastně celkově série od nakladatelství Fortuna Libri mi doma dlouho leží, než se k nim dostanu.

Jak jsem moc nečekala, tak jsem hodně dostala. Kniha mě neskutečně mile překvapila. Hlavní postava Evie mi byla moc sympatická, i když chápu, že ne všem asi sedne. Vlastně je to puberťačka, která miluje růžovou a její růžový paralizér několikrát zmiňuje. Ne všem to asi bude sympatické, ale mě osobně sedla.

Je sebevědomá, chytrá, neskutečně ironická a vlastně i drzá. Chytá nadpřirozené bytosti, tudíž je statečná, ale zároveň mi nepřijde, že by si myslela, že spasí svět a zvládne vše sama, což oceňuji.

Celkový děj mi přišel hodně zajímavý a originální. Agentura, která se zaměřuje na odchyt paranormálů je super. Když začnou paranormálové umírat, děj začíná být napínavý a příchazejí na řadu různé zvraty a nečekaná zjištění.

Líbilo se mi cestování po vílích stezkách. Na stezku můžete vstoupit pouze s vílou a nesmíte se jí pustit, jinak skončíte kdesi v nicotě a nikdo Vás už nenajde. Víly zde nejsou hodné, sice se rozdělují na světlé a tmavé, ale přesto se nevyplácí s vílami moc kamarádíčkovat. Ty, co pracují pro agenturu jsou k tomu vlastně nucené, značí znát pravé jméno víly a při oslovení musí víla poslouchat.

Děj je jednoduchý a kniha je napsána hodně lehce, ale jelikož se jedná o čtení pro náctileté, tak se s tím dá počítat. Mě to ale bavilo. Kniha se čte velmi dobře, měla jsem ji přečtenou do dvou dnů. Bavila mě, i když začátek nebyl tolik napínavý, je to poutavě napsáno.

Kniha mě mile překvapila, děj se mi líbil, kniha se četla dobře a postavy mi také byly sympatické. Kniha je kromě hromady nadpřirozených bytostí také plná humoru a romantiky. S nadšením jsem se vrhla na pokračování série.

1 komentář:

  1. Knihu som čítala, i keď už dávnejšie. V recenzii si to zhrnula dobre, tiež s ami kniha páčila, i keď mala pár nedostatkov :-)

    OdpovědětVymazat