Follow Me @Charmedka

13.03.16

Rowan Coleman - Matkou ze dne na den | RC review

Spisovatel: Rowan Coleman
Originální název: The Accidental Mother
Počet stran: 416
Rok vydání: 2005
Vydání originálu: 2016
Nakladatelství: Domino
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

Bezvýhradná láska existuje. Jen člověk musí mít koho milovat.

Sophie a Carrie byly kamarádky od dětství, ale během posledních let se jedna druhé ztratily. Carrie se rozhodla pro rodinný život v malém městě, zatímco Sophie si buduje skvělou kariéru v Londýně. Nemá sice moc času na muže, zato ji čeká další povýšení, má úžasnou sbírku bot a kočku, která ji nikdy nezklame.

Jenže pak se Sophie dozví, že Carrie zemřela a že se nemá kdo postarat o její dvě malé dcerky. Otec holčiček je nezvěstný a jejich babička je sama odkázaná na ústavní péči. Kdo zbývá? Sophie: dávná přítelkyně z dětství, která Carrii slíbila, že se dětí ujme, pokud by došlo k nejhoršímu. A ten den teď nastal...

Rowan Coleman napsala další chytrý, vtipný a emocemi nabitý román. Za hrdinku tentokrát zvolila ženu, která se stala matkou doslova ze dne na den, naprosto nepřipravená a beze špetky zkušenosti. Ze sebevědomé manažerky se stává bezradná osoba, která si zpočátku absolutně neví rady, ale postupně díky holčičkám začíná chápat, co je pro ni v životě opravdu důležité. A především zjišťuje, že bezvýhradná láska skutečně existuje. Jen člověk musí mít koho milovat.


Něco ke knize
Sophie a Carrie jsou povahově naprosto rozdílné, přesto je v dětství spojovalo silné kamarádské pouto. Přátelství je pojí dodnes, avšak už zdaleka si nejsou blízké jako kdysi. Carrie je vdaná, šťastná a má dvě holčičky. Naopak Sophie dala přednost kariéře. Na muže nemá téměř čas a vlastně ani touhu si něco s někým začínat, poslední vztah ji zklamal. V práci ale usiluje o povýšení a doma má kromě kočky záviděníhodnou sbírku bot.

Jednoho dne se u Sophie v práci objeví sociální pracovnice se zprávou, že její přítelkyně Carrie zemřela před půl rokem při autonehodě. Carriino manželství nebylo zřejmě ani tak dokonalé, jak se předpokládalo a její manžel je neznámo kde. O holčičky se doteď starala jejich babička, ale ta sama už je odkázána na ústavní péči a našla se poslední vůle, kde Carrie, v případě, že se jí něco stane, opatrovníkem shledává Sophie.

Kdysi v alkoholovém opojení Sophie slíbila, že se o holčičky postará. Sliby se dávají, ale nikdo si nepřipouští, že by nakonec k jejich naplnění došlo. Ze Sophie je najednou matka na plný úvazek, nemá s dětmi žádné zkušenosti, mateřský pud nulový. Jedinou možností je, poslat holky do dětského domova, nebo najít jejich ztraceného otce.


Moje hodnocení a dojmy
Od autorky Rowan Coleman jsem četla knihu Není co ztratit a moc se mi líbila. Proto když jsem v edičním plánu Domina uviděla další její dílo, byla jsem nadšená. Navíc anotace zněla opravdu slibně a vypadalo to na další dojemný příběh ze života.

Sophie je sympatická postava. Je chytrá, cílevědomá, ale také typická workoholička, která kvůli práci nemá čas na osobní život. Nemá chlapa, natož rodinu a navazovat vztahy ji také moc nejde. Problém jsem neměla ani s ostatními postavami. Otec holčiček, Louis, byl také moc fajn a děvčata knihu zpestřovala. Ani s ostatními vedlejšími postavami jsem neměla problém.

Kniha se čte dobře, má přes čtyři sta stran, ale měla jsem ji přečtenou během dvou dnů. Děj je jednoduchý, stejně jako kniha Není co ztratit, tak i tahle je v podstatě jednoduchá a nic moc se tam neděje. Stále dokola to samé. Jak zvládnout postarat se o děti, ale zároveň nepřijít o skvělou příležitost v práci. Najít otce holek a zajistit, aby k sobě opět našli cestu. 

Jenže v předchozí knize ten jednoduchý děj fungoval lépe. I tohle je příjemná oddechovka, u které nemusíte přemýšlet. Zároveň je smutná a vlastně i reálná, kdykoliv se něco takového může stát. Jenže něco tomu chybělo. 

Rozhodně neříkám, že kniha je špatná, ale asi jsem čekala více. Sice se tu vyskytlo pár vtipných scén, takže se člověk i malinko pobavil, ale...Kniha Matkou ze dne na den se četla dobře, děj byl jednoduchý, přesto mě to nenudilo, ale zároveň ani nemůžu říct, že bych byla nadšená.
Co se mi ovšem líbilo, tak sledovat vývoj jednotlivých postav. Samozřejmě nejvíce se změnila Sophie, což se dalo čekat už od samého začátku. 

Když knihu porovnám s knihou Není co ztratit, tak Matkou ze dne na den je rozhodně slabší. Když ji porovnám s knihami z nakladatelství Domino, kterým jsem dala čtyři hvězdičky, tak i proti nim je slabší, čili se dostáváme na průměrnou knížku, která neurazí, ale ani nenadchne. Romány pro ženy z Domina mám opravdu velmi ráda, ale rozhodně jsem četla lepší než je tahle.

Moc děkuji nakladatelství Domino za poskytnutí recenzního výtisku. 

4 komentáře:

  1. Povedená recenze. Mě romány od Rowan Coleman zatím stále čekají a díky Tobě vím, že Matkou ze dne na den nezačnu. :) Díky a přeji pěkné pondělí :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze! :)
    Od autorky bych si chtěla přečíst Knihu vzpomínek, která mě láká čím dál více :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tato kniha je také na mém wishlistu ale ještě nevím kdy si ji koupím nebo či si ji jen někdy nepůjčím. Pěkná recenze, která mě ale spíš přivádí na myšlenku, že si knihu půjčím :-)

    OdpovědětVymazat