Follow Me @Charmedka

11.03.16

Meg Cabot - Mezi láskou a smrtí

Spisovatel: Meg Cabot 
Originální název: Abandon
Série: Podsvětí 
Díl: 1.
Počet stran: 272
Rok vydání: 2012
Vydání originálu: 2011
Nakladatelství: Knižní klub
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

Sedmnáctiletá Pierce se málem utopila v bazénu na zahradě domu svých rodičů a vyvázla jen zázrakem. Událost byla posledním hřebíčkem do rakve rozkládajícího se manželství jejích rodičů a Pierce se s maminkou přestěhovala do ostrovního městečka jejího mládí, kde žije i babička a strýček s pochybnou pověstí. Po počátečních obtížích nachází ve škole nové přátele a setkává se i s tajuplným, ponurým, lehce agresivním, ale právě proto nesmírně atraktivním Johnem Haydenem, který se objevuje vždy, když to Pierce čeká nejméně, ovšem zaručeně přesně ve chvíli, kdy potřebuje jeho pomoc. Pierce o něm docela jistě ví jen jediné – je temný, půvabný a neodolatelný, ale není to žádný anděl. Kdyby mu propadla, byla by navždy odsouzena k existenci v místech, která ji děsí a kam se v žádném případě nechce vrátit... Dá přednost bezpečnému každodennímu životu, nebo omamující lásce v náručí smrti? První díl nové strhující „podsvětní“ řady.

Něco ke knize
Koho by nezajímalo, co se stane po smrti. Snad každý touží vědět, za existuje něco jako peklo a nebe, nebo prostě nebude nic. Sedmnáctiletá Pierce ví, co to znamená smrt a kam se po smrti odejde. Pierce se stala nehoda, zakopla a téměř se utopila v bazénu. Vlastně se utopila, na celou hodinu byla mrtvá.

Ocitla se na temné pláži, mezi řadami lidí, kteří čekají na loď, která je odveze na místo určení. Celé to místo je děsivé, lidé vyděšení a když Pierce spatří jeho, záhadného kluka, kterého viděla jako malé děvčátko na hřbitově, hledá u něj útočiště. Poté, co ji i John pozná, odvede ji k sobě a slíbí jí ochranu a vysvětlení.Jak nemilé zjištění Pierce čeká, když se dozví, že John je samotným vládcem podsvětí a všichni ti lidé jsou po smrti, stejně jako ona.

Pierce ovšem nehodlá strávit věčnost v podsvětí po boku Johna a uteče. Díky útěku se vrátila zpět do života, její nehoda ale způsobila rozpad rodiny a s matkou se vrací na její rodný ostrov, Ostrov kostí, kde jak doufá, přijde nový začátek. Podle doktorů a rodiny je John a celé podsvětí pouze následek zranění. Pierce by tomu možná i věřila, kdyby jí John nezasahoval stále do života.


Moje hodnocení a dojmy
Už je to pěkná doba, co jsem knihu četla, tuším, že dokonce snad dva měsíce a stále jsem nebyla schopná dostala se k recenzi. Na knihu jsem se vrhla poměrně s nechutí a s velkým přemlouváním sebe sama. Bohužel s Meg Cabot jsme se zatím moc neskamarádily. Je to hodně oblíbená autorka a čtu na ní spoustu kladných recenzí, mě její knihy ovšem zatím moc nezaujaly, přesto ji dávám další šance.

Jak jsem psala, do knihy se moc nechtělo a šla jsem do ní s tím, že se mi zkrátka nebude líbit. O to větší překvapení a velmi milé, mě čekalo. Anotace zněla poměrně dobře a příběh je opravdu zajímavý a dobře napsaný. Meg Cabot čerpala inspiraci v řecké mytologii, v příběhu o Persefoně a bohovi podsvětí Hádovi. Jelikož mám tohle téma ráda, takže mě to bavilo. Samozřejmě si to autorka upravila i lehce podle sebe, ale to je jasné.

Každá kapitola navíc ještě začíná citací z Božské komedie od Danteho, sice to je jen detail, ale i tyhle úryvky byly zajímavé. Začátek příběhu může být lehce matoucí, jelikož z přítomnosti skáčeme zpět do minulosti, ale zas si nemyslím, že se čtenář vyloženě v příběhu ztratí. Ta minulost je hodně důležitá.

Pierce mi byla hodně sympatická, chytrá, statečná a se smyslem pro humor. John není rozhodně žádný kladný hrdina, ale pořádně tajemná postava, kterou autorka vykreslila naprosto dokonale. Celý ten příběh mě bavila, hlavně se mi líbila část děje v podsvětí. Lidé čekající na svoji loď, no prostě dokonalost, tolik tajemna, působilo to opravdu děsivě.

Mezi láskou a smrtí je pro mě rozhodně nejpovedenější kniha, kterou jsem od autorky četla. Příběh je zajímavý, tajemný a docela i napínavý. Hlavní postavy sympatické, děj hezky plyne a nenudí. Tentokrát si s radostí přečtu pokračování.

4 komentáře:

  1. Naladila jsi mě na další knížku, kterou si musím přečíst.

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze! :)
    Já mám Meg moc ráda a hned jak mi skončí stopka si tuto knihu (kterou mám na wishlistu btw. dva roky) konečně koupím :)

    OdpovědětVymazat
  3. Knížku znám a už jsem na ní pár recenzí četla, tehdy mě docela zaujala, tak uvidím do budoucna :)
    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělá recenze :) Mě se tahle knížka líbila :) Ale Meg umí psát i líp :) Její Mediátor je dokonalý :) Píšeš, že jsi si ní úplně nesedla, ale jestli jsi ještě nečetla Mediátora, zkus tuhle sérii :) Mě se moc líbila :)

    OdpovědětVymazat